De ce nu este dotata armata romana?
In douazeci si cinci de ani nu s-au asigurat nici macar banii de mentenanta, nici macar banii pentru munitie, ce sa mai vorbim despre inzestrari moderne care sa aduca armata romana la un nivel de competitivitate si mai ales la obligatiile care decurg din calitatea de stat membru NATO. Pentru prima oara, dupa foarte multi ani, am alocat si noi 2% din PIB pentru aparare.
Acei 2% nu sunt cheltuiti si nu s-a demarat nici o procedura. Este adevarat ca multe proceduri sunt proceduri de lectii competitive, in alte domenii achizitii directe. Probema este alta, acolo nu sunt numai bani ci si credite de angajament, care sunt bani pe hartie, care ar urma sa fie platiti in anii urmatori.
Inzestrarea armatei reprezinta o prioritate pentru guvern. Inzestrarea cu tot ce este necesar pentru a ne indeplini misiunile la care suntem parte si pentru a ne indeplini obligatiile de furnizare a securitatii in cadrul NATO, mai ales ca traim o perioada in care placile tectonice se misca si in care trebuie sa fim pregatiti pentru orice eventualitate.
Daca nu se vor aloca resursele financiare suficiente pentru achizitia unor transportoare blindate, elicoptere moderne, daca nu se face inzestrarea cu armament modern, cu utilaje moderne, asemenea accidente se mai pot intampla. Apoi, trebuie alocate resurse pentru asigurarea mentenantei, pentru ca acestea trebuie sa fie in stare de functionare in orice moment. Se stie foarte clar ca resursele financiare alocate nu sunt suficiente nici macar pentru mentenanta.
Cum vede opozitia Guvernul Tudose?
Stim foarte bine ca Raed Arafat este ca un os in gat pentru cei de la PSD si asteapta orice pretext pentru a putea scapa de el. Din acest motiv, cred ca si Mihai Tudose pastreaza aceeasi linie pe carea au avut-o si predecesorii lui, de a incerca sa gaseasca un pretext pentru a scapa de Arafat. Dl. Arafat nu are nici o miza, nu are o apartenenta politica dar i-a deranjat pe multi.
De ce este Romania, tara fara autostrazi?
In scurtul meu mandat am facut extrem de multe lucruri nu numai pentru Coridorul IV Pan-European, inclusiv pentru autoastrada Sibiu-Pitesti. Va readuc aminte ca aprobarea documentatiei tehnico-economice pe tronsonul Sibiu-Pitesti a fost facut in 2008, in timpul mandatului meu, cand am si pregatit documentatiile pentru licitatie si eram pe punctul de a lansa licitatiile pentru realizarea constructiei acelui tronson fara de care nu se inchide Coridorul IV si nu asigura legatura intre Portul Constanta si Europa.
Va pot da o explicatie pentru aceasta situatie! Durata medie a unui ministru in ultimii zece ani, nu cred ca a fost de un an de zile. S-au schimbat atat de multi ministrii incat, pana sa inteleaga fiecare despre ce este vorba, a fost schimbat din functie.
Mutatiile care s-au produs in structura de organizare, cand s-a mutat compania de drumuri la Ministerul pentru Mari Proiecte, cand s-a intors, cand s-a impartit in doua.
Acoradrea de resurse financiare suficiente. Aici intotdeauna a existat o optuzitate din partea Ministerului de Finante in ceea ce priveste alocarea de resurse financiare pentru investitiile in infrastructura mare din transport. Investitiile au fost nu numai in domeniul autostrazilor, si pe calea ferata s-au alocat la fel de putine resurse financiare. La ora actuala, calea ferata este in stare de colaps. Exista mii de kilometrii cu limitari de viteza, sunt peste 1000 de poduri si podete care au iesit din perioada de garantie si trebuie efectuate reparatii capitale. A existat intotdeauna o optuzitate in privinta alocarilor de fonduri si am sa va explic foarte simplu: Autostrazile, in mintea multor politicieni, nu aduc voturi in timp ce constructia un drum comunal care leaga doua sate, aduce voturi. Noi am facut drumuri comunale, drumuri care fac legatura intre sate si catune si nu am terminat infrastructura mare, fara de care nu poate exista dezvoltare economica.
Cand s-au alocat banii pentru autoritatile locale si pentru drumurile judetene, in 2008, banii au fost luati de la Ministerul Transporturilor, in loc sa fie alocati pentru tronsoanele de autostrada, au fost alocati pentru reparatii capitale si intretinere pe drumuri judetene si comunale. Din pacate, aceasta a fost mentalitatea foarte multor sefi de partide. Si acum se procedeaza la fel, cea mai mare batalie este sa se aloce bani pentru PNDL. Intr-adevar, trebuie facute si aceste lucrari dar mai intai trebuia finalizata infrastructura mare de transport.
Eu am urmarit tronsonul Sibiu-Pitesti care este vital. Sa ne aducem aminte ca grupul Renault a amenintat cu relocarea companiei daca nu se realizeaza acest tronson de autostrada . Desi era prevazut in masterplan sa fie realizat in perioada 2016 – 2020, dupa stiinta mea, nici astazi nu sunt aprobati indicatorii tehnico-economici, deasemenea, nici astazi nu pot fi rambursabile cheltuielile din fonduri europene nerambursabile, desi este eligibil ca si proiect .
Din analize reiese ca este cel mai mic nivel al investiitilor in ultimii zece ani. Dealtfel, se si vede ca nu se misca nimic. Pe masterplan e trecut tronsonul Targu-Neamt – Iasi de pe autostrada Moldova, unde nu s-a intamplat nimic. Se lucreaza de la Turda la Sebes pe doua tronsoane, se mai lucreaza pe un tronson de la Deva spre Lugoj, in pas de melc.
Cum va afecta noua fiscalitate economia romaneasca?
Legat de taxa de solidaritate. Asta inseamna ca pun cruce cotei unice de impozitare. Ea nu este definita foarte clar, dar este clar ca vor sa introduca o impozitare suplimentara pentru cei care au venituri peste medie. Aceasta taxa nu este foarte clar definita. Din cate am auzit, se gandesc la doua trei trepte de taxare in functie de nivelul de venit, incearca sa-i penalizeze si suprataxeze pe cei care muncesc, pe cei care au mai multe job-uri, pe cei care au performanta, au nivel ridicat de pregatire, sunt productivi, genereaza cu adevarat plus-valoare si care incaseaza venituri din diferite tipuri de activitrati, indiferent ca sunt venituri din salarii sau venituri din dividende.
Facand evaluarea si vazand ca nivelul incasarilor este sub nivelul asteptarilor, cauta disperati bani ca sa plateasca pomenile pe care le-au promis. Aici as vrea sa spun cateva lucruri pentru ca oamenii sa inteleaga. Noi, ca liberali, incercam sa fim cinstiti cu romanii si sa le spunem adevarul. De multe ori oamenii, in prima faza, nu ne vor privi cu ochi buni. In sectorul public de exemplu, salariile nu pot creste peste noapte doar pentru ca vrea o putere guvernamentala. Nivelul de salarizare in sectorul public este determinat de nivelul de salarizare care exista in mediul privat si nu este normal ca nivelul de salarizare in sectorul public sa fie mai mare decat in sectorul privat pentru ca nu ai resursele sa platesti astfel de salarii.
Chiar daca se maresc salariile in sectorul public, macar trebuie sa limitezi cheltuielile cu salariile pe care le ai in buget, la un nivel rezonabil de 35-40%, astfel incat daca maresti salariile, sa reduci personalul, oricum avem un personal supradimensionat. Avem prea multe institutii de stat, prea multe ministere, prea multe agentii, prea multe proceduri birocratice inutile, nascute din legislatie secundara de tip hotarare de guvern dar mai ales ordine de ministru, care complica viata oamenilor, care creeaza bariere, frane in derularea initiativei economice si care nu fac altceva decat sa genereze costuri artificiale pentru orice fel de afacere.
Ne permitem cresterile salariale promise de PSD?
Salariul minim trebuie sa creasca tot in functie de niste parametrii economici, nu poti creste salariul minim fara sa ai o crestere economica corespunzatoare. Cresterea trebuie legata de anumite evaluari pentru ca se intoarce masura impotriva celor carora le este adresata.
Cum va afecta noua fiscalitate economia romaneasca?
Ne vom bate cu toata forta si vom folosi toate argumentele si parghiile procedurale pentru a impiedica adoptarea taxei de solidaritate. Eu nu pot sa cred ca un liberal poate vota asa ceva, nu pot sa cred ca cei de la UDMR, care sunt membrii PPE, pot vota asa ceva. Sunt si multi din zona PSD care nu sunt atat de obtuzi incat sa nu-si dea seama ce consecinte catastrofale pot avea introducerea unor astfel de taxe.
Greva fiscala nu se poate face decat daca toate organizatiile patronale iau o astfel de decizie. In general, eu nu sustin masuri extreme decat daca se ajunge la riscuri extreme. Introducerea impozitului pe cifra de afaceri poate genera riscuri extreme. Sper sa nu se ajunga intr-un asemenea punct.
Convingerea mea este ca presedintele nu va promulga un asemenea pachet de legi fiscale si va intoarce proiectul spre Parlament. Deasemenea o sa cautam cai de atac la Curtea Constitutionala, inainte de a ajunge la promulgare, vom cauta toate caile legale de a ataca adoptarea unor astfel de masuri. Convingerea mea clara este ca presedintele nu va promulga astfel de masuri.
Vom face tot ce depinde de noi pentru impiedicarea acestor acte normative.
Ministrul Finantelor este un personaj fara anvergura politica, este un om care nu are nici o trecere la lidership-ul PSD, si este doar un executant al premierului. Ei au mintit oamenii spunandu-le ca le vor creste pensile, salariile si iata ca astazi vin si pun impozit pe gospodarie, impozit pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, taxa pe mostenire si o multime de alte taxe pe care le au in pregatire.
Despre programul de guvernare a PNL
In primul rand dorim reducerea TVA, aducerea cotei la 16%, dorim reducerea contributiilor pe forta de munca, a contributiilor pe asigurari sociale. Nu mai este o marja foarte mare de reducere a taxelor. Totusi am ajuns cu un nivel de axare care este destul de atractiv pentru capital. Acum trebuie sa umblam la alte masuri, la debirocratizare, reglementare, trebuie sa actionam la acte care tin de finantarea economiei reale.
Din pacate, noi avem un sistem financiar-bancar subdezvoltat, nu avem fonduri de investitii, Bursa noastra este subdimensionata. Trebuie sa actionam mai putin asupra nivelului fiscal.Trebuie sa asiguram stabilitate si predictibilitate astfel incat orice firma sa stie ca poate sa-si faca un plan de afaceri pe termen lung iar acest plan nu-i va fi afectat de modificarilede natura fiscala.
Pentru mine, orice om care vine si investeste in Romania este binevenit, pentru ca isi risca banii si genereaza o activitate economica care creeaza locuri de munca. Sigur ca mi-as dori ca din ce in ce mai multi romani sa-si dezvolte initiative economice, sa-si dezvolte spiritul antreprenorial si sa se dea liber la afacei pentru romani.
Mi-as dori sa existe un capital romanesc puternic, un capital romanesc competititiv.
Ce vrea Ludovic Orban sa schimbe in PNL?
Acea granita invizibila intre vechiul PNL si vechiul PDL, aproape nu mai exista astazi in partid. Eu imi doresc sa-i scoatem in valoare pe oamenii din partid. Asta nu inseamna ca nu suntem deschisi pentru oameni de valoare din afara partidului. Eu sunt omul care ma straduiesc sa conving cat mai multe persoane cu prestigiu, cu credibilitate sa vina spre PNL
Dacian Ciolos, sustinut de PNL?
Sunt in relatii normale cu Dacian Cilos. Nu l-a mai invitat sa se inscrie in PNL pentru ca deja exista o invitatie facuta. Stie ca este invitat asa ca poate oricand sa se înscrie în PNL
Ar fi o decizie neinspirata din partea domnului Ciolos să se apuce sa mai construiasca un partid pe dreapta. Ar fi o faramitare suplimentara. Nu cred ca ar lua voturi de la PNL. Poate ar reusi sa reactiveze politic anumite segmente, dar care nu sunt foarte puternie din punct de vedere numeric
Cat credeti ca ar trebui sa fie pragul pentru abuzul in serviciu?
Nu am nici o parere despre aceasta tema. Cred ca sunt oameni cu pregatire juridica care trebuie sa decida in aceasta privinta. Cu siguranta PNL va elabora o pozitie insa, aceasta pozitie va fi elaborata de colegii mei care au expertiza in domeniu, care pot face niste analize comparative.
PNL a sustinut lupta anticoruptie, consider ca acest fenomen al coruptiei trebuie daca nu eradicat, macar diminuat maxim. Treaba noastra ca partid este sa aducem in functii publice oameni onesti si corecti care sa respecte legea. Treaba noastra este sa sustinem masurile care sa aiba capacitatea sa previna aparitia coruptiei.
Eu nu am absolut nimic impotriva DNA, chiar dupa ce am avut un dosar in care am fost nedereptatit si in care nu a existata nici un fel de fundamentare a acuzatiei care mi s-a adus. Atata timp cat exista o problema cu coruptia in Romania, exista DNA. Cand nu va mai exista o problema a coruptiei in Romania , nu va mai exista DNA
Comentarii recente