Domnule preşedinte de şedinţă, doamnelor şi domnilor deputaţi, stimaţi colegi,
Îmi voi permite să mă adresez, în scurta mea alocuțiune, domnului Prim Ministru Victor Viorel Ponta, liderul național al Partidului Social Democrat – partid care dispune, în acest moment, de o majoritate parlamentară de care depinde aprobarea oricărei inițiative parlamentare.
Domnule Premier, așa după cum probabil știți, pe ordinea de zi a Camerei Deputaților se va afla curând inițiativa parlamentară privitoare la declararea zilei de 10 Mai ca Zi Națională a României. În comisia parlamentară de resort, în care partidul pe care îl conduceți are asigurată, alături de aliații săi politici, o majoritate confortabilă, această inițiativă a primit aviz negativ – dar plenul Camerei, în urma luărilor de cuvânt a subsemnatului și a domnului deputat Varujan Pambuccian, a decis retrimiterea proiectului de lege la Comisie pentru raport suplimentar.
Domnule Premier, am aflat din presă despre poziția dumneavoastră politică, poziție care a marcat o schimbare semnificativă a conducerii PSD în raport cu instituția Casei regale. Am urmărit cu satisfacție prezențele Domniei Voastre la unele evenimente organizate de către Casa Regală, și nu pot spera decât că acea prezență nu era doar una formală, protocolară sau destinată activității de PR electoral.
De acea vă invit cu respect, domnule Premier, să participați la ședința de plen în care proiectul legislativ al PNL, având ca obiect declararea zilei de 10 Mai ca Zi Națională, și prin votul pozitiv acordat acestui proiect să confirmați plenar faptul că v-ați rupt de orice reminiscență a unui regim odios, regimul comunist. Regimul comunist a încercat să facă uitat caracterul festiv al acestei zile, care nu a fost doar un prilej de a sărbători Ziua Independenței ci și, poate mai ales, Ziua Regelui, ziua care amintea românilor de Casa Regală a României și istoricele realizări ale acesteia.
Ceea ce comuniștii au încercat să șteargă din memoria colectivă a românilor dumneavoastră, Domnule Premier, împreună cu colegii dumneavoastră de partid, puteți repara. Căci nu cred că puteți, Domnule Premier, să stați la dreapta Majestății Sale sau a Altețelor lor Regale azi, și să refuzați această reparație istorică adusă ideii monarhice și Casei Regale, mâine. În consecință, Domnule Premier, vă invit cu căldură să veniți alături de ceilalți deputați iubitori de neam și țară, dar și respectuoși față de o instituție căreia îi datorăm imens pentru construirea României moderne, și să votați pentru declararea zilei de 10 Mai ca Zi Națională a României.
03.02.2015, București
Radu Zlati,
Deputat PNL
Dar pana la urma in proiectul respectiv de lege se spune „Zi” nationala sau doar „sarbatoare” nationala, pt ca e o mare diferenta. O a doua zi nationala nu cred ca se poate declara decat prin revizuirea Constitutiei, nu printr-o simpla lege, fie ea si organica. Sau ma insel?
ApreciazăApreciază
Ar fi normal asa ceva.
ApreciazăApreciază
eu votez 10 mai ca zi nationala a romaniei ca asa este normal si de drept
ApreciazăApreciază
D-le deputat, cred ca daca ati pune accent pe ideea de Zi a Independentei de stat, fara sa va referiti neaparat la conotatia monarhista a sarbatorii, am avea cu totii mai repede castig de cauza. O spune un monarhist. Trebuie atrasa atentia ca suntem singura tara din UE (sau din Europa, nu mai stiu) in care ziua independentei nu este sarbatoare legala
ApreciazăApreciază
Stimate domnule deputat Radu Zlati,
Îmi permit să vă felicit pentru iniţiativa legii de declarare a 10 mai despre ziua independenţei şi pentru recentul îndemn adresat Prim-ministrului României pentru susţinerea directă a acestei iniţiative.
Totodată, consultând raportul Consiliului Legislativ, raportul Comisiei pentru Muncă şi Protecţia Socială şi avizul Guvernului, am observat că au existat obiecţii faţă de forma legii ci nu faţă de intenţia ei. Presupun că acestea justifică şi avizul negativ dat de Senatul României. Mi s-ar părea regretabil ca adoptarea legii să fie oprită din motive de literă ci nu de spirit.
Astfel, însumând propunerile şi observaţiile existente, îmi permit să vă supun atenţiei noua formă pe care ar căpătat-o proiectul de lege:
Lege privind declararea zilei de 10 Mai ca Ziua Independenţei României
Art. 1 – Se declară sărbătoare naţională ziua de 10 Mai, Ziua Independenţei României.
Art. 2 – Art. 2 – Alineatul (1) al articolului 139 din Legea nr.53/2003 – Codul Muncii, republicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.345 din 18 mai 2011, cu modificările şi completările ulterioare, se modifică şi va avea următorul cuprins:
„(1) Zilele de sărbătoare legală în care nu se lucrează sunt:
– 1 şi 2 ianuarie;
– prima şi a doua zi de Paşti;
– 1 mai;
– 10 mai;
– prima şi a doua zi de Rusalii;
– Adormirea Maicii Domnului;
– 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei cel Întâi chemat, Ocrotitorul României;
– 1 decembrie;
– prima şi a doua zi de Crăciun;
– douăzile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele
religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora;
Art. 3 – Autorităţile administrative publice centrale şi locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice.
Art. 4 – Societatea Română de Radiodifuziune şi Societatea Română de Televiziune vor realiza şi vor include în programele lor emisiuni de dicate acestei zile, în conformitate cu legea privind propria organizare şi funcţionare.
Cu stimă,
Tudor Vişan-Miu
ApreciazăApreciază
10 MAI ZIUA NATIOANALA A TUTUROR ROMANILOR
ApreciazăApreciază