Dezbină și stăpânește – adevărat pe vremea romanilor, adevărat și acum.
În lipsa lui Băsescu, retras în tranșee după avatarurile juridice ale unor apropiați ai domniei sale, băsismul nu a murit, ci trăiește și face pui. Deci să nu ne mire că odioasa chemare la lupta de clasă, cea a salariilor și pensiilor nesimțite, a reînviat cu proxima ocazie – anume, inițiativa parlamentară de reintroducere a pensiilor de serviciu pentru parlamentari (evit sintagma de „pensie specială” datorită impactului negativ asupra percepției colective tributare încă, se vede, aceleiași propagande din perioada 2010-2011).
Nu voi comenta aici îndreptățirea, câtă o are, morală și rațională, a acestei inițiative legislative. Poate mâine, într-un articol dedicat. Aici, doar despre o metodă joasă prin care se încearcă ațâțarea unor conflicte interne în cadrul Partidului Național Liberal.
În ce constă încercarea de manipulare? Simplu: în falsificarea cronologiei. Cu alte cuvinte, anumite surse MASS-media titrează: „În ciuda faptului că liderii PNL au arătat că partidul nu susține politic legea pensiilor speciale pentru parlamentari, 23 de deputați PNL au semnat proiectul de lege”. Adevărul fiind că respectivii parlamentari au semnat proiectul legislativ cu multă vreme înainte ca respectivul proiect să fie în atenția conducerii PNL, sau ca aceasta să emită o decizie privitoare la susținerea sau nu a proiectului de către grupul parlamentarilor liberali.
Desigur, liderii PNL sunt sau ar trebui să fie trecuți prin focul luptelor de imagine, lupte în care manipularea, oricât de joasă/josnică ar fi, nu a lipsit niciodată, inclusiv cea practicată prin intermediul mass-media. În fapt, un sfert din parlamentarii PNL au semnat o inițiativă legislativă care li se părea, in momentul respectiv, atât morală, cât și rațională. Eu încă mai sper într-un dialog între conducerea PNL și respectivii parlamentari. Nu de alta, dar, altfel, s-ar părea că agenda publică a PNL este făcute de niște surse media care, până ieri, înjurau cu foc partidul și liderii acestuia. Și încă o fac, atunci când li se pare că respectivul atac este cerut de cauză. Doar că această „cauză” nu este în nici într-un caz a PNL.
Comentarii recente