B. Glăvan (Logec): Cât timp ar trăi în România imigranții, cu banii de la UE?

Potrivit unei hotărâri de guvern costurile anuale cu un solicitant de azil sunt următoarele:

  • 4967 cheltuieli de hrană și îmbrăcăminte;
  • 1500 lei alocație de hrană suplimentară;
  • 5875 lei costuri de cazare (dintre care chirie 450 lei/lună x 10 luni).

În total statul român plănuiește să aloce anual suma de 12342 lei pentru traiul unui solicitant de azil. Care în euro înseamnă 2743.

UE va oferi României 6000 de euro pentru fiecare imigrant staționat. Ceea ce înseamnă că traiul unui imigrant ar putea fi asigurat timp de 2 ani și 2 luni.

Vă propun însă să analizăm un scenariu alternativ, să ne imaginăm că acești bani ar fi ar fi alocați direct, cash, imigranților și să ne raportăm la venitul mediu înregistrat în România.

Conform INS, în 2014 venitul mediu lunar pe familie a fost de 2500 lei. Venitul mediu pe individ a fost de 938 lei. Suma de 6000 de euro, în echivalent 26700 lei, ar asigura astfel venitul mediu pe economie pentru unui individ timp de 28,5 de luni, adică aproape 2 ani și 4 luni.

Dar românii nu cheltuie toți banii pe care îi câștigă, ci doar 91%, restul reprezentând economii. Dacă luăm în considerare ca reper pentru asigurarea unui nivel de trai mediu doar suma cheltuită efectiv, atunci aceasta se cifrează la 851 lei pe persoană. Fondurile plătite de UE ar acoperi aceste cheltuieli pentru un imigrant timp de 31,4 luni, adică 2 ani și 7 luni.

Cineva ar putea spune însă că exagerăm dacă avem în vedere asigurarea pentru imigranți a unui nivel de trai corespunzător venitului mediu înregistrat în prezent în România. În fond, refugiații sau imigranții economici ar putea avea un nivel de trai inferior celui mediu din România – menționez că 60% din familii au venituri inferioare nivelului mediu pe economie. Să ne raportăm atunci la cele mai sărace 10% dintre gospodării, unde venitul mediu pe persoană a fost în anul 2013 de 307 lei. Nu cunosc cifra aferentă anului 2014, dar vă propun să indexăm venitul din 2013 cu coeficientul de creștere al venitului mediu în intervalul 2013-2014: 1,047. Rezultă că cei mai săraci 10% dintre români au avut în 2014 un venit mediu de 322 lei. Așadar, dacă am distribui fondurile primite de la UE uniform în timp astfel încât să asigurăm fiecărui imigrant un nivel de trai similar cu cel al românilor săraci, atunci aceste fonduri ar fi suficiente pentru 83 de luni, adică aproape 7 ani.

ref

Întrebarea este: dacă statul își asumă întreținerea unui unui imigrant pentru minim 2 ani de zile, la nivelul de trai mediu din România, cât de stimulat credeți că va fi acesta să se integreze în societate, să învețe limba română, să caute un loc de muncă? Și aici nu mă refer la imigranții educați din Siria sau Irak, care poate aveau afaceri sau un loc bun de muncă în țara natală și care, deci, vor fi tentați să se dezvolte și în România. Imigranții din Siria reprezintă oricum doar 21% din toți solicitanții de azil înregistrați în primul semestru din 2015 în UE. Mă refer la imigranții din țările cu adevărat sărace, care ar putea descoperi că și în România se trăiește acceptabil fără să faci nimic, măcar o perioadă, după care pot căuta alte “state sociale”.

Sursa: Logica Economică

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: