Sinteză dezbatere prezidențială – Klaus Iohannis vs. Victor Ponta – B1 TV

ponta-iohannis-b1-tv.chpnrdms10Victor Ponta: Bună seara!

Klaus Iohannis: Săru’mâna.

Moderator:  Veţi avea două minute pentru răspuns şi un minut pentru drept la replică. Avem două bileţele. Cui voi adresa primul întrebarea? Victor Ponta este primul.

Moderator: Cine este candidatul Victor Ponta?

Victor Ponta: Vă mulţumesc anticipat că vreţi să ne lăsaţi să discutăm despre cum vedem noi România. Aseară am discutat despre probleme economice, despre justiţie. Cred că sunt pregătit şi pot fi acel preşedinte de care România are nevoie din trei motive. Viziunea mea ca premier – sfârşitul regimului Băsescu, Blaga, Predoiu, repararea nedreptatilor. Pentru că nu poţi face nimic fără o echipă şi pentru că, după doi ani şi jumătate ca premier, am constat că avem nevoie de stabilitate şi unitate. A  fost un regim cares-a bazat pe învrăjbirea românilor.

Moderator: Aceeaşi întrebare, domnule Iohannis.

Klaus Iohannis: Sunt Klaus Iohannis, primarul municipiului Sibiu, preşedintele PNL, candidatul ACL. Sunt candidatul care crede că votul este un drept, nu o lozincă, şi a celro din diaspora. Sunt candidatul care crede că este nevoie de o schimbare profundă în România. Trebuie să avem curajul să spunem „Stop“ şi de la capăt. Am două mape mari, sunt scrisori trimise de românii din diaspora, prin care s-au plâns că au fot umiliţi. „Sunt preot, am fost pur şi simplu umiliţi“. Vi le las poate o să explice cineva de ce au fost umiliţi. Au lipsit de la PSD 52, de la ACL – 19.

Moderator:  Aveţi drept la replică.

Victor Ponta: E vorba de faptul că dl Iohannis la disputa de ieri a fost nepregătit. A spus că PNL a propus un amendament la constituţie privind votul electronic şi PSD l-a respins. Am în faţă procesul verbal. Amendamentul propus de doamna Gorghiu a fost retras.

Klaus Iohannis: Am o replică foarte simplă. Amendamentul a fost respins.

Moderator:  De ce nu ar trebui să fie contracandiatul dvs. preşedinte?

Klaus Iohannis: Nu cred că este bine pentru România să fie Victor Ponta preşedinte, să dea puterea toată unui singur partid, care are membri cu probleme grave cu Justiţia, este foarte periculos pentru România să regresăm. Este o foarte mare problemă dacă un elev copiază. Este o problemă care se numeşte plagiat. Oricine care este prins că a copiat şi plagiat este obligat să se retragă prin politică. Unul dintre aceştia doreşte să fie preşedintele României.

Victor Ponta: Aş vrea să vorbesc despre români. Eram pregătit pentru dl Iohnnis. Despre plagiat, eu m-am dus la Curtea Supremă care mi-a dat o decizie definitivă şi irevocabilă. Cred că dl Ioohannis va duce România înapoi în 2010, deoarece are oameni în echipă care au tăiat pensiile. Domnul Iohannis seamănă cu domnul Băsescu: este împotriva la orice. Reducerea CAS este un proiect liberal. Când l-am promovat în Parlament v-aţi opus. Şi Băsescu a făcut asta. Eu cred că Băsescu şi Boc au fost un preşedinte şi un premier foarte slabi. Klaus Iohannis: Cunoaşteţi pe o persoană, Gabriel Oprea? Ştiţi cum a votat în materie de pensii şi salarii. Împreună cu UNPR a votat pentru acele reduceri.

Ponta: El a salvat pensiile militarilor. Nu a votat. Am o rugăminte din partea profesorilor, cvare au ghinionul să nu fie la fel d ebogaţi ca dumneavoastră: nu mai vorbiţi despre profesori. Nu mai sunteţi de mult timp profesor. De ce aţi candidat fără să aveţi o hotărârea d ela Înalta Curte

Klaus Iohannis: Sunt mii de foşti colegi ai mei care urmăresc această emisiune.

Moderator:  Numiţi două calităţi ale contracandiatului.

Ponta: Un politician abil, mai abil decât credeam. Modul cum l-a dat jos pe Crin Antonescu pentru dl Blaga, Ungureanu poate fi un lucru bun. Primarul Bucureştiului, domnul Băsescu, a fost un primar bun?

Klaus Iohannis: Contracandidatul meu are calitatea de a vorbi despre orice, oricât, indiferent dacă ştie despre ce este vorba. Este foarte bine pentru un politician ambiţios să fie tânăr. A dezamăgit, este exponentul unui sistem, o persoană manevrată din umbră. Spre deosebire de dvs.  aseară am ştiut despre ce vorbesc.

Moderator:  Cum arată România lui Klaus Iohannis?

Klaus Iohannis: România luclui bine făcut este o RomÂnie normală, proiectele se gândesc, apoi se pun în practică. Orice român este respectat şi i se respectă toate drepturile. În România lui Klasu Iohannis, fiecare îşi vede de treabă şi reconstruim îmreună România. Este o ţară a locurilor de muncă, unde toţi românii au un venit decent, oamenii au libertatea de a alege. România lui Klaus Iohannis seamănă cu Sibiul lui Klaus Iohannis. Este o Românie în care investitorii vin cu mare plăcere, iar capitalul autohton este sprijinit.

Moderator:  Cum arată România lui Victor Ponta?

V. Ponta: Eu vă dau cifre, pentru că ieri am fost bucuros să nu vorbesc în lozinci. E o ţară în reconstrucţie după Anastase, Blaga, Predoi şi toţi ceilalţi.  În 2009, deficitul bugetar era 8,6% din PIB. Acum avem excedent bugetar. Dl Iohannis a zis că sunt fraier că nu am cheltuit banii. Acum suntem doi fraieri: doamna Merkel şi România. 3 miliarde de euro primisem de la UE, peste 10 miliarde încasate de România.

Klaus Iohannis: Este foarte interesant că domnul Ponta ştie să vorbească numai când citeşte după cartonaşe. Oamenii aşteaptă soluţii. După ce terminăm cu statisticile, hai să vedemc e spun românii. Vă merge mai bine de când este Victor Ponta prim_minsitru.

V. Ponta: Cred că românii au răspuns pe 2 noiembrie, când 4 milioane m-au votat. Cei care v-au votat au spus că e un candidat slab, dar îl votăm ca să nu iasă Ponta.

Iohannis: Aţi preluat răspunsul meu.

Moderator: Cum ar arăta România dacă ar ieşi contracandiatul dvs?

V. Ponta: Faceţi un exerciţiu: Boc, Blaga, MRU, Flutur. Îl scoateţi pe domnul Băsescu şi îl puneţi pe dl Iohannis. Iohannis: Contracandidatul meu este prim-ministru şi vreau să comentez prestaţia sa în această calitate. A luat o Românie ieşită din criză şi să o bage în recesiune tehnică, a distrus 200.000 de locuri de muncă, a ştiut domnul Ponta să ajungem în situaţia în care CE ne avertizează că vom ajunge în 2015 să avem un deficit bugetar de 2,8%. Vom ajunge în 2015 şi vom plăti toate pomenile electorale ale lui Victor Ponta. Va fi promulgată de noul preşedinte Ponta legea amnistiei si a graţierii.

Ponta: Lozincile dl Iohannis nu ne ajută. am comunicatul UE care spune că România înregistrează o creştere de 1,6%. Vineri, INS anunţă două lucruri: că în trimestrul trei avem creştere economică şi că în primul trimestru nu am fost în recesiune tehnică.

Iohannis: Aşteaptă România lui V. Ponta cu legea amnistiei şi a graţierii. Adrian Năstase, Dragnea, Hrebenciuc, Andronescu, Şerban Mihăilescu, Miron Mitrea, Dan Nica, Dan Şova, Ioan Adam, Victor Mocanu, Adrian Duicu, Bunea Stancu, Nicuşot Constantinescu. 38. Vă las lista.

Ponta: Aia e lista domnei Macovei. Dl Hrebeciuc, DNA a cerut urmărirea sa şi şi-a dat demisia. Şeful PNL Prahova, Mircea Roşca, îi puteţi cere în seara asta să-şi dea demisia.

Iohannis: Dvs. sunteţi preşedinte PSD, eu, ACL. Haideţi să facem o treabă de bărbaţi. Mâine se convoacă Parlamentul, poimâne scoatem legea amnistiei şi a graţierii.  Sunteţi de acord să convocăm Parlamentul?

V. Ponta: Accpet ce vreţi dvs. Repet: Dl Hrebenciuc şi-a dat demisia. Îi cereţi acest lucru şi dl. Mircea Roşca. Nu răspunde domnul Iohannis niciodată la întrebări. Vineri, INS prezintă datele pe trimestrul 3 şi suntem în creştere economică. Nu am fost niciodată în recesiune.

Moderator:  Mergem la Justiţie. Sunteţi de acord cu legea amnistiei şi a graţierii?

Iohannis: Eu sunt total împotriva acestei legi. România nu are nevoie de o lege a amnistiei şi a graţierii. PNL a votat împotrivă. Am oprit în ultimul moment acesta act normativ. România nu are nevoie de el, dar PSD are nevoie. Voi fi preşedintele României, voi refuza promulgarea acestui act normativ. Nu vom avea legea amnistiei şi a graţierii.

V. Ponta: Legea nu s-a votat. Dl Iohannis spune că îl va refuza la promulgare. Spre deosebire de lozincile dl Iohannis, ministrul justiţiei a dat aviz negativ şi această lege va fi respinsă.

Iohannis: Domnule preşedinte al PSD, reiau invitaţia: Haideţi să punem legea amnistiei pe tapet.

V. Ponta: Nu puteţi convoca dvs. pentru că nu sunteţi parlamentar. La ultima moţiune de cenzură un senator PNL a vorbit în numele dl Iohannis. Ştiţi cine vorbeşte din partea PNL: domnul senator Sorin Roşca Stănescu. Ştiţi und eeste? Nu mai fiţi demagog. L-am avut ani de zile demagog pe domnul Băsescu. Lăsaţi demagogia lui Băsescu pentru că vrem după zece ani să-i tratăm pe toţi la fel.

Iohannis: Vorbă lungă. Convocăm Parlamentul sau nu?

V. Ponta: Cereţi-i domnului Roşca să demisioneze.

Moderator:  Sunteţi de acord ca un minsitru să aibă mai multe drepturi ca un simplu cetăţean?

V. Ponta: Este decizia CCR, pe care USL, în cadrul comisie de modificare a Constituţiei, a reglementat-o. Ieri, dl Iohannis făcea două confuzii: că parlamentarii au imunitate toală. Nu au. Spunea că preşedintele are superimunitate. Ca preşedinte nu poţi renunţa ca imunitate decât dacă îţi dai demisia. Vă asigur că voi da avize pentru toţi miniştrii care nu sunt parlamentari.

Klaus Iohannis: După părerea mea, problema trebuie simplificată. Cea mai bună soluţie ar fi să lăsăm imunitatea pentru parlamentari, miniştri, acolo unde este vorba de opinia politică şi votul. Pentru miniştri, este nevoie de o simplificare. Justiţie trebuie să-şi urmeze cursul indiferent dacă o Cameră votează într-un fel sau altul. Eu vorbesc cu domnul Roşca. Vorbiţi dvs. cu doamna Andronescu?

V. Ponta: O precizare. Ieri nu l-am acuzat de nimic pe dl. Vosganiana. La fel cu dl Paul Dobre, cu Akos Mora. Fac o propunere. Luăm săptămâna viitoare legea privind imunitatea parlamentarilor din Germania şi o transpunem în legislaţia românească. PSD o votează.

Iohannis: Cu mare plăcere putem să discutăm orice iniţiativă. Ce să o lăsăm pe săptămâna viitoare? Haideţi să săm un semnal şi să facem o convocare vineri. Se poate vota şi pica legea amnistiei şi a graţierii.

V. Ponta: Vreau să vorbim despre corupţii dvs.Ştiţi când vreau să convocăm Parlamentul? Marţi, când dvs. mergeţi la Înalta Curte.

Iohannis: Staţi liniştit, va fi excelent de bine. Eu mă bazez pe ÎCCJ.

Moderator: Ca preşedinte, ce comportament veţi avea faţă de Justiţie?

Iohannis: Eu vreau să garanmtez Jusiţia şi statul de drept. Eu cred că în acest domeniu trebuie să avem curajul să spunem unde ne fierbe oala. Nu avem noi, politicienii, în treaba Justiţiei. Cel mai bun lucru este să nu încercăm să rezolvăm probleme peste Justiţie. Am o imagine aici: cu domnul Constantin Nicolescu, cu Victor Ponta, Adrian Năstase, Ecaterina Andronescu. Vă las această fotografie.

Ponta: Vă dau eu o altăm poză la schimb. Dl Iohannis spunea să nu ne băgăm nasul unde nu ne fierbe oala. O să mă comport faţă d ejustiţie cum m-am comportat ca prim ministru. Eu am propus-o pe doamna Kovesi şi pe dl Niţu.Ca prim-ministru am asigurat justiţiei stabilitate legislativă şi finanţarea infrastructurii. Mai sunt nişte fotografii de atunci: alături de mine era şi Crin Antonescu şi şeful PNL Argeş. Erau toţi de la PNL în faţa unui abuz al unui senator PDL, care acum vă este coleg.

V. Ponta: Dl Iohannis se schimbă. Eu îl consider preşedinte PNL pe dl Antonescu şi preşedinte fondator pe dl Tăriceanu. Iohannis: Dvs. recunoaşteţi o decizie a unei instanţe? Există o decizie care spune că eu sunt preşedintele PNL. Afirmaţia dvs. este od ezinformare publică.

V. Ponta: Dvs. recunoaşteţi decizia instanţei în cazul meu de plagiat? Aseară aţi minţit de multe ori sau v-au minţit colaboratorii.

Moderator: Care va fi atitudinea faţă de politicienii cu probleme penale?

V. Ponta: Cred că cel mai important este propriul exemplu. Mă uit la cameră pentru că dl iohannis se uită pe pereţi. M-am dus la Înalta Curte. Dacă aş fi fost în locul dl Iohannis nu aş fi candidat. Un preşedinte cu probleme în justiţia a avut România o singură dată: pe Traian Băsescu, pe care dosarul Flota îl aşteaptă.

Iohannis: În prima zi după ce am fost ales preşedinte PNL, am mers în grupurile parlamentare şi am hotărât să dăm un semn clar că PNL doreşte o schimbare în abordarea acestei chestiuni. Am hotărât ca în absolut toate situaţiile în care se va cere încuvinţare pentru arestare, percheziţionare, să fie votată. Întotdeana a votat pentru.

V. Ponta: Aveţi trei cazuri. Trei oameni condamnaţi definitiv. Preşedintele CJ Botoşani, dl Ţurcanu, dl Tudor Chiuariu şi dl Akos Mora. Nu vreţi să şi faceţi ce spuneţi?

Iohannis: Eu am cerut acestor colegi să demisioneze. Sunteţi de acord să votăm legea amnistiei?

V. Ponta: Nu are legătură cu nicio lege, sunt condamnţi.

Iohannis: Sunt 38 la dvs., trei la mine.

Moderator: Care va fi atitudinea dvs. faţă de ANI sau DNA?

Iohannis: DNA face o treabă excelentă. Am văzut Microsoft. Sper să ajungem la o curăţire a clasei politice. Ar fi un rezultat extraordinar de bun. Voi continua aceste lucruri, adică să las DNA să-şi facă treaba. ANI este o insituţie onorabilă, care trebuie păstrată pentru a avea un control în zona incompatibilităţilor. Voi propune partidelor să se propună o legislaţie unitară a incompatibilităţilor. Acest lucru se face prin consens.

V. Ponta: Eu nu am avut probleme nici cu ANI şi nici cu DNA. În cei doi ani şi jumătate le-am asigurat condiţiile de a fi independente. Singurul caz este cazul dl senator PNL Akos Mora. Mă interesează viaţa de zi cu zi a celor care au aproape 4 miloane de procese civile, penale. Ceea ce am îăncercat în cadrul USL a fost aceea de a reuşi să facem sistemul să funcţioneze mai repede şi maie ficient.Ca preşedinte voi cere ca din interiorul justiţiei, CSM, Înalta Curte să pregătească acele măsuri legislative pentru ca justiţia să fie mai eficientă.

Iohannis: Mi se pare interesantă abordarea domnului Ponta. Mi se pare revoltător că acum câşiva ani politicienii corupţi se ocupau cu retrocedări. Domnul Hrebenciuc este cercetat, un apropiat al domnului Ponta, un domn Sârbu.

V. Ponta: Aşteptam să spuneţi lucru asta. Să vă spun cum se face lucrul bine făcut la Sibiu (prezintă statisitici cu retrocedări). S-a retrocedat către Biserica Evanghelica, Biserica Brukenthal, Palatul Copiilor, Forumul germanilor are multe alte clădiri. Din 1976 cereri de retrocedare aţi rezolvat 174 doar pentru unii.

Iohannis: De data aceasta, aţi minţit grosolan. Este vorba de un atac la reputaţia mea de primar şi politician. Aceste retorcedări au fost făcute pentru că au avut dreptul. Agenţia este sub ordinea dvs. Nu primarul, ci dvs. Aceste retrocedări au fpost făcute de statul român. Nu cunoaşteţi legea.

Moderator: Care ar fi între preşedintele Ponta cu premierul Iohannis?

Ponta: Dl Iohannis spune am să fiu preşedinte“ şi va fi prim-ministru dl Predoiu. Eu am propus USL, ceea ce oamenii au votat în 2012, motiv pentru care voi lucra cu dl Tăriceanu. Dl Iohannis, la dezbaterea Băsescu -Geoană a fost în spatele nostru.

Iohannis: A fost când aţi votat Antonescu.

Ponta: Eu voi fi un preşedinte bun, inclusiv pentru dl Iohannis. Cred că veţi fi ca dl Băsescu ca preşedinte.

Iohannis: Eu cred că nu ajungem în situaţia asta. Din 16 noiembrie cariera plitică a domnului Ponta se termină. Propriul partid va avea grijă să-l trimită acasă. Dacă nu se va întâmpla acest lucru, vom avea o colaborare insituţională corectă.

V. Ponta: Dl Iohannis, ieri nu se pregătise şi a spus pact de coabitare. Cei cărora dl Băsescu le-a dus acordul sunt dl Barroso, dl Von Rompuy şi dl Schulz. Dacă vreţi să fiţi preşedinte aveţi obligaţii faţă de români şi de parteneri. Când acordul de colaborare a fost publicat nu ne-aţi criticat. Nu cred că nu vom ajunge să colaborăm.

Iohannis: Ţin să vă reamintesc că am dezavuat acest pact de coabitare din momentul în care a fost semnat. Puteţi să verifiaţi. Dacă tot fluturaţi acel acord, de ce aţi încheiat acel acord? Aveţi 20 de secunde de la mine.

V. Ponta: Am încheiat acordul pentru a nu ajunge din nou la suspendare şi dvs nu aveţi curaj să ziceţi dacă a fost lovitură de stat

Moderator: Parlament unicameral sau bicameral?

Iohannis: Actualul Parlament are câteva probleme majore. Este prea mare. Este un Parlament care nu se bucură de încrederea românilor. Este un Parlament ineficient. I-am propus domnului Ponta să rezolvăm problema amnisitiei şi graţierii şi nu doreşte. România are nevoie de un Parlament mai mic. După părerea mea, un Parlament bicameral. Avem un sistem uninominal, dar, de fapt, este proporţional.

V. Ponta: Împreună cu dl Antonerscu am depus o lege privind alegerea Parlamentului cu 300 de deputaţi. Colegii dl Iohannis au votat împotrivă şi acea lege nu s-a aplicat. Noi suntem foarte mulţi în Parlament, pentru că cei care au candidat la USL au intrat. Dl Blaga a intrat de pe locul trei. Legea cu intrarea în parlament a celor d epe locul trei aparţine domnului Voicu de la PNL:

Iohannis: Haideţi să convocăm Parlamentul mâine şi să punem în discuţie, să începem o colaborare consensuală. Vrem un Parlament mai suplu, haideţi să trecem la treabă.

 V. Ponta: Împreună cu dl Antonerscu am depus o lege privind alegerea Parlamentului cu 300 de deputaţi. Colegii dl Iohannis au votat împotrivă şi acea lege nu s-a aplicat. Noi suntem foarte mulţi în Parlament, pentru că cei care au candidat la USL au intrat. Dl Blaga a intrat de pe locul trei. Legea cu intrarea în parlament a celor de pe locul trei aparţine domnului Voicu de la PNL: Mîine la ora 9 îşi dă demisia dl Roşca şi veniţi în Senat. Şi le cereţi domnilor Vosganian, Akos Mora şi Chiuariu să demisioneze. Susţineţi votul uninominal? Iohannis: Asta vedem atunci.

Moderator: Fiecare candidat îşi adresează o întrebare.

Klaus Iohannis: Văd că domnul Ponta este în mare formă şi neagă multe. Indiferent ce aş putea să-l întreb, ar suci un răspuns. Nu doresc să vă întreb nimic, domnule Ponta.

Victor Ponta, întrebare pentru Klaus Iohannis: Am învăţat şi la şcoală. Un ardelean zice : dacă pentru strămoşii noştri români toate drumurile duceau la Roma, pentru noi, românii ardeleni, toate drumurile duc la Bucureşti.

Iohannis: Sunt de acord.

Mesajul către români

Victor Ponta: Vorbesc pentru milioane de români cu care m-am întâlnit şi la Babadag, şi la Cernăuţi, şi la Torino, şi să le spun că după zece ani de dezbinare, România are şansa să meargă în direcţia bună. Să reparăm nedreptăţile din 2010. România are nevoie de dialog şi de linişte. Sunt convins că pot fi preşedintelem care uneşte. Am 42 de ani, de la 18 ani muncesc. Cel mai mult iîmi doresc ca mama şi bunica mea să poată trăi într-o ţară normală, copiii mei să aibă o şansă să-şi ducă viaţa mai departe în România. Rănile făcute în aceşti zece ani, putem noi cei de la USL să le închidem şi să construim tot ce s-a stricat în acei ani. Mulţumesc pentru că m-aţi votat în 2 noiembrie.

Klaus Iohannis: Apropo de pensii, am aici nişte taloane de pensii pentru că este un lucru important. Este o pensie de exact de patru lei.

 V. Ponta: Dl Iohannis nu ştie legea. Se completează la 350 de lei. Habar nu are de legea pensiilor.

Iohannis: Dragii mei, din păcate, de data aceasta nu trebuie să alegem între două persoane, ci între două abordări. Vă propun schimbarea felului în care se face politică în Românie, Victor Ponta, o continuare. Eu rămân cu oferta mea. Voi apăra dreptul oricărui român la vot, indiferent dacă votează în Dorohoi sau în Londra. Se pare că Guvernul nu a putut să facă acest lucru. Dacă nu a putut să facă cât a fost prim-ministru, cum credeţi că va fi bun ca preşedinte. Eu vreau să fiu preşedinte vostru. Dacă vreţi să fie un preşedinte exponent al baronilor, PSD va avea toată puterea. Nu daţi toată puterea unui singur partid, care este un aprtid de stânga, nereformat. Votaţi schimbarea!

Iohannis: Oare, domnule Ponta, i-a prostit domnul Băsescu pe români când v-a pus prim-minsitru? Pe mine m-a refuzat. Concluzia puteţi să o trageţi singuri.

V. Ponta: Eu reprezentam USL unde aţi venit ca să-l daţi jos pe Crin Antonescu.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: