Orban vs Bușoi (la TV)

De câteva zile sunt asaltat pe FB de invitația de a transforma o postare de pe una din paginile unde sunt, alături de alți colegi liberali, administrator, într-un mesaj sponsorizat. Postarea zice cam așa:

Cristian Bușoi: Ludovic Orban răspunde la o invitaţie la dezbatere deschisă cu o eschivă care mă face să cred că deja îi spun alţii, din spatele său, ce să declare public; pentru că, Ludovic Orban, colegul meu, aşa cum îl ştiu, nu ar fi respins niciodată o dezbatere şi cu atât mai mult una despre PNL. Îl aştept pe Ludovic Orban la dezbatere, aşa cum îl apreciez şi cum îl cunosc: deschis şi asumat, fără replici politicianiste, pentru a judeca limpede și calm, cine, ce susţine pentru viitorul PNL. De vorbe goale ştiu sigur că şi eu şi colegul meu, Ludovic Orban, suntem sătui.  #PNL #PartidulViitorului #RomaniaDreaptaEchilibrataPuternica

Iar adminul care a postat frumoasele cuvinte ale domnului Bușoi completează:

Mă întreb de ce Ludovic Orban nu vrea să participe la o dezbatere față în față cu Cristian Bușoi?

Eu domnului Bușoi nu îi voi răspunde,  căci dânsul, beneficiind de vasta sa experiență din domeniul politicii internaționale, ar putea să răspundă își  singur propriilor nedumeriri, făcând analogii cu situații oarecum similare din alte democrații, consolidate.

Dar colegului care se întreabă retoric „de ce…” i-aș putea răspunde, scurt și la obiect: de milă. 

*NB: De mila domnului Bușoi care își închipuie că într-o înfruntare directă,  fără menajamente, i se vor ridica mingi la fileu precum în interviurile aranjate pe care ni le-a oferit până acum, sau că va putea spune orice fără a fi contrazis (când este cazul…) de către adversar. Şi de mila partidului, să nu vadă întreg poporul (căci nu s-ar uita la TV doar membrii de partid cu cotizația la zi!) cum unii editează fraze… 

Continuare: Timpul dezbaterilor a trecut odată cu votarea moțiunilor de către organizațiile județene. Înainte de acest moment, în locul unor prezentări uni-voce din partea candidaților, pe rând şi care, când a putut, s-ar fi putut organiza dezbateri cu participarea comună a acestora, după modelul competiției interne Iohannis-Predoiu din 2014. 

Atunci, înainte de votul din teritoriu, nu acum, ar fi fost momentul şi al unor dezbateri televizate, să vadă românii, în direct și la ore de maximă audiență, democrația în marș din cadrul PNL.

Nu s-a dorit o competiție reală şi cu participarea directă a activului de partid, mergându-se pe ideea, testată deja de ani buni, a coagulării unor echipe de cooperatori inimoși în jurul candidaților cu șanse. Care să aducă fiecare bagajul său de voturi, în schimbul unor reglaje fine în amgrenajul de putere al partidului.

Iar acum, cel care pare a fi pierdut testul închegării echipei celei mai puternice, își dorește dezbatere. Nu zău?

Poate o va avea, căci domnul Orban îşi poate folosi filonul milei creștine în multe feluri. Dar, repet, este prea târziu şi oarecum inutil. Zarurile par a fi aruncate, așteptăm doar votul din Congres care să confirme ceea ce o largă majoritate a peneliştilor doresc în acest moment: Orban Președinte!

PS: dacă ar fi o dezbatere  publică şi s-ar permite întrebări din sală aş adresa domnului Bușoi următoarea întrebare: „Cum explicați în plan uman, psihologic, sociologic, politic şi cum doriți,  faptul că după câteva luni bune de precampanie electorală, în care ați consumat serioase resurse financiare şi umane ale partidului şi ale dvstră personal, precum şi resurse simbolice ale Administrației Prezidențiale, ați reușit contra-performanța de a scădea dramatic în sondaje, ajungând la 6% favorabilitate în cursa pentru Primăria București?”

Etichete:, , , , , ,

8 comentarii pe “Orban vs Bușoi (la TV)”

  1. Mihai Isbasescu 14 iunie 2017 la 12:33 PM #

    Nu de pamflete avem nevoie.

    Stimata Radu Zlati,

    As fi preferat ca afirmatiile dv. sa fie insotite de argumente documentate. In perspectiva unei discutii mai ample, imi permit, pentru moment, sa incerc un raspuns la intrebarea
    „Cum explicati în plan uman, psihologic, sociologic, politic si cum doriti, faptul ca .. ati reusit contra-performanta de a scadea dramatic în sondaje, ajungând la 6% ?”
    Cred, deci, ca explicatia poate fi cautata si in sprijinul colegial venit din partea unor vechi liberali, care, din pacate, nu s-au mai manifestat decat prin …pamflete.

    Cu aceeasi consideratie,
    Mihai Isbasescu


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Apreciază

    • Radu Zlati 14 iunie 2017 la 12:49 PM #

      În perioada în care domnia sa era candidat nu rețin ca vreun liberal să îi fi criticat prestația, eu cu atât mai puțin (se poate verifica…)
      Deci nu asta poate fi explicația coborârii de la 18% (cât s-a spus că are in sondajul care a determinat nominalizarea sa) la 6% (cât avea când s-a decis înlocuirea sa cu Orban). Am eu o explicație dar nu o dau, pentru că de abea atunci aş coborâ la pamflet. 🙂
      Aștept discuția mai amplă…

      Apreciază

      • Mihai Isbasescu 14 iunie 2017 la 2:43 PM #

        „nu retin ca vreun liberal sa îi fi criticat prestatia, eu cu atât mai putin (se poate verifica…)”
        = ati putea indica inscrisuri publicate de dv. in acea perioada ?
        = cum s-a luat hotarirea de nominalizare a lui Cristian Busoi pentru primaria capitalei ? cum explicati aceastan nominalizare ?
        „Am eu o explicatie dar nu o dau, pentru ca de abea atunci as coborâ la pamflet.”
        = este o explicatie, sau este numai o alegatie ?


        https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

        Apreciază

        • Radu Zlati 14 iunie 2017 la 9:40 PM #

          = blogul are o facilitate de găsire a articolelor, pe luni. Vă invit să verificați personal; cum eu sunt în deplinătatea facultăților mentale, se presupune că știu despre ce scriu, și vă asigur că domnul Bușoi nu a fost, cu nume și prenume, eroul nici unui articol critic (sau altfel), nici măcar în analizele aprofundate de după alegerile locale, când a fost tratat global, alături de responsabilii dezastrului de la București.
          = decizia a fost luată într-un for cu totul restrâns (biroul de unficare) după care a fost prezentată BPN (formulă restrânsă); organizația București îl nominalizase anterior deciziei BPN, dar a fost o formalitate, Predoiu nedorind să candideze iar Atanasiu controlând partea liberală. A fost invocat un sondaj (rămas însă secret în detaliile lui) în care Bușoi stătea cel mai bine (ulterior am aflat că de fapt nu era tocmai așa, și rezultatele sondajului au fost interpretate ”creator”: nu avea cel mai mare scor, dar rezultatele indicau că ar fi avut cel mai mare potențial de creștere. Ei bine, dacă este adevărat că plecase de la cca. 15-18%, după câteva luni de campanie ”potențialul său de creștere” îl dusese la 6%. Drept care s-a apelat la Orban, care stătea mai bine decât Bușoi și în mult invocatul sondaj inițial;
          = este o explicație, pornind de la niște realități empirice (unele prezentate mai sus); o explicație pe care o cred însă foarte posibilă, și care mă face să mă tem pentru soarta partidului dacă Bușoi ar deveni președintele acestuia.

          Apreciază

  2. Vali 14 iunie 2017 la 3:33 PM #

    Echipa d.lui Buşoi, peste 70%, este formată din oportunişti, carierişti care se caţără spre vârful partidului fără a ţine cont de ceea ce îşi doresc organizaţiile, de aceea nu sunt urmaţi de propriile organizaţii.


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Apreciază

    • Mihai Isbasescu 16 iunie 2017 la 6:53 AM #

      –„Echipa d.lui Busoi, peste 70%, este formata din oportunisti, carieristi ”
      = as fi preferat sa aratati ca „cei din echipa d-lui Busoi au procedat gresit atunci cand…”, si sa aduceti in atentie fapte, nu simple calificari al caror rezultat este inchiderea discutiei.

      https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

      Apreciază

  3. Mihai Isbasescu 16 iunie 2017 la 11:43 AM #

    Stimate Radu Zlati,

    Dup o zi in care atentia ne-a fost mobilizata de evenimentele de la nivelul guvernarii, va propun sa continuam discutia in planul …bilateral, definit de conturile noastre de e-mail.

    – „va asigur ca domnul Busoi nu a fost, cu nume si prenume, eroul nici unui articol critic (sau altfel), nici macar în analizele aprofundate” = preocuparea mea mea a fost ca, nu cumva, atitudinile polemice sa fi fost directionate exclusiv in defavoarea candidatului Busoi. Deduc, insa, ca el nu a fost subiect al niciunei luari de pozitie – procesul de desemnare nu a inclus o dezbatere.

    – „decizia a fost luata într-un for cu totul restrâns (biroul de unficare)” = apreciem ca modul in care a fost luata decizia este contestabil, dar reiese ca nu a fost urmat de nici o contestare la vremea respectiva. Partidul si-a asumat, deci, hotaririea.

    – „este o explicatie, pornind de la niste realitati empirice” = putem, deci, evoca realitatile care explica desfasurarile politice – dorinta mea fiind ca explicarea prin actiuni, prin fapte, sa fie preferata in continuare.

    Imi permit, in continuare, sa reiau – in nota polemica – afirmatiile din textul dv. https://raduzlati.com/2017/06/14/orban-vs-busoi-la-tv/#comment-12066.

    – „Ludovic Orban raspunde la o invitatie la dezbatere deschisa cu o eschiva” = as fi gasit potrivit ca, in demersul de a clarifica, sa incepeti cu prezentarea acestui raspuns („eschiva”), pe care nici preopinentul Busoi nu il reproduce. Cum putem discuta despre un text la care nu avem acces ?

    – „precum în interviurile aranjate pe care ni le-a oferit pâna acum,” = ati putea indica la care interviuri – aranjate – va referiti, in ce a constat „aranjarea” ?

    – „Si de mila partidului, sa nu vada întreg poporul (caci nu s-ar uita la TV doar membrii de partid cu cotizatia la zi!) cum unii editeaza fraze…” = adica Cristian Busoi, europarlamentar, vicepresedinte al PNL, fost presednite CNAS, nu poate, si nu face, decat …”sa editeze fraze ?”

    – „sa nu vada întreg poporul (caci nu s-ar uita la TV doar membrii de partid” = considerati ca o discutie privind programul PNL, asa cum este el prezentat in motiunile candidatilor, pe un site public http://congres2017.pnl.ro/, nu poate fi publica ?

    – „De mila domnului Busoi” = credeti ca cei care  au ales sa il voteze pe Cristian Busoi sunt, si ei, in cautarea milei dv. ?

    In calitate de coleg (membru… cu cotizatia la zi), subsemnatul imi permit sa ma intreb daca tonul/ abordarea din acest articol contribuie la intretinerea atmosferei camaraderesti si constructive de care avem nevoie in organizatiile Partidului National Liberal.

    Cu aceeasi consideratie, Mhai Isbasescu


    https://polldaddy.com/js/rating/rating.js

    Apreciază

    • Radu Zlati 16 iunie 2017 la 12:47 PM #
      1. Cred ca presupunerea este corectă, nu au fost, după cate stiu, dezbateri după ce biroul de coordonare a decis
      2. Modalitatea era statutară. PNL prin BPN si-a asumat decizia. Despre yes-menii din BPN am vorbit in alte articole… şi ei, nu doar liderii PNL, sunt vinovați bulimăşeala din partid.
      3. După Congres, cu plăcere
      4. Daca Bușoi nu precizează, eu de ce aș fi făcut-o?
      5. Impresia mea, după vizionarea a 2 interviuri si citirea altor 3
      6. În mare, da.
      7. Ba da, dar nu se face să il umilești pe Bușoi in public trebuie sa ne fie mila de el…
      8. Nu am informatii
      9. Vom vedea, nu-i așa?

      Apreciază

%d blogeri au apreciat: