De la învinuire la dare în judecată – un pas mic pentru VV Ponta, unul mare pentru PSD

zlatiAzi, premierul VV Ponta a fost obligat de către DNA să treacă Rubiconul: procurorii l-au trimis în judecată, alături de alte persoane, învinuindu-l de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată și spălare de bani.

Nu mai putem avea nici o încredere în faptul că domnul Ponta, care a promis ca se va retrage din funcția de prim ministru dacă va fi implicat ca învinuit într-un dosar penal, promisiune deja încălcată, își va regăsi, prin trusa de voiaj București – Istanbul, onoarea „reperată”. Și că va renunța la o funcție pe care, după dispariția USL, nu mai era îndrituit moral să o ocupe. Schimbând ceea ce este de schimbat, vom spune doar, precum înțeleptul chinez, că cine a putut să plagieze intr-o lucrare de doctorat este capabil de lucruri și mai grave – și ne vom lua gândul de la vreun gest de onoare din partea celui supranumit Pinocchio.

Trecerea de la postura de vizitator (de nevoie) al sediului DNA la aceea de locatar vremelnic al boxei acuzaților este un pas mic pentru domnul Ponta. Se poate însă ca acest pas să fie unul mare și plin de urmări pentru PSD, partid care are de ales dacă își leagă soarta politică de un premier compromis în special în ochii unei lumi civilizate – lume care se uită înspre România și Guvernul acesteia cu uimire și reproș – sau se debarasează de piatra de moară numită VV Ponta și încearcă un alt curs, fie chiar și cu riscul trecerii în opoziție.

Decizia PSD atârnă de omul puternic al partidului în acest moment, Liviu Dragnea – el însuși, personaj cu o istorie judiciară în spate. Poate că acest detaliu, deloc întâmplător, va determina PSD să fie mai înțelegător față de problemele penale ale fostului său președinte. Acest detaliu – și foamea după putere și resurse a baronilor PSD. Sau poate că onoarea și instinctul supraviețuirii politice pe termen lung vor prevala în luarea unei hotărâri.

Domnule Dragnea, jocurile sunt făcute. Faceți ceea ce trebuie făcut în partidul pe care îl conduceți, dispensați-vă de o figură politică uzată și compromisă, și totul se mai poate încă întâmpla. Sau țineți spatele premierului, și veți dispărea odată cu dânsul, târând după dumneavoastră și partidul. Tertium non datur.

Radu Zlati,

Deputat PNL

Etichete:, , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: