Când prostia nu ocolește tehnocrația. Și nici Senatul.

radu-zlatiAzi avem (în Comisia pentru învățământ, cercetare, tineret și sport) de dat un aviz pe Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.20/2016 pentru modificarea şi completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.57/2015 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice în anul 2016, prorogarea unor termene, precum şi unele măsuri fiscal-bugetare, şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative. O OUG născută cu forcepsul după câteva luni de zbateri interne, în cadrul Ministerului Muncii, dezbateri la care sindicatele nu au lipsit.

Săptămâna trecută, pe același proiect legislativ, am făcut o obiecție de fond (pentru mine), și anume aceea că mi se pare indmisibil ca un cercetător științific cu maximă calificare și maximă vechime, să fie retribuit inferior unui machior sau peruchier. Reprezentanta din partea Guvernului, off record, mi-a mărturisit că lipsurile OUG sunt conștientizate de către guvernanți, dar că anexele cuprinzând sumele salariale au fost agreate de către sindicate.

Câteva întrebări mă frământă:

  1. Dacă cei din Guvern știau că OUG este proastă, de ce au mai dat-o?
  2. Dacă au aflat că este proastă doar după publicarea OUG, de ce nu au rectificat-o prin altă OUG sau de ce nu propun amendarea ei acum, când ea se află în dezbaterea camerei decizionale?
  3. Care sindicate au fost de acord cu aberația salarizării cercetătorilor științifici?
  4. Cum au putut senatorii să dea aviz pozitiv acestei OUG, cum au votat colegii mei liberali, unii profesori universitari fiind, această aberație?

Desigur, nu voi vota pozitiv. S-ar prea putea ca majoritatea colegilor mei din Comisia, în cazul în care voi reuți să îi conving de aceasta, să dea și ei un vot negativ. Nu se va întâmpla mare lucru, noi dăm doar un aviz, Raportul este în curtea Comisiei de buget-finanțe.

Dincolo de asta, întrebările rămân. Și, cel puțin pe mine unul, aceste întrebări dor.

PS Din cauza acestei OUG avem și greva cadrelor medicale afiliate la Sanitas. Desigur, greva va fi exploatată politic de către PSD. Dar nemulțumirile celor care protestează sunt reale. #prostiadoare

PPS Acum mai bine de o săptămână, într-o declarație de presă, îl rugam pe premierul Cioloș să aibă în vedere rectificarea anexelor OUG, în cazul salarizării cercetătorilor știinșifici. Se pare că biroul de presă al premierului doarme în papuci. Sau poate că premierul tehnocrat este ocupat doar cu proiectele viitoarei sale guvernări. Posibil…

Alte articole relevante pe același subiect: DECLARAȚIE DE PRESĂ (18.10.2016): DOMNULE PREMIER, ÎN TIMP CE SPRIJINIȚI CERCETAREA AUTOHTONĂ, NU ÎI UITAȚI PE CERCETĂTORII ȘTIINȚIFICI!

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: