În răspăr (LIII): Bugetul Cercetării Științifice crește cu 23%. Să ne bucurăm, zic!

radu zlatiSe pare că bugetul alocat pentru anul 2016 cercetării științifice va crește cu 23%. Sună bine în urechile celor care nu cunosc mai îndeaproape grajdurile lui Augias, adică ceea ce a devenit cercetarea științifică românească în ultimii ani.

Ani în care, progresiv, s-a alocat din ce în ce mai puțin cercetării, cu excepția marelui proiect european de la Turnu Măgurele, care a înghițit cam tot ce era de înghițit din ciozvârta bugetară a cercetării științifice. Ani în care accesul la proiecte cu finanțare de stat sau europeană a fost din ce în ce mai mult condiționat din vămuirea muncii cercetătorilor onești de către chiar cei care aprobau respectivele granturi (gen: „îți dau acordul, dar mă pui şi pe mine, pe X și pe Y printre coautorii tuturor articolelor științifice pe care colectivul tău le va publica in cadrul proiectului”.) Ani în care au fost înregistrate abuzuri de tot felul la concursurile organizate, inclusiv de către institute științifice aflate sub egida, prestigioasă, a Academiei. Ani în care s-au organizat și publicat din ce în ce mai puține call-uri pentru depunerea de proiecte cu finanțare de stat – cifra bate înspre zero, pentru ultimul an…

Deci să ne bucurăm că bugetul acordat cercetării va crește cu 23%. Și să uităm faptul că această creștere are loc pe un buget anterior de cca. 0,4%, astfel încât după uriașa majorare acest buget nu va atinge, totuși, nici măcar 0,5% din PIB, adică mai puțin decât jumătate din ceea ce ar trebui să primească Cercetarea dacă am trăi într-un stat care are grijă de inteligența națională exprimată prin capacitatea de cercetare și inovare științifică și tehnologică.

Să ne bucurăm, zic. Cum spunea bunica mea, fie iertată… „Mai bine un pic, decât nimic”. Numai că, bucurându-ne la „picuri” de genul măririi de care vorbim, în cele din urmă mă tem că vom culege, in mod firesc, „nimicuri”.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: