Despre rezultatul alegerilor locale
Faptul ca am pierdut alegerile este o certitudine. Depinde insa, de forma in care imbraci aceast “pierdut al alegerilor”. Alegerile locale nu sunt niciodata doar intr-o localitate, alegerile sunt la nivel national. Vreau sa va spun ca aceste alegeri au insemnat un plus de 200 de primari pentru PNL.
In general, primarii sunt PNL, cam toti. Intamplarea face ca rezultatul acestor alegeri este cel anticipat, mai putin Capitala. La Capitala, regret ca am ajuns la rezultatul acesta. Suntem intr-un proces de transformare a imaginii la Bucuresti, am schimbat conducerea la nivel de Bucuresti. Evident ca imi asum toata vina, nu o parte din vina. Intotdeauna cand lucrurile merg prost, seful partidului poarta vina. La nivel national, scorul este unul bun si meritul este al sefilor de filiala.
Si eu si Vasile Blaga am avut o discutie foarte deschisa cu toata conducerea partidului, mai ales cu cei care au castigat aceste alegeri, mai putin cu cei care le-au pierdut. Am discutat in BPN, cel mai legitim forum de conducere a partidului. A fost o discutie oficiala, nu a existat nici macar o persoana care sa creada ca este oportuna aceasta miscare laterala a mea sau a lui Vasile Blaga. Intr-o perioada de criza este bine sa astepti sa treaca emotia momentului si sa vezi ce ai de facut. Colegii mei, asa au considerat, ca este bine sa mergem mai departe in formula aceasta. Rezultatul prost de la Bucuresti nu ii apartine lui Catalin Predoiu exclusiv, nici conducerii PNL Bucuresti exclusiv, apartine intregii conduceri a partidului. Decizia a fost una colectiva. Vina mi-o asum eu in totalitate. Intotdeauna un lider normal la cap, atunci cand lucrurile nu merg asa cum trebuie, ia in calcul demisia.
Despre un eventual Congres.
Anul acesta nu vom face Congres, vom face in 2017, asa cum prevede protocolul de fuziune. Suntem in avans cu multe etape. Tema ridicata de Ilie Bolojan in spatiul public nu este o noutate in interiorul partidului. Am discutat tot felul de scenarii care ar putea sa imbunatateasca scorul partidului din perspectiva alegerilor parlamentare. Inclusiv in analizele sociologice pe care le facem, vedem daca acesta bicefalitate la nivel national ne poate incurca sau nu.
Nu este o tema de divergenta intre noi,copresedintii, secretarul general si altcineva. Este o tema care nu a generat rumoare in interior.
Decizia privitoare la soarta partidului pe termen scurt, mediu si lung nu o iau analistii, o iau colegii mei. Noi nu vom lua o decizie in functie de interesul meu sau al altcuiva. Dorinta mea este ca acest partid sa castige alegerile. Daca alegerile parlamentare nu sunt castigate, eu nu am ce sa caut la conducerea acestui partid.
Eu imi pastrez calmul si optimismul si va asigur ca suntem foarte determinati sa ajungem la guvernare.
Despre funtia de presedinte PNL
Interimatul este tot o forma legitima de a conduce o structura. Faptul ca ma vedeti mai putin legitima decat Vasile Blaga, pe mine nu ma deranjeaza.
Important este ca PNL sa nu stea in dispute interne, sa-si piarda energiile in polemici generate de o conferinta teritoriala de alegeri pentru Congres National. Si nu spun eu asta, asta este voinata colectiva a conducerii PNL. In ultima sedinta BPN am discutat despre proiecte foarte importante. Am discutat despre proiecte mari de infrastructura in agricultura. In acest moment, nu sunt bani pentru a face acest mega proiect de infrastructura in agricultura.
Despre selectia candidatilor la alegerile locale
Selectia candidatilor a fost in mare parte foarte bine facuta. Au fost candidati noi in proportie de 70%. Nu poti veni cu o garnitura noua de lideri, pe care incerci sa-i impui in comunitatile lor, si sa-ti iasa din prima. O reforma de resursa umana intr-un partid, dureaza mult. Exista dorinta de a schimba garniture de oameni din acest partid si atragerea de oameni noi.
Cred ca este o gluma faptul ca dl. Videanu vine in fiecare zi la partid. Nici dl Negoita si nici dl Videanu sunt membrii activi ai acestui partid. Va pot spune mult mai multi oameni noi. Spre exemplu, Ovidiu Raetchi la sectorul 5.
Faptul ca ai pierdut o batalie nu te descalifica in politica. In politica este posibil sa nu-ti reuseasca toate lucrurile in primul moment sau in prima competitie. Eu in continuate cred, de exemplu, ca Ovidiu Raetchi este o figura foarte buna pentru PNL. Sunt multi altii. Sunt foarte multi oameni in teritoriu, tineri care au reusit sa castige. Il dau exemplu pe Adi Vestea, presedintele Consiliului Judeten Brasov. Sunt foartre multi oameni care au intrat in aceasta competitie pentru prima data, au castigat aceasta competitie si vor fi viitorii lideri ai PNL.
Despre Programul de guvernare al PNL
Nu poti veni cu orice program de guvernare, nu poti veni cu orice oameni, pentru ca lumea are asteptari foarte mari de la PNL.
Pornind de la acel program de guvernare al dl-lui Predoiu, pe care il actualizam, vom veni si cu alte idei curajoase care sper sa va starneasca atentia si interesul. Foarte multe dintre ideeile cu care PNL va veni in fata electoratului vor avea la baza ideea de renastere a capitalului romanesc. Avem o gramada de dosare cu prejudicii nerecuperate in Romania. Avem acea Agentie care administreaza bunurile indisponibilizate, care in momentul acesta este neoperationala. Procentul in care s-au recuperat acele prejudicii este de 10%, aproape nimic. Daca noi am face un fond din ceea ce se recupereaza si din acest fond, Statul Roman sa dea tinerilor sub 30 de ani fonduri nerambursabile pentru a incepe afaceri in Romania, nu ar mai fi exodul de creiere in afara tarii. Pana la aceste proiecte europene si bani europeni trebuie sa venim cu viziune.
Despre guvernarea Ciolos
Niciodata nu am spus ca dl Cilos va fi premierul desemnat de PNL si nu am vorbit despre personae. Niciodata nu am invocat nume, am vorbit despre profilul candidatului de prim-ministru. Da, s-ar incradra si dl Ciolos in acest profil de candidat, s-ar incadra foarte multi din interiorul sau din afara PNL. Vorbim despre o persoana care trebuie sa fie un om onest, pro-european, pro-NATO, un om care sa cunoasac economia si administratia romaneasca. Nu am discutat niciodata de persoane.
In acest moment ne concentram pe niste teme care tin de mesajele noastre de campanie. Creionam niste idei care sa insemne proiectul nostru pentru electorat. Ce vrea sa faca PNL in cei 4 ani de guvernare care vor incepe in decembrie, anul acesta, in domeniul economiei, in domeniul justitiei, educatiei , sanatatii. Eu cred ca este nevoie de acest vehicul care sa se afle in fata PNL si sa prezinte programul de guvernare.
Dl Dragnea, din orice fel de pozitie, va fi desemnat premierar al PSD. Curentul majoritar acum in PNL este ca avem nevoie de un act de transparenta fata de electorat. Nu poti sa-ti asumi un program de guvernare si sa nu ai persoane cu care sa-l aplici.
Campania electorala va fi in luna noiembrie iar alegerile in luna decembrie. Luna Noiembrie inseamna campania electorala, ceea ce inseamna ca oricand, inainte de luna noiembrie, numele premierului va fi anuntat .
In acest moment persoana nu este desemnata. In momentul in care se va creiona o optiune, acea persoana va fi votata in cadrul PNL si anuntata. Premierul va avea o compatibilitate foarte buna cu programul de guvernare al PNL. Este importanta opinia presedintelui in procedura de desemnare a premierului.
Despre o eventuala alianta cu Traian Basescu.
Nu, nu spun exclus. Nu s-a discutat in partid. Cu UDMR am face alianta de guvernare. Nu se exclude o discutie cu ALDE dar in formula fara Tariceanu. Politic, dl Tariceanu are varsta de pensie, ar putea sa faca pasul lateral.
Despre guvernarea tehnocrata
De un an de zile acest guvern a fost ferit de orice scandal de corutie. Pentru mine este o performanta. In Romania, guvernele care s-au succedat au fost afectate tot timpul de diferite povesti de coruptie. As cataloga acest guvern ca fiind decent. Ideea de eficienta poti sa o analizezi dupa niste cifre. In acest timp, Ciolos a facut niste proiecte. Rezultatele acestor proiecte se vor vedea in timp. Ma bucura ideea de debirocratizare.
Partea de transporturi, pe buna dreptate, este deficitara si a fost schimbat acel ministru.
Categoric, acest guvern putea sa faca mai mult in domeniul infrastructurii.
La putere este acum un guvern tehnocrat care isi va termina mandatul si dupa care va veni un guvern politic
Guvern de uniune nationala
Decizia PNL este de a nu face nici un guvern care sa implice PSD. Eu imi dau demisia daca guvernul se face cu PSD. Nu se va face un guvern PSD. Decizia a fost votata de toti colegii mei. Avem dispozitie in statut sa nu facem pact cu PSD. Presedintele Romaniei niciodata nu a iesit din limitele constitutionale.
Comentarii recente