Declarație de presă (18.10.2016): Domnule Premier, în timp ce sprijiniți cercetarea autohtonă, nu îi uitați pe cercetătorii științifici!

Radu ZlatiDomnule Prim-ministru Dacian Cioloș, aflu din lectura platformei pe care ați lansat-o, ”România 100”, că aveți în vedere, ca proiecte care urmează a fi continuate sau implementate, atât modificarea Legii-cadru 284/2010 privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice cât și asumarea și operaționalizarea celor 17 capitole ale Strategiei România Competitivă (care prevede, printre altele că statul român ”trebuie să încurajeze cercetarea și inovația”). Sunt intenții lăudabile, față de care îmi manifest sprijinul și pentru care vă felicit.

Domnule Prim-ministru, practica legislativă a guvernului pe care îl conduceți pare, din păcate, să contrazică aceste intenții lăudabile. În mod concret, Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 20/08.06.2016 privind salarizarea bugetarilor” („Monitorul Oficial” nr. 434/09.06.2016) prevede, în ceea ce privește salarizarea cercetătorilor științifici, că (de exemplu) un cercetător științific I cu vechime maximă este retribuit cu 2373 lei, în timp ce un peruchier sau machior au un salariu de 2615 lei.

Dacă într-adevăr cercetarea științifică este unul dintre obiectivele guvernării Domniei Voastre, actuale sau în perspectivă, vă rog cu respect să aveți în vedere ca reprezentantul Guvernului să fie mandatat ca, la discutarea OUG 20/08.2016 în comisiile parlamentare pertinente, să sprijine modificarea OUG astfel încât să putem spune că intențiile și principiile se suprapun întru totul realitatea – atât cea guvernamentală, cât și cea legislativă. Investiția în cercetare înseamnă, sper că veți fi de acord, și o investiție în capitalul uman, ceea ce presupune și o salarizare corectă și stimulativă.

Radu Zlati, deputat PNL

București, 18.10.2016

Etichete:, , , ,

Trackback-uri/Pingback-uri

  1. Când prostia nu ocolește tehnocrația. Și nici Senatul. | Radu Zlati - deputat de Gherla - 31 octombrie 2016

    […] Alte articole relevante pe același subiect: DECLARAȚIE DE PRESĂ (18.10.2016): DOMNULE PREMIER, ÎN TIMP CE SPRIJINIȚI CERCETAREA AUTOHTONĂ, … […]

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: