Adevăruri care nu ajută sau hainele cele noi ale Educației Naționale

Radu Zlati 2Domnule Președinte de ședință, stimaţi colegi,

Cu trei zile în urmă domnul Ministru al Educației Naționale îmi dădea dreptate. Într-un discurs ținut cu ocazia dezbaterii asupra programelor-cadru la gimnaziu, domnul Ministru spunea ceea ce, cu o lună în urmă spuneam și eu, de la această tribună: că ne adâncim în discuții cu privire la numărul de ore care trebuie luat sau adăugat unor discipline școlare, dar pierdem din discuție esența, și anume portretul tânărului educat și educabil prin parcurgerea unui curriculum școlar. Domnul Ministru avea și îmi dădea dreptate, dar la ce folos? Unde era această dreptate când domnul Ministru își asuma, în ajunul Crăciunului 2015, lansarea în dezbatere a planurilor-cadru realizate de către Institutul de Științe ale Educației, fără a avea loc o dezbatere aprofundată asupra obiectivelor care trebuie atinse în învățământul preuniversitar gimnazial?

Din nou, domnul Ministru avea dreptate când afirma că latinitatea poporului român nu este negociabilă. Ceea ce spuneam și eu, într-o declarație, în ianuarie. La ce bun această dreptate, când toate planurile-cadru pentru gimnaziu, planuri asumate de către Ministerul Educației Naționale, prevăd dispariția Limbii Latine din trunchiul comun la gimnaziu?

Domnule Ministru, cu încă vreo două-trei declarații de acest fel, care dau dreptate post-festum unor îngrijorări întemeiate asupra modului în care gestionați procesul de reformă școlară, nu veți reuși decât să aveți deplină dreptate dar asupra cadavrului bine fezandat al învățământului preuniversitar românesc. Vă propun, în consecință, să asumați că nu le știe Ministerul pe care îl conduceți chiar pe toate și să vă asumați o discuție, în format restrâns, cu reprezentanți ai departamentelor pedagogice din universitățile românești și ai mediului academic, în vederea restructurării radicale a programului de reformă, a etapelor pe care acest program le va urma, a obiectivelor și operaționalizării acestui program. Pentru că de adevăruri care nu folosesc nimănui suntem cam sătui. Iar școlarii, părinții și întreg mediul educațional au început să împărtășească un nou adevăr: și anume că împăratul umblă în pielea goală, mândru de noile sale haine.

Radu Zlati,
Deputat PNL

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: