(Just-News.ro): INTERVIU Klaus Iohannis

Klaus-IohannisÎntr-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Marincea (just-news.ro), Klaus Iohannis explică în premieră de ce a ales să tacă până la capăt, ce ascunde această strategie de a nu-şi ataca contracandidaţii, care sunt soluţiile concrete pentru un sistem de sănătate eficient, cine consideră că este duşmanul său, care este rolul serviciilor secrete în campania electorală şi de ce crede că va putea prelua proiectul România

REP: Domnule preşedinte, cum veţi reacţiona dacă veţi fi declarat incompatibil înainte de a se finaliza cele două tururi electorale?

K.I. Nu am cum sa pierd acest proces! Daca s-ar da un termen în plin proces electoral, vă daţi seama că ar fi o presiune imensă pe acel complet care va judeca cauza. Oricum ar fi, am toată încrederea că ceea ce se va judeca va fi corect. Acum sau la anul, e mai degrabă un detaliu tehnic.

REP: Dacă v-aţi dorit să se finalizeze mai repede,  de ce nu ati cerut acest lucru la ICCJ din august?

K.I. Nu am considerat că e cazul. Fiecare să işi facă treaba aşa cum consideră. Nu m-am implicat eu în treaba Înaltei Curti, cum cred că nici Agenţia Naţională de Integritate nu trebuia să se implice. Dacă instanţa ar fi considerat ca ar fi trebuit dat un termen mai devreme, l-ar fi dat şi fără intervenţia mea.

REP: Aţi făcut o campanie electorală cu multe mii de kilometri, însă una fulger. Vă vedeţi mai mult cu activul de partid. Puteţi spune că cunoaşteţi România reală?

K.I. În pregătirea întâlnirilor din precampania electorală am primit foarte multe documente cu situaţia judeţului, probleme specifice, am avut conferinţe de presă unde jurnaliştii mă intreabă lucruri şi în cadrul acestor intalniri au venit simpatizanţi. Mi-am făcut o imagine completă despre starea din fiecare judeţ.  

REP: Faceţi băi de mulţime, la fel ca ceilalţi candidaţi? Vizitaţi biserici şi obiective turistice? Parcă spuneaţi ca sunteţi diferit.

K.I Nu vizitez obiective turistice sau ceva anume, ci merg la conducerea ACL, conferinţe de presă, întâlniri cu oamenii dacă este o manifestare culturală sau populară, nu am timp pentru vizite protocolare. Dacă oamenii vin spre mine să-mi strânga mâna, să îmi ceară autograf, mă bucur şi fac asta. Nu merg în fabrici sau la biserici, decât în cazuri absolut excepţionale. Sunt diferit, fac campanie într-un mod diferit, însă în campanie e important să cunosc oameni. Deci nu ma feresc de oameni, trebuie să-i conving să ma voteze pe mine.

REP: PSD şi Victor Ponta au făcut greşeli enorme, v-au şi atacat, e drept, nu la fel de vehement ca Traian Băsescu sau Elena Udrea. V-a sfătuit cineva să nu le răspundeţi acestor politicieni?

K.I. E pur si simplu stilul meu, nu răspund decât la atacuri pe proiecte politice, nu la lovituri sub centură. Pe proiecte politice, am replici şi, de obicei, unele foarte bune. Chiar nu cred ca e cazul să intru în acest tip de joc murdar. Dacă am spus că vreau să fac un lucru altfel,  acest lucru trebuie să vină în primul rând de la mine.

REP: Spuneţi-mi, ce vă place la România?

K:I: Îmi plac oamenii fiindcă nu-şi pierd speranţa deşi ar avea motive, îmi place că am reuşit să ajungem, cu toate discuţiile, un stat democratic –  pentru că altfel nu aş fi în politică –  şi îmi place că avem toate ingredientele pentru a evolua.

REP: Care sunt principalele trei defecte ale lui Klaus Iohannis şi care sunt calităţile lui?

K.I.Nu vorbesc niciodată despre defectele mele, îi las pe contracandidaţii mei să le descopere. Nici despre calităţi, că nu mă laud eu, îi las pe alegători să le identifice şi să mă voteze.

REP: Cum vedeţi relaţia pe care o are România cu Statele Unite ale Americii?

K.I. Cred ca relatia cu SUA este una bună, o relatie bazata pe parteneriatul strategic, un parteneriat cu o componentă geopolitică şi de securitate foarte bine pusă la punct. Unde este loc de mai bine, este colaborarea economică. Avem prea puţini investitori americani, prea puţine contracte comerciale cu firme americane. Componenta economică trebuie să fie parte din parteneriatul strategic! Iar eu cred că România poate să-şi dezvolte considerabil această componentă prin stabilitatea legislaţiei fiscale, predictibilitate şi statul de drept. Investitorii vor să fie trataţi în mod egal, să participe la licitaţii corecte şi predictibilitatea fiscală şi statul de drept sunt esenţiale, mai ales pentru investirotii americani.

REP: Americanii nu dau şpagă?

K.I Nu am auzit

REP: Nu aţi auzit de celebrul caz de corupţie Microsoft? E o companie americană

K.I. Nu cunosc speţa, nu mă pronunţ.

REP: Credeţi ca am avea nevoie de lobişti în Congresul American?

K.I. Cred ca partea de lobby lipseşte în bună măsură şi în UE şi în SUA. Ceea ce ne lipseşte este un lobby consistent la Comisie, în cadrul Consiliului, pentru ca in Parlamentul European  problema e rezolvată. Cu un lobby puternic putem să aducem la cunoştinţa decidenţilor care sunt nevoile noastre şi ne putem implica in conceperea structurală a fonduri europene pentru a ne fi de folos. Aceste lucruri trebuie discutate la nivel de guvern. E nevoie de o abordare mult îmbunătăţită. Şi Ministerul Fondurilor Europene ar putea să se ocupe şi de lobby pe lângă monitorizarea fondurilor.

REP: Cand ati fost ultima oara intr-un spital?

K.I. Sunt un om foarte sănătos, am fost într-un spital anul trecut, însă pentru  un prieten.  Lucrurile stau prost şi spitalele arată prost! E o problemă de sistem. Rezolvarea nu este ste nici simplă şi nici nu se va rezolva într-un an sau doi. Cred că trebuie sa reluăm întreaga discuţie pe tema sănătăţii publice, pentru a face spitalelel mai eficiente, pentru a îmbunătăţi accesul oamenilor la servicii de sănătate şi trebuie să le facem plătibile. S-au facut rpea multe reforme prea puţin gândite. Descentralizarea spitalelor s-a făcut fără a se asigura şi finanţarea. Adică dai spitalele administraţiei locale, dar finanţarea se face tot prin minister şi Casa de Asigurări. Trebuie făcută o reformă profundă. Practica ne-a aratat că toate reformele au fost adaptări, de fapt.  Statul român suferă de o filosofie de guvernare. Nimeni nu a avut curajul să schimbe ceva fundamental, ci au practicat politica paşilor mici. Am mai facut un pas mic, l-am numit reformă. Aşa am avut şi în Educaţie şi în Sănătate –  paşi mici fără să schimbăm fondul problemei. În continuare avem cate o jumătate de generaţie care e dusă până la bacalaureat,  dar nu ia examenul. În continuare avem oameni care se uită la diplomă, dar care nu ştiu să facă nimic. Nu schimbăm problema pe fond cu mici ajustări. 

Ce aţi făcut dumneavoastră până acum pentru România?

K.I. Cartea de mea de vizită se numeşte SIbiu. Am reinventat Sibiul, cu toată modestia, puteţi merge să  îi întrebaţi pe oameni. A fost capitală culturală europeană desemnată înainte ca România să fie membră UE. Ce am făcut în Sibiu este un succes. Partea cea mai bună a acestei cărţi de vizită este că e vizitabilă. Aceste lucruri nu sunt doar rezultatul unor abilităţi de a gestiona un şantier la nivel local. Pentru a reface un oraş, este nevoie de tot atâta abilitate politică cât ai avea nevoie să schimbi un stat. Cred că sunt îndreptăţit să îmi doresc să mă apuc de un proiect mai mare, ca România. Îniante de a fi primar, am fost inspector şcolar, unde de asemenea am făcut lucruri bune.

Întrebări fulger

În ce constă parteneriatul strategic cu SUA privind amplasarea scutului anti-rachetă, când a fost semnat şi de către cine?

K.I Constă în amplasarea unei baze la Deveselu, nu ştiu termenul, a semnat ministrul Apărării.

REP: Nu, a semnat Teodor Baconschi, fost ministru de Externe.

REP: Ce credeţi că înseamnă  patrimoniu cultural imaterial? Există o lege care vă obligă ca preşedinte să protejaţi acest patrimoniu.

K.I. Cred că înseamnă toate bunurile patrimoniului naţional neconstituite material, ca obiceiurile populare, cântece, poezii, abordări culturale mai generale.

REP: Corect!

REP: Aţi avut vreodată angajaţi? Aţi plătit vreun salariu?

K:I Nu am avut niciodată angajaţi. Nici ca persoană fizică, nici ca persoană juridică. Sunteti pasionat de piata imobiliara? Cititi presa de specialitate?

REP:Sunteţi pasionat de imobiliare? Citiţi presa de specialitate?

K.I.  Nu sunt pasionat.

REP: Cine locuieşte în acele case?

K.I. Într-una stau chiar eu, în altele am chiriaşi şi unele stau goale. 

REP: Credeţi că preşedintele Traian Băsescu îşi doreşte ca dumneavoastră să fiţi ales preşedintele României?

K.I.  Mi-e greu să evaluez ce vrea Băsescu. Dar tind să cred că nu-şi doreşte.

REP: Credeţi că şefii serviciilor secrete vă vor?

K.I. Cred că cei care lucrează în serviciile secrete au opţiuni politice, ca noi toţi, însă cred că sunt profesionişti şi nu se vor amesteca în campanie.

Rep: Ce părere aveţi despre Valeriu Zgonea?

K.I: Ştiu cine este, dar nu ma interesează.

REP: Veţi fi de acord cu proiectul Roşia Montană?

K.I. În forma în care este planificat acum, nu! Într-o altă formă în care sunt protejate siturile arheologice şi mediul, da!

REP: De acord cu explorarea şi exploatarea gazelor de şist?

K.I Avem nevoie să ştim cât gaz avem, deci e bine să explorăm, în ceea ce priveşte exploatarea, trebuie să studiem foarte bine tehnologia.

Rep: Relaţiile României cu Rusia si China?

K.I. Relaţia cu Rusia nu o putem face singuri, trebuie să ne asigurăm că sunt respectate tratatele si acordurile internaţionale.  

REP: V-aţi scris singur cartea sau v-a scris-o cineva?

K.I. Cartea este a mea. Am scris şi eu, dar am avut şi ajutor. Chiar dacă nu toate paginile le-am scris cu mâna mea, sunt lucruri pe care le-am înregistrat şi au fost apoi scrise.  

Sursă: Just-News.ro

Etichete:, , , , , ,

Un comentariu pe “(Just-News.ro): INTERVIU Klaus Iohannis”

  1. alonso 25 octombrie 2014 la 3:29 PM #

    „REP: Care sunt principalele trei defecte ale lui Klaus Iohannis şi care sunt calităţile lui?

    K.I.Nu vorbesc niciodată despre defectele mele, îi las pe contracandidaţii mei să le descopere. Nici despre calităţi, că nu mă laud eu, îi las pe alegători să le identifice şi să mă voteze. ”

    Un raspuns sublim.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: