ACL: CNCD a amânat astăzi, pentru a treia săptămână consecutiv, luarea unei decizii în cazul Firea

aclAstăzi, 29 octombrie, Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării a amânat din nou soluționarea dosarului nr. 608/2014, privind plângerile formulate de Alexandru Muraru, vicepreședintele PNL Iași, și Andreea Paul, prim-vicepreședinte ACL cu privire la declarațiile senatorului Gabriela Firea, formulate în cadrul unei conferințe de presă a PSD.

Deși a existat cvorum în interiorul ședinței colegiului de astăzi, CNCD a decis să amâne, pentru a treia oară consecutiv, luarea unei decizii în privința sancționării contravenționale a senatorului Gabriela Firea.

La 9 octombrie a.c., Alexandru Muraru, vicepreședinte al PNL Iași, a sesizat oficial Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 137/2000 privind prevenirea și sancționarea tuturor formelor de discriminare, cu privire la declarațiile senatorului PSD, Gabriela Vrânceanu Firea la adresa lui Klaus Iohannis, formulate în data de 8.10.2014, în cadrul unei conferințe de presă susținută la sediul PSD din Șoseaua Kiseleff nr. 10, sector 1, București. Conform plângerii, declarațiile senatorului PSD au avut „o gravitate aparte, acestea discriminând o categorie largă de cetățeni ai României, ele vizând «un grup de persoane sau o comunitate» (O.G. 137/2000). Potrivit specialiștilor din domeniul natalității, statistic, în România, aproape 25% dintre cupluri se confruntă cu această problemă, a infertilității. Crearea unei stereotipii și aducerea în cadrul public a unei asemenea chestiuni intime, menită să demonstreze în mod fals o anumită slăbiciune sau o calitate negativă, este de natură să discrimineze grav dreptul la viață privată, drept fundamental consfințit de Constituția României”.

CNCD a luat în discuție această plângere și a doua zi, pe 10 octombrie, a citat, pentru procedura audierilor părțile implicate. La audierile de pe 13 octombrie, la CNCD, s-a prezentat doar Alexandru Muraru, reprezentat de un avocat, în vreme ce Gabriela Firea nu a dat curs citației.

La finalul ședinței, președintele CNCD, Asztalos Csaba, a declarat că o decizie cu privire la acest caz va fi luată „cel târziu săptămâna viitoare”. Ne aflăm în cea de-a treia săptămână, iar CNCD continuă să amâne pronunțarea.

ACL îi solicită președintelui CNCD să spună public dacă au existat presiuni din zona PSD pentru amânarea deciziei după campania electorală, așa cum relevă informațiile pe care noi le deținem.

Pe lângă plângerea formulată, în cazul declarațiilor senatorului Firea, ACL a arătat că s-au încălcat grav – și în formă continuată, pentru că declarațiile au fost reluate și întărite ulterior – mai multe articole din legislația în materia drepturilor omului, atât în ceea ce privește defăimarea persoanelor care formează familii din care nu au rezultat copii, cât și în ceea ce privește îngrădirea unor drepturi, respectiv condiționarea candidaților la președinție de a avea copii. Asemenea declarații produc o stigmatizare publică a unui procent semnificativ din populație. Astăzi, în România, peste în peste 70% din gospodăriile din România nu există copii rezultați în urma căsătoriei, în timp ce 25% din cuplurile căsătorite se confruntă cu problema infertilității.

ACL a mai arătat că, în materia hotărârilor CEDO, pe spețe asemănătoare, a existat un caz similar în Belgia, acum 5 ani, când un politician a fost sancționat cu interzicerea dreptului de a candida pentru 10 ani pentru declarații similare. Mai mult, în Germania anilor 30 a existat o politică de încurajare a nașterilor și a adopțiilor forțate care a stat la baza unui fenomen de eugenie socială.

ACL consideră că acestea sunt precedente periculoase, care fac din cazul Firea unul urgent, violent și care trebuie repede sancționat.

”Este inadmisibil ca decizia CNCD să fie amânată de trei săptămâni. CNCD trebuie să fie o instituție ferită de ingerințe politice. CNCD trebuie să știe că sancționarea unei fapte de discriminare nu trebuie să țină cont de campania electorală. Dimpotrivă, consider că adoptarea unei hotărâre față de acest caz grav, în prima ședință a consiliului, ar fi descurajat, pe durata acestei campanii electorale, orice alte forme de discriminare care pot avea efecte asupra discursului public și care afectează, în mod direct, drepturile și interesele a milioane de cetățeni români. Credibilitatea instituției este pusă la grea încercare prin aceste amânări repetate” a declarat Alexandru Muraru, vicepreședintele PNL Iași.

Alianța Creștin-Liberală solicită Consiliul Național pentru Combaterea Discriminării să pronunțe o soluție în acest caz, fără a ține seama că ne aflăm în campanie electorală. Acest lucru înseamnă respect față de întreaga societate civilă care a protestat împotriva atacurilor josnice ale Gabrielei Firea.

Departamentul de Comunicare ACL

Etichete:, , ,

Un comentariu pe “ACL: CNCD a amânat astăzi, pentru a treia săptămână consecutiv, luarea unei decizii în cazul Firea”

  1. corrie 30 octombrie 2014 la 12:16 PM #

    DIN PLANGERE PENALA IN PLANGERE PENALA , SPRE VICTORIA FINALA!!!(?) IN HALUL ASTA ATI AJUNS, SA MERGETI CU PARA LA INALTILE PORTI , ASA SPERATI SA CASTIGATI SIMPATIZANTI ??? RUSINE, ATI AJUNS CARPE DE STERS PENTRU SECURISTII PORTOCALII….Apropo, tot ei v-au pus sa colindati satele sa impartiti pomeni electorale??? Vedeti sa nu primiti plasele inapoi…

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: