Declarație de presă: Democrația nu este tranzacționabilă

Radu ZlatiAflu din presă (și sper ca măcar de data aceasta presa să se afle în eroare) că Guvernul Ponta are în vedere un proiect legislativ prin care o formă organizatorică, numită Comitetului Național pentru Supravegherea Macroprudențială, să poată cenzura acțiunile guvernului în materie economico-fiscală.

Dacă informația este reală, avem de-a face cu cel mai grav atentat la sistemul democratic românesc din perioada post-revoluționară.

Într-o democrație efectivă, separația, dar și complementaritatea puterilor în stat impun ca Guvernul, parte a puterii executive, să nu fie ținut la urmă, cu caracter obligatoriu, decât ceea ce puterea legislativă, Parlamentul, stabilește prin legi; sau ceea ce puterea judecătorească decide prin hotărâri judecătorești rămase definitive.

Apariția unui monstru juridic precum acest Comitet Național pentru Supravegherea Macroprudențială denaturează grav sistemul instituțional democratic românesc, deoarece respectivul Consiliu devine un organism deasupra acțiunii și controlului puterii legislative, ceea ce nu poate fi acceptat.

Înțeleg neliniștile unora, inclusiv ale UE, privitoare la derapajele populiste ale clasei politice, din România sau de oriunde altundeva. Înțeleg de asemenea faptul că, la un moment dat, guvernele pot prezenta slăbiciuni care să ducă la derapaje economico-financiare. Dar democrația are resursele interne necesare pentru a evita sau corija abaterile de la bunele practici de guvernare, atâta timp cât mecanismele democratice nu sunt pervertite și sunt lăsate să funcționeze. Nu putem înlocui voința liber exprimată a milioane de cetățeni, exercitată prin mandatari legitim aleși, responsabili în fața celor care i-au votat, cu voința unor experți (oricât de mare încredere am avea în expertiza acestora), atâta vreme cât acești experți nu sunt responsabili în fața nimănui și scapă oricărui control.

Ca liberal, ca membru al Partidului Național Liberal, sunt convins că libertatea și responsabilitatea, ambele asumate, preced siguranța unei bune stări economico-financiare, doar prezumate; și că popoarele au dreptul, prin cei care, în mod legitim, legiferează sau guvernează pentru popor și prin popor, să ia deciziile considerate oportune, în orice moment al dezvoltării lor. În consecință, respectiva inițiativă trebuie respinsă – cu cât mai repede, cu atât mai bine.

„Prin noi înșine!”

Radu Zlati,

Deputat PNL

reflectări în presă:

Etichete:, , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Declarație de presă: Democrația nu este tranzacționabilă”

  1. Paul-Sorin Tița 31 iulie 2015 la 1:00 AM #

    Corect!

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: