Doamna Ministru Elisabeta Lipă trebuie să retragă Circulara 377. Sau să plece!

Radu ZlatiAm atras anterior, în două rânduri, atenția opiniei publice asupra faptului că circulara 377/2016, emisă de către Ministerul Tineretului și al Sportului, excede prevederile legale în vigoare, este confuză și poate prilejui incidente neplăcute pe terenurile de sport.

Unii s-au grăbit să o apere pe doamna Ministru, în numele trecutului sportiv al acesteia și invocând tocmai conținutul confuz al Circularei 377, pretabil, este adevărat, la tot felul de interpretări. Cei care au apărat Circulara 377 au afirmat că aceasta nu interzice intonarea Imnului Național al României, ci doar întărește aplicarea Hotărârii de Guvern care specifică momentele și condițiile în care intonarea Imnului este obligatorie.

Nu văd cum o Circulară ar putea întări aplicarea unei HG, act cu putere normativă mai mare decât cea a unei simple circulare ministeriale. Dincolo de aceasta, faptul că poziția doamnei Ministru este greu, dacă nu cumva chiar imposibil de apărat, este demonstrat de intervenția doamnei Elisabeta Lipă în social media, intervenție prin care se încearcă explicarea Circularei, citită în sensul decriptat de către subsemnatul – acela că este interzisă intonarea Imnului Național în cadrul competițiilor interne sportive.

Din păcate pentru apărătorii doamnei Ministru, viața a demonstrat că eu aveam dreptate, iar dânșii, nu: miercuri, 20 ianuarie 2016, organizatorilor meciului de baschet CSU Alba Iulia și CSM Satu Mare li s-a interzis de către comisarul de meci să ia măsuri în vederea intonării Imnului Național, așa cum impun de altfel prevederile Regulamentului Federației Române de Baschet; comisarul partidei a invocat tocmai Circulara 377/2016, astfel încât efectele nefaste ale ”Circularei Lipă” încep să se facă simțite.

În lumina recentelor evenimente, nu pot decât să solicit Doamnei Ministru Elisabeta Lipă, pentru a doua oară, cât se poate de public, să retragă Circulara 377.

În caz contrar, voi propune Comisiei pentru Învățământ, Cercetare, Tineret și Sport de la Camera Deputaților, al cărui membru sunt, să o invite pe doamna Ministru să explice în fața Comisiei actul semnat și asumat de către domnia  sa. Iar în cazul, cu totul probabil, că doamna Elisabeta Lipă va eșua în oferirea unor explicații satisfăcătoare, voi solicita conducerii Partidului Național Liberal să aibă în vedere, în viitorul apropiat, demararea unor discuții cu Primul Ministru Dacian Cioloș privitoare la schimbarea conducerii MTS.

Radu Zlati, deputat PNL, membru al Comisiei pentru Învățământ, Cercetare, Tineret și Sport de la Camera Deputaților

Etichete:, , , , , , , ,

6 comentarii pe “Doamna Ministru Elisabeta Lipă trebuie să retragă Circulara 377. Sau să plece!”

 1. Arthur 23 ianuarie 2016 la 1:13 PM #

  Cu regret vad ca insistati cu acesta cerere,ceea ce ma duce la suspiciunea ca doriti dopar sa va remarcati politic! O acuzati pe dna. min. Lipa de inadecvarea comisarului de meci care nu ar fi trebuit sa invoce circulara ci HG in vigoare! Deci dupa parerea dvs. daca se petrece un accident de masina cand politistul il atentioneaza pe sofer ca nu are voie sa vorbeasca la telefon la volan,de vina este agentul nu cel care calca legea?cam ciudat pentru un parlamentar legiuitor ,pe care il respectam! O fi din cauza apropierii alegerilor pe liste? Ce ar fi sa-l consultati pe domnul antonescu sa vedeti de pare are? Altfel d-na Lipa ar trebui sa dea o circulara cu :”nu trageti in pianist” si/sau „nu omorati mesagerul”!P.S. Chestia cu intonarea imnului numai la meciurile de basket a fost preluata din State ca Thanksgiving,hallowin,mother day etc. adica un fel de furculision mimetic!

  Apreciază

  • Radu Zlati 23 ianuarie 2016 la 9:41 PM #

   regret că nu ați înțeles demersul meu. Să încerc să explic mai pe înțeles și fără ocolișuri: doamna Ministru dă o circulară idioată, care pare că repetă conținutul unui HG, deci este și inutilă. I se spune că actul este inutil, nelegal și potențial dăunător. Domnai sa o ține puia gaia că are dreptate. Ministerul o contrazice. După care efectul dăunător previzionat are loc. Și mie îmi spuneți că sunt răuvoitor, doar pentru că observând ceva ce se mișca precum o rață, măcănea precum o rață și semăna cu o rață, am spus lumii că aveam de a face cu o rață? Poftiți, dacă doriți, recunosc că este o rață tehnocrată. Este mai bine așa?

   Apreciază

   • Arthur 24 ianuarie 2016 la 10:21 AM #

    Ma rog tot nu sunt de acord cu punctul dvs. de vedere,Circulara nu vad de ce este idioata,a fost data intr-o conjuctura speciala in care erau in disputa ,in mintea nationalistilor unguri si romani imnul national vs. ‘imnul „secuilor! Dar sunt surprins neplacut ca dvs. considerati ca un ministru atat trebuie sa faca in functie :sa emita hartii „politic corecte’! Eu credeam ca el trebuie sa organizeze activitatea de care raspunde,sa eficientizeze distributia de fonduri,iar mai ales in sport sa faca ceva ca sa maximizeze rezultatele sportivilor romani la Olimpiada,unde se pare ca suntem intr-o situtie penibila ,chiar si dupa ministeriatul marii campioane kati Szabo! Asa numai ca idee,doamnei Lipa i s-a cantat imnul Romaniei de zeci de ori,a facaut o natiune intreaga mandra de rezultatele ei ,a condus cu succes unul dintre cele mai mari clubutri din tara ,deci chiar este „tehnocrata” in domeniul ei de activitate! Raman ,din pacate,la parerea ca doriti sa va remarcati politic prin atacarea doamnei Lipa,caci argumente pertinente nu aveti pentru demisie sau demitere!

    Apreciază

    • Radu Zlati 24 ianuarie 2016 la 4:17 PM #

     în aprecierea actului managerial al unui ministru nu intra de câte ori i s-a cântat imnul național pe când era sportiv, deci hai să introducem chestia. Pe chestia cu ”mare sportiv” doamna Lipă a fost ”iertată” în comisia de specialitate și a primit vot favorabil in vederea investiturii, deși a dovedit, ca să zic așa, o completă necunoaștere pe jumătate de obiect al ministerului său, și anume partea de tineret. Ca minsitru trebuie să asigure bugete satisfăcătoare, și în patru ani de zile, doamna minsitru a fost singura de la MTS căreia i s-a oferit suplimentarea bugetului, în vederera Olimpiadei, iar dânsa a refuzat banii. Știa ce știa, foarte probabil va fi cea mai proastă prezență la Olimpiadă din ultimii 50 de ani, ca premii obținute. La baza acestor rezultate stau in competența celor 2 mnistrii ai MTS anteriori, inclusiv o altă mare sportivă, pe care ați pomenit-o. Iar dacă spuneți că niște incidente au dat naștere Circularei, așa cum specificam în prima mea luare de poziție, interzicând imnul național pe terenul de sport, nu faci decât ca, acolo unde organixatorii doresc, să se cânte numai imnul Ținutului Secuiesc. Deci circulara este de două ori neavenită. Dar mă limitez aici, constatând că nu putem avea un punct de vedere similar pe tema circularei. Probabil vă vine greu să condamnați circulara, din cauza celei care o semnează. Dar talentul sportiv, buna credințăa și ce vreți dvstră să invocați, nu pot scuza un act adminsitrativ redactat prost, și nu doar inutil ci contraproductiv.

     Apreciază

    • Arthur 24 ianuarie 2016 la 4:59 PM #

     Aveti dreptate ,cel putin pe acest subiect avem pozitii complect divergente.,deci incetez si eu polemica. Asi vrea totusi sa va spun o povestioara,poate va pot lamuri de unde provine pozitia mea: in 1990 am iesit pentru prima data din tara cu directia vest,adica Germania unde avand o sora plecata din ’77 nu avusesem acces din cauza de „persona non grata” fata de Secu’ si PCR!Dupa cateva zile la Munchen am descoperit ca ceva lipsea din peisajul cotidian al Romaniei de pana in ’89:fenomenul „Coada”!Si totusi intr-o sambata am vazut una destul de respectabila la poarta unei institutii de stat. Curios si satisfacut am intrebat-o pe sora mea”ce se da”! spre supriza mea cetatenii erau cei care „dateau” semnaturi pentru ca regula cu pre-seletarea gunoaielor sa devina lege si sa existe sanctiuni pentru cei care nu o respecta. Si s-a facut lege! Deci nemtii au simtit nevoia de legiferare a unor actiuni benevole,iar la noi nu se respecta chestiuni legiferate ,iar cand se atrage atentia asupra acestiu fapt,dvs. un parlamentar (care ati avea posibilitatea sa amendati legea!) indemnati la nerespectare din sentimente patriotice!Iata deci de nu pot fi de acord cu dvs. si nu pentru ca asi fi un fan neconditionat al d-nei Lipa! Va doresc succes in activitate!

     Apreciază

    • Radu Zlati 24 ianuarie 2016 la 7:54 PM #

     frumoasă poveste, din păcate nu se potrivește cu chestiunea noastră. Parlamentarii, individual sau in corpore, nu au nici o influență directă (amendare, aprobare, respingere) asupra unei HG, ordin de minsitru sau circulara emisa de un ministru sau secretar de stat. Nici una. Ce poate face un parlamentar atunci când constată că sunt probleme asupra unor acte de acest gen, este: să facă o interpelare parlamentară (am făcut) și să se adreseze prin declarație de presă/politică demnitarului în culpă (am făcut și asta; la o adresare în particular, DNA ar putea să interpreteze drept șantaj, trafic de influență, etc) și să determine chemarea demnitarului în comisia de specialitate (voi face, nu a început încă sesiunea) sau a unei comisii de anchetă (nu voi putea face, datorită poziției de principiu a PNL, care sprijină acest guvern). În rest, vă urez sănătate și mulțumesc pentru dialog.

     Apreciat de 1 persoană

%d blogeri au apreciat: