Radu Zlati (DC News): Unde nu are dreptate Raluca Turcan. Și o propunere.

Radu Zlati

Pe 29 ianuarie a fost lansat Manifestul Liberalilor pentru România, adresat membrilor și simpatizanților PNL.

Întrebată de către presă cu privire la inițiativa semnatarilor Manifestului, președintele interimar al partidului, Raluca Turcan, a afirmat:

Este o idee (n.r – alegerea preşedintelui de către toţi membrii PNL) pe care am lansat-o în momentul în care am fost aleasă preşedinte interimar PNL. E o soluţie la care şi eu şi alţi colegi ne gândim foarte temeinic. Cred că va găsi atât argumente pro cât şi contra şi, în final, vom lua o decizie. Însă, nu e nevoie să faci un manifest politic public, ci e suficient să vii să vorbeşti, aşa cum cu foarte mulţi semnatari ai acelui manifest am vorbit până acum. Sunt convinsă că vom găsi soluţii pentru care nu trebuie să ieşi public şi să transmiţi ideea că în PNL nu eşti suficient de ascultat. Dimpotrivă, în PNL discutăm cu fiecare membru de partid, ne interesează foarte mult ce se întâmplă în organizaţii, cu colegii care nu au intrat în Parlament şi au, evident, nemulţumiri îndreptăţite, discutăm cu oamenii din afara partidului, astfel încât ceea ce vom face este să răspundă aşteptărilor uriaşe care există pentru dreapta românească.

Doamna Raluca Turcan are și nu are dreptate.

Are, atunci când spune că idea alegerii președintelui PNL prin votul tuturor membrilor PNL este o idee mai veche, Liberali pentru România nefiind primii care au solicitat acest lucru. Atât Andreea Paul cât și PNL Diaspora solicitau acest tip de alegere pentru funcția cea mai râvnită în cadrul oricărui partid; de asemeni Florin Roman, un reprezentant al noului val din PNL. Idea nu este conformă cu Statutul PNL, care prevede alegerea moțiunii câștigătoare (și implicit a liderului acesteia ca președinte al PNL) în cadrul unei Convenții Naționale, care nu poate fi organizată mai târziu de 31 iulie consecutiv alegerilor parlamentare. Dar acest statut poate și trebuie modificat de către un Consiliu Național. Asta dacă dorim votul tuturor membrilor PNL pentru Președintele partidului, singurul vot care conferă liderului național o legitimitate absolută).

Greșește atunci când invocă democrația din PNL, atunci când este cazul dezbaterii interne. Dezbatere înseamnă discuții în contradictoriu, bazate pe argumentare din partea părților, și decizii pornite de la cântărirea argumentelor. Acest tip de dezbatere a lipsit în ce privește luarea celor mai multe dintre deciziile PNL, de-a lungul celor 4 ani cât am avut cinstea de a fi parlamentar PNL, membru al Delegației Permanente și mai apoi al Consiliului Național. De-a lungul ultimilor doi ani în special am avut ocazia să aduc personal, în special în cadrul Grupului Parlamentar de la Camera Deputaților cât și în fața Biroului Permanent Național, atât critici cu privire la activitatea, tactica și strategia PNL dar și câteva propuneri menite să aducă plus-valoare (credeam eu) activității partidului. Am fost auzit, dar nu și ascultat. Criticile mele nu au primit replică (decât una, eventual, ironică) iar propunerile mele nu au fost nici măcar discutate, nicidecum puse la vot, așa cum solicitasem. Așa încât eu unul am îndreptățirea de a spune că în PNL, dacă nu ieși public cu criticile și sugestiile tale, ești ignorat. Poate că sub conducerea interimară a doamnei Turcan lucrurile să se fi schimbat? Poate, dar mă îndoiesc – schimbări în cultura organizațională a unui mamut cum este PNL se operează cu greu, și în timp.

Consider salutară, din acest punct de vedere, idea publicării Manifestului grupului de inițiativă din care fac și eu parte. Cel puțin, liderii PNL nu vor mai putea să se facă cum că nu aud solicitările venite dinspre baza partidului.

Demisii așteptate

Mai greșește doamna Turcan atunci când consideră că legitimarea domniei sale ca președinte al PNL vine din rezultatul bun obținut de organizația județeană pe care o conduce. Nu. Legitimarea, cât o are, vine de la votul obținut în cadrul BPN. Iar atât BPN, cât și Comisia de Unificare, cât și Consiliul Național, sunt legitime din punct de vedere statutar, dar nelegitime din punct de vedere moral. După rușinea dezastrului de la alegerile parlamentare, m-aș fi așteptat ca toți membrii mai sus numitelor foruri de conducere ale PNL să își prezinte demisiile, deoarece ei sunt solidari, conform statutului, pentru toate deciziile proaste luate în ultimii doi ani de zile, decizii care au dus la falimentul electoral al partidului. Câțiva și-au dat doar demisia, iar dintre aceștia, unii au folosit sau vor folosi demisia dată ca pentru o trambulină pentru o viitoare candidatură, la același nivel sau un nivel mai înalt al structurii de partid.

Faptul că s-a preferat punerea batistei pe țambal, că s-a evitat atât critica cât și autocritica (ambele bazate pe o analiză lucidă a eșecului) atât la nivelul organizațiilor județene cât și la nivel central, faptul că s-a trecut la mai vechea practică a lucrăturilor de culise pentru asigurarea unei tranziții cât mai line (tranziție care să asigure pentru cei mai mulți dintre cei care au gestionat dezastrul alegerilor din decembrie 2016, păstrarea locului în ierarhia partidului sau chiar urcarea pe treptele acesteia), arată faptul nu numai că este nevoie ca mai multe voci critice să se exprime în cadrul structurilor de partid, dar și ca aceste voci să fie auzite și în agora. Căci PNL (asta uită doamna Turcan, așa cum a uitat și conducerea anterioară) nu aparține doar membrilor și simpatizanților săi, ci aparține țării, poporului român. Și este cazul să devenim transparenți față de acest popor, față de electoratul nostru. Asta dacă nu dorim ca poporul, ca electoratul, să ne trimită undeva alături de PNȚCD, la lada cu relicve istorice.

Analiză în fiecare județ

În spiritul celor spuse mai sus, solicit conducerii de partid, primului BPN al PNL care va avea loc, să solicite din partea tuturor organizațiilor județene o analiză în detaliu a rezultatelor de la alegerile din decembrie 2016. O analiză care să cuprindă părerea membrilor CJEX din fiecare județ asupra cauzele locale, regionale și naționale care au dus la scorul județean și național al partidului. Solicit de asemeni din partea conducerii PNL ca aceste analize să fie făcute publice, pe situl partidului și pe pagina de FB a Partidului Național Liberal, astfel încât membrii și simpatizanții PNL din fiecare județ să ia cunoștință de felul în care cei care i-au condus. Îi conduc și poate vor să îi conducă în continuare au interiorizat campania electorală la alegerile parlamentare, astfel încât, în cadrul alegerilor locale, județene și naționale, să voteze în deplină cunoștință de cauză.

* Nota redacției: Titlul de home page, lead-ul știrii și intertitlurile aparțin redacției. Răspunderea pentru titlul de pagină și pentru conținutul materialului revin autorului.

sursa: DC News

Etichete:, , , , ,

5 comentarii pe “Radu Zlati (DC News): Unde nu are dreptate Raluca Turcan. Și o propunere.”

 1. Sorin Silaghi 30 ianuarie 2017 la 10:32 PM #

  D-le Zlati, prin comentariile si actiunile d-voastra sunteti in afara Statutului PNL pur si simplu. Dar se pare ca nu va pasa deloc. Asadar va trebui ca sa cerem aplicarea unor paragrafe din acest Statut si sa cerem sanctionarea d-voastra. Eu cred ca cel mai bine ar fi direct sanctiunea suprema, pierderea calitatii de membru. Nu sunteti de nici un folos partidului sa bagati zazanie intre membrii, sa calomniati colegii de partid, sa insultati oamenii.
  Iar in ce-l priveste pe Florin Roman pot sa va spun ca este principalul vinovat pt rezultatul slab din judetul Hunedoara unde a fost numit in mod abuziv si eronat presedinte interimar si unde acum distruge una dupa alta organizatii PNL.
  Va dau aceste detalii in calitate de membru PNL in judetul Hunedoara cu o vechime de 27 de ani si cu trei mandate de consilier judetean.
  Hotarat lucru PNL nu are nevoie de asemenea membrii ca Radu Zlati si Florin Roman, sunteti amandoi un balast care ne trage in jos si de care trebuie sa ne debarasam.
  De fapt lucrurile sunt evidente si cred ca majoritatea colegilor au inteles acest lucru si-l vor pune in aplicare cat de curand.
  Adio !

  Apreciază

  • Radu Zlati 30 ianuarie 2017 la 10:36 PM #

   stimate domn, nu aveți decât să solicitați acest lucru. Voi fi bucuros să răspund unor astfel de acuzații puerile. Tot ce spun poate fi dovedit, stimate domn. Nu vorbesc ca să mă aflu în treabă, și nimic din ce scriu aici nu a fost nespus în cadrul partidului. Tot ce apare pe blog este trimis și conducerii partidului, pentru luare la cunoștință. Printre altele, până faceți plângerea supra conduitei mele, îmi puteți spune pe cine am calomniat sau insultat? Asta ca să știu, în cazul în care existați cu adevărat, împotriva cui voi face, la rândul meu, plângere. 🙂

   Apreciază

 2. constantin 31 ianuarie 2017 la 10:32 AM #

  citesc pe stiripesurse ca vechiul pnl vrea sa il puna sef pe penalul sluga la tariceanu dan motreanu. cu protestele astea impotriva gratierii siamnistiei voi vreti sa puneti o sluga taricenista corupta in fruntea pnl? voi vreti sa dispareti ca pntcd? apoi mihai voicu, care a sustinut toate mesajele dezastruoase ale alinei gorghiu are incredibilul tupeu sa il critice pe raetchi care propune ca tinerii din societatea civila sau nu sa intre in pnl sa aduca sange proaspat.
  apoi raspunde si sotia lui mihai voicu , care e deja ultra-batrana pentru organizatia care o conduce , si zice ca pnl nu are nevoie se sange nou. astia pe ce lume traiesc? vor ca numai pilele si relatiile mafiote sa fie promovate in pnl, exact ca pe vremea mafiotului tariceanu? e clar, usr are toate sansele sa trimita pnl la groapa de gunoi a istoriei cu mentalitatea asta opusa celei lui raetchi. bine ca votantii liberali au alternativa.

  Apreciază

  • Radu Zlati 31 ianuarie 2017 la 5:52 PM #

   Răspunsul, în ceea ce mă privește, este mai complex și nu sunt sigur că vă va mulțumi:
   1) Dan Motreanu ar fi o soluție excelentă, din păcate are o problemă încă nerezolvată în justiție, așa că pe moment iese din calcule;
   2) Mihai Voicu, indiferent ce cred eu despre el, are mai multă dreptate decât Raețchi; la fel și soșia dânsului. În ce privește problema tinerilor, dreptatea nu este de partea doar a unei părți, dar Voicu și Benchescu au ceva mia multă dreptate decât Raețchi: tinerii din societetea civilă sunt bineveniți, dar înainte să fie puși în fruntea bucatelor să facă dovada loialității față de partid, cel puțin ceva vreme; de altfel statutul prevede minim 3 ani vechime înainte ca un membru de partid să poate candida la o funcție din partea partidului, și cred că este corect așa;
   3) USR este o gogoașă care s-a umflat pe seama lipsei noastre de savoir faire, și a managemetului dezastruos al partidului în ultimii ani.

   Apreciază

  • Radu Zlati 31 ianuarie 2017 la 5:53 PM #

   da, este corect și bine așa: dacă PNL nu ăși reprezintă bine electoratul, nu eu mă voi plânge că o parte a acestui electorat se mișcă spre alte partide.

   Apreciază

%d blogeri au apreciat: