În răspăr (XLVIII): Fără politică în campusurile universitare?

Radu ZlatiAzi a fost votat în plenul Camerei un proiect legislativ venit pe linia PSD, prin care activitatea politică este interzisă în campusurile universitare. Cică inițiativa ar aparține studenților înșiși, care s-au plâns că nu pot învăța îndeajuns din cauza activității politice a unor colegi.

Fie așa. Și totuși…

În 1989, în Timișoara, studenții au pornit înspre Piața Operei, din campus. În 1990, nu ne putem închipui Piața Universității fără febrila agitația politică din campusurile universitare. Dacă omul, după definiția aristotelică, este un animal politic, și dacă tinerețea este vârsta care are cel mai înalt rol formator în viața unui om, atunci inițiativa legislativă vine să răpească, cel puțin în cazurile studenților cazați în campusuri, însăși esența lor, latura specifică a unui comportament social dezirabil: trăirea ființei umane ca parte dintr-un întreg social, raportarea sinelui la ceilalți prin intermediul politicului.

Este drept, prin Legea 1/2011 politica a fost scoasă în afara facultăților, și poate este corect așa. Dar campusurile universitare țin loc de casă pentru studenți, camerele lor din căminele universitare sunt în fapt casele lor, spațiul lor privat, în care o lege nu ar avea ce căuta, atâta vreme cât activitățile desfășurate nu afectează activitatea colegilor de campus. Iată de ce eu, unul, nu am votat acest proiect de lege.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: