Declarațiile copreședintelui PNL Alina Gorghiu cu ocazia lansării în dezbatere a Programului de guvernare al PNL

alina-gorghiu-ghimpeleConform calendarului angajat de PNL, am aprobat astăzi în Comisia de Unificare proiectul Programului de Guvernare al partidului.

PNL este dator să propună societății românești un program economic propriu, coerent, cu soluții liberale, mai ales acum, când economia României nu reușește să producă locuri de muncă și nici să sporească bunăstarea populației, iar actualul guvern este lipsit de viziune, direcție și voință politică. Modernizarea – în toate domeniile-cheie – este obiectivul spre care România trebuie să tindă în anii următori.

Acest proiect va fi distribuit organizațiilor PNL, alături de care vom începe dezbateri publice în toată țara cu societatea civilă, mediul de afaceri, colegii parlamentari, iar după această etapă vom aproba programul în toate forurile competente ale PNL. Astăzi, Cătălin Predoiu face o informare privind axele principale ale proiectului.

Pe baza acestui program, lansăm public invitația tuturor partenerilor politici potențiali, de a începe discuții pentru a pregăti o nouă majoritate care să poată schimba guvernul. Proiectul programului de guvernare este argumentul cel mai solid pe care îl putem oferi celor interesați de susținerea unui guvern responsabil și performant pentru România.

Proiectul își propune o viziune de ansamblu, o abordare complexă a problemelor cu care se confruntă societatea românească și economia națională. Nu venim cu o simplă rețetă fiscală. Nu ne propunem să cârpim temporar ce s-a stricat. Abordarea serioasă pe care o propunem este cea care ne diferențiază de actuala guvernare.

Proiectul PNL oferă alternativa responsabilă la măsurile de relaxare fiscală propuse de PSD.

Reforma fiscală este un proces mult prea important, aș spune chiar fundamental, pentru construcția economică a unei țări. Din acest punct de vedere, o repet, ar fi o gravă eroare ca proiectul noului Cod fiscal să fie adoptat în grabă, fără dezbateri serioase, prin asumarea răspunderii Guvernului sau prin impunerea voinței unei majorități vremelnice.

Un nou cod fiscal trebuie să aibă o speranță de viață mai mai mare decât mandatul unui prim-ministru, pentru a produce efecte pozitive. Noi nu negăm ideea de relaxare fiscală, după cum se va vedea în proiect, ci respingem compromiterea unor politici utile prin slabă pregătire și amatorism.

Un eșec al măsurilor PSD va avea ca efect colateral și o dificultate majoră de acceptare publică pe viitor a unor programe de natură liberală, care să susțină, real și pe termen lung, dezvoltarea Romaniei. De aceea, politica noastră de relaxare fiscală va fi permanent însoțită de măsuri de reformă structurală.

Proiectul are în vedere menținerea macrostabilității economice, dar și asigurarea dezvoltării României. Economia liberală este centrată pe individ, pe încurajarea inițiativei, a zonei dinamice a societății, a mediului de afaceri capabil să producă locuri de muncă și să genereze investiții și care, în același timp, recunoaște necesitatea unor sisteme publice solide și performante în interesul cetățenilor.

Obiective principale

1. Dezvoltarea clasei de mijloc care să reprezinte peste 50% din populația României care va genera:

Creșterea generală a nivelului de viață
Mai multe locuri de muncă, mai multe investiții, mai multe întreprinderi private
Venituri mai mari obținute de fiecare individ prin munca proprie
Reducerea inechităților sociale, mai multă prosperitate, mai puțină sărăcie

2. O economie competitivă și o societate dezvoltată

Proiectul PNL este adresat în primul rând clasei de mijloc și capitalului autohton. Venim în fața dvs cu acest proiect serios care nu își propune obiective de PR și nici crearea de oportunități politice, prin prezentarea doar a jumătății pline a paharului.

Vă dau și un exemplu pentru ce înseamnă să urmărești doar beneficii de imagine. Nu pot să nu îmi aduc aminte că la sfârșitul anului trecut, PSD propunea impozitarea progresivă, pentru ca acum, la doar câteva luni, să aibă revelația cotei unice pe care nu doar că vrea să o păstreze, ci chiar să o scadă.

De fiecare dată, când trece prin momente politice mai dificile, dl Ponta intră într-un carusel al promisiunilor spectaculoase. Fie că vorbeste despre 1 milion de noi locuri de muncă, fie că se angajează să aducă investiții străine de 10 miliarde de euro, premierul are de fiecare dată iluzii de oferit. Ce nu poate să facă guvernul PSD este să își respecte programul pe baza căruia a fost învestit de către Parlamentul României. De exemplu, TVA trebuia redus de la 1 ianuarie 2013.

De asemenea, Educația, Sănătatea, Economia, dar și consolidarea rolului României în UE, NATO și în regiune sunt domenii prioritare în programul de guvernare pe care îl propunem.

Aș remarca, de asemenea, atenția pe care proiectul o acordă unei probleme strategice care este Demografia, un factor de securitate națională. Aspecte prea mult neglijate, precum susținerea Culturii, a Sportului, a tinerilor și a românilor din afara granițelor se vor bucura de atenția noastră. România lucrului bine făcut trebuie să ne cuprindă pe toți românii.

Nu în ultimul rând, programul PNL este o formă concretă a parteneriatului pe care îl avem cu Președintele României, dl Klaus Iohannis, pentru realizarea proiectului de țară ”România lucrului bine făcut.” Este un program fidel acestui proiect și sper să fie susținut de toți cei care cred în președintele Iohannis.

Aș vrea să închei mulțumind tuturor celor care au participat la redactarea acestui proiect. Am încredere că prin participarea societății civile și a tuturor celor interesați vom putea să-l perfecționăm. Spre deosebire de cei care astăzi guvernează, care nu concep că cineva în România poate avea idei mai bune decât ale domniilor lor, noi credem că dezbaterea publică poate aduce întotdeauna plusvaloare unui proiect.

Din punctul meu de vedere, modernizarea – în toate domeniile-cheie – este obiectivul spre care România trebuie să tindă în anii următori. Partidul Național Liberal a arătat, de-a lungul istoriei sale, că are vocația modernizării. Cred că momentul politic favorabil în care ne aflăm, după alegerile din 2014, dar și ca urmare a fuziunii, ne obligă să ne asumăm această misiune. Iar proiectul de guvernare este un pas important pe care îl facem în această direcție.

Vă mulțumesc.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: