Alina Gorghiu – sinteză declarații în cadrul emisiunii ”Subiectiv” la Antena3

alina gorghiuEu am venit cu echipa si am venit sa va povestesc despre programul nostru de guvernare. M-am uitat si la emisiunea cu domnul Dragnea, era pustiu in jurul domniei sale, ceea ce pune o intrebare: Oare de ce nimeni, nici un candidat, nu se afiseaza cu dl. Dragnea, viitorul prim-ministru al PSD?

Eu stiu ca au existat invitatii  facute domnului Dragnea alaturi de echipa sa si niciodata nu vine cu nimeni altcineva in platou pentru ca  ar fi ciudat sa-l vezi si cu dna. Rovana Plumb  si cu Ecaterina Andronescu langa dansul, si cu alti oameni care arata schimbarea in PSD.  Valul schimbarii la PSD este foarte mare si sunt sigura ca este sesizat si de telespectatori.

Domnul Dragnea in sine este un om nou, face parte din valul noii politicii.  Este o alta paradigma pe care PSD doreste sa o scoata in fata. Este un om cu probleme, un om care arata ce a facut Romania in 26 de ani si cum o merge  inapoi.  De la “poate” pana la “a venii”, domnul Dragnea nu a venit cu nici un candidat. Eu in schimb,  vin cu niste candidati care va pot spune ce va face PNL dupa alegerile parlamentare, ce face PNL cu Dacian Ciolos la guvernare si cred ca este mai important. Dar vreau sa lamuresc subiectul ridicat de dumneavoastra in doua fraze: 1. Nu are legatura deloc acest articol de culoare cu ce se intampla in realitate in PNL.  2. Nu se delimiteaza nimeni de Dacian Ciolos.

Despre implicarea lui Vasile Blaga in Campania PNL

Domnul Blaga nu are nici o videoconferinta.  Singurele videoconferinte sunt ale mele, cu presedintii de filiale, dar da,  nu vreau sa va ascund si nici nu mi se pare firesc sa nu spun public, ca sunt momente in care apelez la expertiza domnului Blaga pe diverse subiecte care tin de campania electorala si de organizarea unor evenimente. Vom avea doua mitinguri regionale in  weekend, unul la Craiova, unul la Iasi, unul vineri si altul sambata, in care vrem sa mobilizam toata regiunea, unde vom avea surprize de aratat electoratului nostru si unde vom prezenta care sunt reformele principale, primele 10 prioritati cu care liberalii vor intra in noua guvernare.

Eu nu stiu de ce ar fi o problema in a-l consulta pe dl. Blaga.  Sa nu credeti ca dl. Blaga nu mai vorbeste cu cei din partid.  Faptul ca exista o diferenta, pe care cu siguranta lumea o sesizeaza, si anume ca la noi, atunci cand un lider are probleme, respecta decalogul integritatii si renunta la functie, renunta la toate calitatile din partid. Asta nu inseamna ca nu mai vorbesti cu omul respectiv. La PSD este diferenta mare, este o persoana condamnata, ramane presedinte partidului si candideaza din nou.

Auzeam ca PSD nu isi doreste atragerea raspunderii materiale a magistratilor. Vorbeam despre Justitie si Adiana spunea foarte corect:  Pana nu esti condamnat definitiv, beneficiezi de prezumtia de nevinovatie. Suntem cu totii de acord si in PNL am fost intotdeauna de acord si am sprijinit aceasta idee, insa omul politic este si un model pentru societate si trebuie sa te dai putin la o parte pana iti rezolvi problema. Dar, sunt de accord cu dumneavoastra ca in Justitie sunt abuzuri, ca in Economie sunt abuzuri. Atunci cand in Justitie sunt abuzuri, ai un procent de 10% de achitari in dosarele DNA, cand ai tot felul de abuzuri, incerci sa le elimini, sa le diminuezi. Cum? Intarind raspundera magistratilor. PSD este singurul partid care spune astazi ca nu este de acord cu intarirea raspunderii magistratilor. De aceea fac apel la declaratiile d-lui Cazanciuc, pentru ca PNL are o conduita corecta, are inclus ca proiect in programul de guvernare acest proiect legat de raspunderea magistratilor iar PSD este cel care nu mai vrea nici DNA, nici sa functioneze Justitia dar nu vrea nici raspunderea magistratilor.  Ma intreb, ce este mai credibil, un partid care sta cu un presedinte si cu multi oameni cu probleme, care nu vrea raspunderea magistratilor, deci nu vrea sa se insanatoseasca sistemul judiciar din Romania sau un partid care face urmatorul lucru: avem oameni care sunt suspectati de fapte de coruptie iar acei oameni fac pasul lateral, vrem intarirea raspunderii magistratilor, vrem recuperarea prejudiciilor. Este o alegere simpla fara nuante de gri.

Despre negocierile post-alegeri

Eu nu vreau sa negociez cu cineva care va iesi din alegeri, si acela se numeste Dragnea. Este absolut firesc sa-ti stabilesti ce obiective vrei. USR in momentul acesta ar trebui sa-si stabileasca un scor cat mai mare de intrat in Parlament ca sa conteze intr-o negociere, indiferent cu cine o va face.  Vor fi discutii foarte clare, post-alegeri cu cei care vor iesi din alegeri. Este important sa stim ca noi avem un candidat de prim-ministru, ca USR isi doreste sa discute cu acel candidat. Pentru mine, in acest moment, este important sa stiu ca am un punct comun care poate genera acea majoritate parlamentara de sustinere.

Exista un scenariu care apare in fiecare zi, acel scenariu cum ca PNL si PSD vor face din nou o majoritate pentru a sustine un guvern si vreau sa spun raspicat si in aceasta seara si fara nici o urma de zambet, ca nu exista acest scenariu. Nu exista aceasta varianta pentru PNL.

Eu vreau sa incep prin a le spune telespectatorilor dvs. ca sunt momente in destinul recent al PNL pe care ar fi trebuit sa le recunoastem ca greseli mai repede decat acum. USL-ul este unul dintre acele momente. Categoric, ideea de USL a fost o greseala.  Nu poti sa te aliezi cu PSD si sa crezi ca poti ramane neviciat, nevatamat, neatins de tarele PSD-ului. Am spus-o de multe ori, imi cer scuze pentru ce s-a intamplat atunci!

Multi dintre noi am crezut in acel proiect, la acel moment. Insa, din pacate s-a intamplat sa fie doar un  cadou frumos impachetat dar in interior a fost totul gaunos. Daca m-as intoarce in timp, m-as lupta foarte tare pentru ca PNL sa ramana PNL, sa nu fie o roata la caruta PSD, asa cum a fost in USL. M-as  lupta sa nu cresc un PSD care a vrut toata puterea in Romania si care a scos PNL de la guvernare si m-as lupta pentru niste principii, care din pacate au fost doar la nivel de slogan in USL si nu au fost niciodata puse in practica. Va dau un exemplu: Stiti pentru ce a fost facut USL-ul? Impotriva lui Basescu si a regimului Basescu. Stiti cine a fost primul din USL care a semnat pactul de coabitare cu Traian Basescu? Victor Ponta

Stiti ce se intampla astazi intre Liviu Dragnea si Traian Basescu?

Se intampla acelasi lucru, o fratie puternica. Alegerile locale ne-au aratat exact acest lucru in toata tara. De la Bucuresti si pana la Timis se intampla ca PMP-ul sa aiba majoritati  cu PSD.

Despre situatia de la TVR

Nu o sa insist decat pentru a lamuri telespectatorii in legatura cu ceea ce se intampla la TVR.  Doamna Radu isi imagineaza ca TVR este sufrageria domniei sale, in nici un caz o televiziune publica platita de toti care ne privesc. Eu nu pot sa cred ca poti sa judeci cu o dubla unitate de masura.  Va amintiti ce impact a avut iesirea lui Victor Ponta, in plina campanie electorala, la emisiunea “Viata Satului”, fiind candidatul PSD la prezidentiale? Diferenta este urmatoarea, Dacian Ciolos nu este candidat la Parlamentul Romaniei si nu este membru de partid. Nu subestimati imaginatia si creativitatea PSD atunci cand este vorba despre ordinul sefului de partid.

Diferenta o face legea, nu o face perceptia nimanui  si nu o face nimeni altcineva. Eu astept ca CNA-ul, cel care face dreptate odata la 6 luni, pentru ca si acolo este plin de PSD-isti,  sa-si spuna punctul de vedere si sa explice ce s-a intamplat acolo.

 Despre Legea Salarizarii Unitare.

Dupa ce ati dati stirea, chiar am sunat  sa vad daca se sustine interpretarea si evident ca am confirmarea pe care o sa o dea si Ministerul Muncii, ca nu se pune problema de nici o  scadere a salariilor. Toate vor fi reajustate, reanalizate si cred ca informatia importanta este ca se suprapune intr-o oarecare masura peste dorinta noastra de a duce salariul mediu pe economie la 4238. Aceasta este pe analizele noastre, pe resursele pe care le anticipam noi colectate la buget iar Guvernul are salariul gandit destul de aproape, undeva la 4000 de lei.

Eu ma bucur ca in sfarsit vom avea aceasta lege, dupa trei ani de PSD care tot au anuntat saptamana de saptamana aceasta lege. Eu ma bucur ca in sfarsit vedem o lege care daca ar vrea PSD-ul, de la 1 ianuarie 2017 ar devenii realitate. Despre lege tot discutam cu Ministerul si suntem intr-o legatura directa. Eu, spre deosebire de altii, imi doresc aceasta lege si in campanile.

Chiar daca dl. Colos nu va propune un ministru din vechiul guvern, o sa propun eu sa ramana un ministru. Nu, nu este vorba de dl. Voiculescu.

Este o polemica publica pe teme de sanatate si cred ca dl. Voiculescu poate comunica mai eficient pe toate aceste teme.

Sunt niste ministrii care nu s-au ridicat la nivelul asteptarilor noastre. Per total, exercitiul guvernamental este unul care schimba paradigma de a guverna in Romania si pune o stacheta care in opinia mea inseamna mai multa transparenta, mai mult lucru cu societatea civila. Ma bucur ca faptele de coruptie nu au fost un numitor comun al acestor ministrii asa cum a fost in guvernul PSD.

Etichete:, , , , , ,

2 comentarii pe “Alina Gorghiu – sinteză declarații în cadrul emisiunii ”Subiectiv” la Antena3”

  1. laurentiu catrina 29 noiembrie 2016 la 2:16 PM #

    tare aia cu usl a fost o greseala.
    sa vedem cate mandate ia pnl acum.
    si m-am dus ca prostru sa votez la referendum in 2012… acum o sa stau acasa.

    Apreciază

    • Radu Zlati 29 noiembrie 2016 la 2:50 PM #

      prietenește, v-aș sfătui să votați PNL. Nu doar pentru că ”răul cel mai mic”. Dar și pentru că PNL se poate, în ciuda a toate cele, trezi din amorțeală…

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: