Declarație de presă: CSM să cerceteze pe preaplecatul Nițu și oamenii acestuia!

radu zlati

Este cunoscută opiniei publice relația între premierul Victor Viorel Ponta și Procurorul General Tiberiu Nițu. Relația dintre protector și protejat, de vreme ce domnul Nițu a fost impus la conducerea unei instituții, esențială pentru administrarea actului de justiție, printr-o înțelegere dubioasă cu fostul președinte Băsescu. Presa, societatea civilă, oamenii politici au comentat destul pe marginea acestui subiect.

Nu întâmplător procurorii aflați sub conducerea domnului Tiberiu Nițu au dat NUP unei plângeri penale făcute la adresa premierului de către Mihai Seplecan, lider al PNL Cluj, plângere penală pentru abuz în serviciu, cauzată de faptul că nu au fost organizate de către Guvern alegeri pentru șefia Consiliului Județean Cluj, în termenul prevăzut de lege.

Atrag atenția Consiliului Suprem al Magistraturii că independența Justiției (iar eu când spun ”Justiție” mă gândesc mai întâi și întâi la judecători și independența acestora) poate fi afectată din afara sistemului judiciar, dar și de atacurile și presiunile venite dinlăuntrul actului de justiție.

În acest sens, solicit CSM să verifice cum este posibil ca, deși trei instanțe judecătorești au stabilit că Guvernul se face vinovat de încălcarea legii, doi procurori (procurorul de caz și procurorul șef de secție de la Parchetul General) să dea și apoi să confirme o scoatere de sub urmărirea penală a șefului Guvernului, primul vinovat de încălcarea fragrantă a legii. Consider că acest NUP pus pe dosarul lui VV Ponta poate acționa ca un factor de presiune asupra judecătorilor care vor continua să administreze actul de justiție în cazul premierul Ponta și al procesului în care acesta este pârât, proces aflat pe rol la ÎCC.

Domnilor membri ai CSM, o declarație a unui om politic nu poate afecta în mod direct mersul Justiției. Deciziile și actele unor procurori, da. Demonstrați societății românești rectitudine, onoare și curaj, îndepliniți-vă fișa postului și faceți, dacă trebuie (și trebuie!) curățenie în propria casă. Cercetarea de către Inspecția Judiciară a actelor celor doi procurori care au dat NUP pe dosarul Ponta poate fi un bun prilej de a arăta că CSM există și face ceea ce este dator să facă.

Mă alătur, de asemenea, colegului Mihai Seplecan în solicitarea acestuia ca domnul Procuror General să își prezinte demisia în urma actelor subordonaților săi. Fără prea multă speranță, de altfel; căci domnul procuror, preaplecat slujbaș, în ultimă instanță, a prea-plecatului VV Ponta, se pare că nu cunoaște termenul ”demisie de onoare”. Dacă mă înșel, să o dovedească!

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: