M. Bechir (CdG): Cum ne ducem la vale, tot mai repede… Matematic!

La Evaluarea Națională de anul acesta, 23,1% din elevi au obţinut medii mai mici de 5. Comparativ cu anii anteriori, la prima vedere s-ar putea spune că rezultatele naționale sunt mai bune – în 2014 și 2016, ponderea notelor foarte proaste a fost de 28,9, respectiv 24,9%.

Analiza rezultatelor pe probe dezvăluie însă dezastrul acumulat în ani de nereformare și neupdatare a sistemului de educație românesc – la matematică, 34,1% din cei 144.929 de elevi înscriși la Evaluarea Națională nu au reușit să obțină media 5. Este cel mai mare procent din ultimii cel puțin cinci ani. Cu atât mai mult cu cât, în premieră, generația de la care se așteaptă integrarea în era tehnologiei, obține note atât de mici la principala disciplină care ține de tehnologie:

Pornind de la nivelul de dificultate al subiectelelor din 1933, dificultatea examenelor de matematică s-a menținut cam la același nivel în perioada 1954-1990, în jurul unei medii de 8-8,5 din 10. Următorii 10 ani, până prin 2001, dificultatea a coborât până aproape de nota 6, iar din 2009 a scăzut până aproape de 4; dificultatea de la proba de matematică a fost anul acesta de 4,11 din 10 înregistrând astfel cel mai facil examen de Evaluare Națională din ultimii 80 de ani (conform evaluării oferite România liberă de către profesorul de matematică Sorin Borodi).

Județele cu cele mai multe medii sub 5 sunt cele cu rate mari de sărăcie și șomaj. Conduc de la distanță în topul performanțelor slabe, la nivel global al Examenului de Evaluare Națională, județele Giurgiu (cu aproape 40% medii sub 5) și Teleorman (36,5%); la proba de matematică, recordul ponderii celor cu medii sub 5 aparține județului Teleorman, unde 51,6% din elevi nu ua reușit să obțină această notă.

Toate acestea, în condițiile în care deja, România se confruntă cu cel mai mare deficit de forță de muncă calificată:

  • 72% dintre companiile românești au dificultăți să ocupe posturile vacante, potrivit unui studiu realizat de ManPower Group
  • un angajator evaluează în medie 14 candidați până îl găsește pe cel potrivit, iar formarea unui angajat entry level durează în medie 8 luni (potrivit datelor Romanian Business Leaders)

sursaMariana Bechir. Revoluția tehnologică după 21 de ani de sistem educațional K (Cati): Premieră – 35% dintre elevi au luat sub 5 la matematică la evaluarea oficială după gimnaziu

Titlul și extrasele sunt operate de către subsemnatul.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: