În răspăr (XXXVII): Al dracului, domn Mitică!

Ziua de azi ar putea să însemne, odată cu arestarea primarului Sorin Oprescu, resetarea felului în care a fost realizată, de către toate partidele, politica Bucureștilor. O politică „balcanică” în sensul peiorativ al termenului, una care a promovat la Primăria urbei personalități creionate după tiparul faimosului Domn’ Mitică. Primarii Bucureștilor (cu excepția insipidului Ciorbea) au fost personaje pitorești, cu verbul slobod, cu defecte și calități marcate, indivizi „simpatici”, potriviți pentru a bea o bere asezonată cu doi mici, într-un parc popular, pe fond de muzică de fanfară.

mitica

Chiar dacă doctorul Oprescu avea și are o anvergură intelectuală pe care înaintașii lui la Primărie din ultimele câteva decenii nici nu visează să o concureze, el nu s-a depărtat mult de la portretul schițat mai sus. Iar flagrantul căruia i-a căzut victimă benevolă nu face decât să confirme aceste asemănări, căci și asupra înaintașilor săi, intrați săraci in politica bucureșteană și ieșiți putred de bogați, a planat continuu prezumția de vinovăție.

Probabil că, vinovat sau nevinovat, drumul în politică al doctorului Oprescu se termină aici. Problemele sale cu Justiția vor face atât rating în presă, cât și obiectul declarațiilor politice, unele penibile, în încercarea de a se distanța de inculpatul Oprescu – însă cam atât. Oprescu pleacă din politică după ce și-a pus amprenta edilitară asupra orașului pe care l-a administrat, și lasă în urmă o moștenire pe care mulți vor încerca să revendice.

Practic, calculele electorale se refac din mers, candidaturi făcute de dragul de a candida acum prind miez de credibilitate, consilierii politici și marile firme de PR trepidează… Iar marile partide încep să își încordeze mușchii de pe creier, căutând în rândurile lor candidatul providențial.

PSD pare, și este, primul lovit – Oprescu era, in fapt, candidatul social-democraților. Dispariția lui lasă partidului mai multe opțiuni, dar nici una nu pare in acest moment câștigătoare.

PNL (noul și marele… partid dominând CLMB și dând foarte probabil primarul interimar, până la alegeri) pare a fi marele câștigător: candidatul pe care îl va propune are mari șanse, în condițiile alegerilor într-un singur tur, să câștige. Dar jocurile sunt departe de a fi făcute, iar un candidat slab nu va fructifica imensa oportunitate – aceea a dispariției principalului favorit al competiției electorale din mai 2016.

Partidele mai mici, chiar cele inexistente în clipa de față, precum și numeroșii veleitari cu pretenții de edil suprem ies și ele câștigate. Teoretic, un candidat foarte bun, în condițiile noii legi electorale (care limitează drastic posibilitatea unor campanii deșănțate din punct de vedere financiar) își are șansele lui, de luat în considerație.

Deci, după cum spuneam la începutul articolului, jocul a fost resetat. Dacă această resetare va fi transformată într-o victorie electorală de catre Partidul Național Liberal, este greu de precizat; depinde de cine va candida pentru fotoliul lui Oprescu. Spun asta deoarece, dacă Bucureșteanul a fost nemurit de către Conu’ Iancu sub imaginea mitizată a lui Domn’ Mitică, ei bine, acest bucureștean are exigențele sale, are un ochi critic desăvârșit și, îngăduitor cu unele tare caracteriale sau comportamentale ale candidaților, el este, totodată, necruțător cu alte tare – sau fie și numai vulnerabilități.

Oprescu a dispărut. Nu vă bucurați, candidați din toate partidele, Domn’ Mitică este viu, sănătos, și greu de convins să își dea votul oricum și oricui!

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: