Declarație politică Radu Zlati: Când somnul vulpilor naște monștri…

Domnule preşedinte de şedinţă, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi

Am urmărit, în ultimii doi ani, ciudata involuție a unui ministru care, inițial, mi-a dat speranța că este posibilă mai buna așezare, în toate rosturile sale, a învățământului românesc. Din păcate acest ministru, tânăr și plin de promisiuni, a urmat o curbă a comportamentului său public care a fost prezentă și în alte cazuri de tineri oameni politici: prezentați inițial ca tehnocrați și având o binevenită distanțare față de practicile politicianiste: după înregimentarea lor politică a urmat o bruscă și nedorită mancurtizare.

Numai astfel se explică de ce aceeași persoană care saluta depolitizarea învățământului la începuturile ministeriatului său, patronează o Ordonanță de Urgență care politizează din nou numirile de directori în învățământul preuniversitar. Aceeași persoană care făcea imposibilul în vara anului 2013 pentru ca funcționarea clasei 0 să fie posibilă, devine responsabil în 2014 pentru o premieră în învățământul românesc: un 15 Septembrie fără manuale pe băncile micuților din clasele primare.

Doi ani de zile nu este mult pentru o viață de om, dar doi ani de zile pot însemna mult pentru evoluția sau involuția unui sistem atât de gingaș în echilibrarea mecanismelor sale precum sistemul învățământului, atât la nivel preuniversitar cât și la nivel universitar. Confruntat la începuturile ministeriatului său cu o Lege a Educației Naționale proastă, domnul Ministru Remus Pricopie a transformat o lege proastă în una și mai proastă, cel puțin pe alocuri, anulând unele prevederi corecte ale Legii Funeriu și introducând alte prevederi, care practic au constituit revenirea la situații și structuri decizionale anterioarei Legii 1/2011, un restitutio, adeseori, nefast.

Iar în locul unei noi Legi a Învățământului, rezultată din efortul convergent al tuturor factorilor instituționali interesați în progresul educației naționale, am asistat la odioasa practică a impunerii unor modificări pe o lege organică prin uzul prea puțin democratic al Ordonanțelor de Urgență.

Desigur, Opoziția a făcut și va face ceea ce stă în puterea ei pentru combaterea acestor practici, dar puterea Opoziției este limitată. Poate că, totuși, domnul Ministru și Ministerul pe care îl conduce vor redescoperi calea unui dialog eficient – dacă nu cu parlamentarii opoziției, măcar cu ce cei care alcătuiesc sistemul educațional: elevi, părinți, sindicate, autorități locale, organizații ale societății civile. Poate că un astfel de dialog va putea evita situații precum aceea din vara acestui an, când OUG 49/2014 vine să modifice o lege organică atât de importantă precum Legea Educației Naționale. Este drept, nu este pentru prima oară în perioada în care Ministerul Educației a fost girat de către reprezentanți ai Partidului Social Democrați. Se pare că strugurii abuzului legislativ sunt dulci pentru vulpile social-democrate. Desigur, vulpile de pe colina Capitoliului, leagăn a puterii civilizatoare care a creat un cap de pod aici, la Nordul Dunării.

17.09.2014, București

Radu Zlati, Deputat PNLIMG_1566.JPG

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: