Declarație de presă: Problema emigranților nu este problema României, ci a Europei și a statelor de origine!

Radu ZlatiÎn calitate de om al acestui veac integrator, dar mai ales în calitate de om cu convingeri creștine, nu pot decât să nutresc sentimente de compasiune față drama care a cuprins, de câțiva ani, teritoriile câtorva state arabe. Iată că azi această dramă a ajuns, în cel mai direct mod, la porțile Europei – nu doar pe plajele Italiei sau Greciei, ci în gările unor orașe situate chiar în inima Europei. Drama sirienilor, a afganilor, a irakienilor nu este doar drama lor, personală sau colectivă, ci a întregii umanități.

Din punct de vedere politic însă, această dramă nu este drama Românei. Desigur Guvernul și Poporul român pot să decidă să aibă o contribuție oarecare, în funcție de necesitățile imigranților și în funcție de posibilitățile proprii, la rezolvarea pe termen scurt a problemelor unui număr limitat de emigranți. Statul român și-a asumat responsabilități pe care noi românii trebuie să le îndeplinim acum, când a sosit momentul să dăm dovadă, încă o dată, că România știe să își respecte angajamentele internaționale.

Dar adevărata rezolvare a situației acestor emigranți nu este în Europa, ci acolo, în țările de unde provin. Nu acordând azil (și, ulterior, drept de ședere, de muncă sau cetățenie) unui număr, oricât de mare, de emigranți se rezolvă problemele acestora, problemele care i-au făcut pe aceștia să își părăsească țările de origine. Eventual acest gen de măsuri vor duce la amplificarea problemelor politice, sociale și economice ale celor rămași în statele de origine. Aceste probleme sunt ororile războaielor civile, conducerile abuzive sau dictatoriale, teama pentru propria viață, sărăcia.

Rezolvarea acestor probleme implică efortul comun al marilor puteri ale lumii, puteri militare, dar și puteri economice, cele care se pot implica direct în zonele din care provin respectivii emigranți – în acest context, România poate juca un rol cel mult secundar. Rezolvarea adevăratelor probleme acolo, în patriile de origine ale acestor emigranți, este totodată o problemă de reparație morală și politică din partea unor state care au generat, fie și parțial, unele dintre aceste probleme – pentru că nu cred că România are a își reproșa ceva în această privință.

Acestea fiind zise, cred că Guvernul României ar trebui să ia în considerare afirmarea clară a dorinței și capacității de a prelua un anumit număr de refugiați. Dat fiind însă și alte considerente, care privesc inclusiv posibila integrare a emigranților în societatea românească, dacă eforturile de repatriere a acestora nu vor fi încununate de succes, poate că ar trebui imitat modelul slovac – și anume ca România să își afirme dreptul de a-i selecta, din masa emigranților, în special pe aceia de credință creștină. Sunt sigur că în ajutorul acestora atât BOR, cât și celelalte biserici și culte creștine s-ar putea mobiliza mai energic și mai eficient, în spiritul dragostei și milei față de aproapele de aceeași credință.

Totodată consider că Guvernul României ar trebui să chestioneze energic Consiliul European asupra tematicii integrării statului român în Spațiului Schengen. Un spațiu în interiorul căruia România nu are încă acces, dar care este oferit, totodată (prin penetrarea cu ușurință a granițelor sale de către mase mari umane și apoi prin acordarea de azil) către sute de mii, potențial milioane de emigranți veniți nu numai din afara UE, dar și din afara culturii și civilizației de tip european.

Deputat PNL,

Radu Zlati

Etichete:, , , , , , , ,

2 comentarii pe “Declarație de presă: Problema emigranților nu este problema României, ci a Europei și a statelor de origine!”

 1. Ioan 3 septembrie 2015 la 11:22 PM #

  1. Emigranții provin din Libia-Afganistan-Siria….foarte ..putini din alte zone…..ghici cine a…”democratizat” aceste….State…incepând cu 2011……da…răspunsul corect este….SUA….deci….SUA sa preia acești oameni și sa le ofere…loc de munca…locuință….hrana…educație….sănătate…..cetățenie…..dacă toate Resursele Valoroase ajung în SUA….tot acolo trebuie sa ajungă și….rezultatul „democratizării” lor…..adică Europa cu…problema…iar SUA cu….resursele….balanța este dezechilibrata.
  2.Acești. ..dezradacinati…vor intra în…competitie pe piața muncii din UE.și. …cu….Romanii…..care practica servicii….pentru ca vor accepta salarii și mai mici….în fapt o noua forma de sclavie….practicată de Vechile și aceleași….Noi Puteri Statale…Germania…Franța…Italia…Spania…Marea Britanie…deci indirect…Romanii vor fi afectați….negativ.
  3.Da…solutia este de a dezvolta statele de…rezidenta ale refugiaților….dar…cum…dacă Jandarmul…SUA…le exploateaza…le sărăcește…le dezbina….
  4. România…nu este valabila pentru Schengen…nu este valabila…nici pentru imigranți….Germania sa-i primească pe toți….dacă așa dorește….Romania trebuie sa respingă acest mod de abordare…de tip…pausal…
  Vae Victis!

  Apreciază

Trackback-uri/Pingback-uri

 1. Deputatul PNL Radu Zlati: România să accepte să primească imigranți, dar să facem o selecție și să îi luăm doar pe cei creștini - Agenda Primarului - 5 septembrie 2015

  […] Deputatul PNL Radu Zlati cere Guvernului să accepte primirea imigranților, dar să facă o selecție printre ei și să fie de acord să îi primească doar pe cei creștini, spune acesta într-un comunicat. […]

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: