În cazul numirii domnului Ilie Sârbu, PSD a arătat, încă o dată, cât de mult prețuiește Legea și Justiția

radu zlatiIeri Camera Deputaților, mai bine zis coaliția parlamentară majoritară în acest moment, a votat numirea domnului Ilie Sârbu pe un post la Curtea de Conturi, ce ar fi trebuit vacantat ca urmare a unei decizii a Curții Constituționale.

Dincolo de legalitatea în sine a acestui act eminamente juridic, domnul Sîrbu neavând studii adecvate pentru post, dincolo de faptul că niciunul dintre candidați prezentați Camerei nu avea pregătirea profesională necesară, se ridică o problemă care ține de relaționarea partidului de guvernământ cu Justiția, mai bine zis cu aplicarea legilor și a hotărârilor judecătorești.

În octombrie 2014, Curtea Constituțională a constat neconstituționalitatea numirii domnului Ioan Anton pe un post la Curtea de Conturi. Conform reglementărilor în vigoare, Parlamentul (respectiv Camera Deputaților) trebuia să pună în acord decizia CCR cu propriile decizii, deci să îl revoce pe domnul Anton și să numească o altă persoană pe locul rămas vacant. Camera Deputaților, condusă de către domnul Valeriu Zgonea (PSD), comisia juridică și cea de buget-finanțe ale Camerei, conduse de către domnii Ciucă (ALDE) și Ștefan Viorel (PSD), au încălcat însă legea timp de aproape un an, astfel încât domnul Anton, în loc să fie revocat, și-a continuat activitatea, ieșind liniștit la pensie.

Între timp, din nevoia de a asigura celui mai iubit socru al țării un loc de retragere bine plătit, ca răsplată pentru serviciile aduse patriei și partidului, PSD s-a decis să pună în locul rămas vacant (prin pensionarea domnului Anton, iar nu prin aplicarea la timp a deciziei CCR) pe domnul Ilie Sârbu. Numirea eu o consider că a fi tot atât de neconstituțională pe cât a fost cea a domnului Anton, domnul Sârbu neîndeplinind nici dânsul cerințele stipulate de lege pentru postul respectiv.

Într-o țară în care PSD guvernează voios, cu legea pre lege calcând, unii ar spune că nu ar trebui să avem pretenții prea mari în ce privește neaplicarea unei decizii a CCR urmată de o altă numire, dubioasă și aceea – chiar dacă este vorba despre una dintre instituțiile esențiale ale statului român, și anume Curtea de Conturi. Partidul Național Liberal însă, credincios misiunii de a apăra statul de drept, denunță aceste practici ale partidului de guvernământ și această numire – și personal sper că o sesizare la Curtea Constituțională va fi operată cât mai curând.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: