Ludovic Orban – declarații din emisiunea ”Dosar de politician”, B1TV

Despre declarația de avere. Cum se face ca nu v-ați imbogațit?

Simplu!  Am fost corect, am rezistat oricărei tentații și m-am mulțumit cu ceea ce mi-a oferit funcția publică pe care am deținut-o. Nu este un răspuns clasic, este un răspuns normal. De altfel, se vede după conduita mea. Sunt un om modest, mă mulțumesc cu puțin, niciodată nu mi-am dorit și nu am prețuit banii. Întotdeauna am prețuit ceea ce poți obține prin relații interumane normale și firești ci nu ceea ce poți cumpăra cu banii.  Cred că omul, în această viață trebuie să adune  mai mult fapte bune decât bani. În cazul meu, aparența corespunde cu realitatea iar cei care mă cunosc, și sunt foarte mulți oameni care mă cunosc, știu că acesta este adevărul. Nu mi-am dorit niciodată să mă îmbogațesc și nu am beneficiat niciodată de venituri ilegale sau de a altă natură. M-am mulțumit să trăiesc din veniturile decente pe care le-am obținut din funcțiile publice. În acest moment sunt director de dezvoltare la o societate. Prefer să nu dau numele acestei societăți. Această societate nu face afaceri cu statul și nu este controversată. Această companie nu are legături sau afaceri cu statul și nu îmi aparține.Dacă îmi veți studia declarația de avere, veți vedea  foarte limpede, că nu am deținut acțiuni la societăți comerciale, nu am avut companii, în general nu am deținut active în domeniul economic. În momentul în care am decis să intru în politică, am luat și decizia de a nu amesteca afacerile cu politica.

Despre afacerile familiei Dragnea.

Nu poți să nu găsești legatura între funcțiile politice  pe care le-a ocupat domnul Dragnea și afacerile care  s-au dezvoltat, nu neapărat pe numele domnului Dragnea. Domnul Dragnea a făcut parte dintre acei oameni politici care, pe lângă cariera politică a urmărit probabil să se îmbogățească, să dezvolte afaceri. Este chiar ciudat că din partea unui lider socialist care susține că apără oamenii cu venituri mici, că îi apără pe oamenii fără șansă în viață, să se vadă ușor, ușor care este amplitudinea care le controlează. Nu deține neapărat personal aceste afaceri  ci prin intermediari și rude care le controlează. Politica a fost unul dintre culoarele de îmbogațire, în mod evident , în perioada de tranziție. Sunt foarte mulți oamenii politici care, în paralel cu funcțiile publice pe care le-au deținut sau funcțiile politice pe care le-au detinut, au dezvoltat afaceri sau au dobândit averi folosindu-și această influență. Nu am nimic cu oamenii care prin munca lor, prin talentul lor, prin simțul afacerilor,  au reușit să aibă averi importante. Nu poate fi acceptată îmbogățirea din funcții politice, mai ales când ea tinde să se cronicizeze. Eu am făcut o obțiune încă din momentul în care am intrat in politică, să nu amestec politica cu  afacerile. Indiferent ce funcție am deținut de-a lungul carierei mele, am rămas acelasi om, nu am căutat venituri suplimentare, nu am căutat să profit de pozițiile pe care le-am avut ca să-mi dezvolt afaceri. Sigur, alții au preferat să-și facă companii de construcții, deținând funcții publice, alții au preferat să adune pământuri deținând funcții publice. Fiecare dintre cei care au ajuns să se îmbogățească au folosit pozițiile politice pentru a dobândi venituri care de cele mai multe ori nu le-ar fi dobândit dacă nu ar fi fost în politică. Amestecul dintre politic și afaceri nu face bine nici politicului, nici afacerilor.

Cred că fiecare trebuie judecat individual și mai devreme sau mai târziu, fiecare trebuie să plătească într-un fel sau altul  pentru ceea ce a făcut. De exemplu, noi am avut o reacție imediată când au apărut dezvaluirile Rise Project și am am hotărât inițierea unui proiect de lege prin care să nu se mai permită anonimatul acționarilor, cel puțin pentru contractele publice. Prevederea trebuie să se aplice unitar. Sunt țări în Europa care nu mai acceptă anonimatul acționarilor și asta nu numai în contractele cu statul. Ideea noastră este ca orice companie care vrea să obțină un contract cu statul să-și dezvăluie identitatea personalului.

Adresabilitaea PNL sigur că este prioritară către segmentele dinamice din societate,  către oamenii de afaceri, către oamenii care lucrează în domeniul privat însă, proiectul PNL este adresat în egală măsură și către pensionari. Diferența dintre noi și cei de la  PSD este că noi nu mințim. Orice vârstnic trebuie să înțeleagă un lucru simplu, că pensiile pot crește atunci când  crește numărul de angajați și când crește salariul mediu pe economie.  Mai pot crește dacă se măresc contribuțiile sociale.

Pensiile pot crește atunci când crește fondul de pensii. Pentru a crește fondul de pensii trebuie să crească numărul de angajați și salariul mediu pe economie. Dacă se crește salariul minim la 2000 Ron se vor pierde cinci sute de mii de locuri de muncă. Sunt aproximativ un million de angajați care stau pe salariul minim, marea lor majoritate lucrează în firme cu rate de profitabilitate mică, în care ponderea costului cu forța de muncă este foarte mare. Având rata de profitabilitate mică și crescând atât de  mult costul forței de muncă, ele vor intra în pierdere și firmele românești se vor închide sau vor apela la forme de plată la gri.

Dacă se duce salariul minim peste un anumit nivel, încep să dispară locurile de muncă. Oamenii trebuie să înțeleagă că nu pot să-și mențină locul de muncă dacă se mărește salariul minim peste un anumit nivel care duce compania pe pierdere. Când se mărește salariul minim pe economie este afectata grila de salarizare, nu numai în sectorul public ci și în cel privat. Deja există o criză de forță de muncă în România, mai ales de forță de muncă calificată.  Această criză este semnalată de mai bine de un an de mediul de afaceri și la aceasta trebuie găsite răspunsuri adecvate.

Despre proiectele PNL pentru a contracara acțiunile PSD

A trecut abia o lună de când am fost ales președinte PNL. În acest timp scurt nu poți să capacitezi  toate valorile din partid. Cu siguranță, astăzi lucrăm la reactivarea comisiilor de specialitate cu specialiștii din partid pe diferite domenii. Săptamâna viitoare vom numi președinții acestor comisii de specialitate și ele vor începe să funcționeze. Intenția mea este, să fie implicate în elaborarea documentelor de poziție a politicilor sectoriale, nu numai membrii PNL ci să deschidem o fereastră de comunicare cu toate structurile specializate pe diferite domenii din societate  Dorim să avem un parteneriat constant cu mediul de afaceri astfel încat toate propunerile noastre să fie rodul unei colaborari permanente cu aceștia.

De câțiva ani de zile, creșterea economică se bizuie pe o stimulare artificială a consumului prin creșterea cererii, lucru care, dupa părerea mea, nu va mai dura mult. Într-o creștere economică care să fie pe termen mediu și lung, nu poți să te bizui dacă nu apelezi la motoarele sănătoase de creștere. Aceste motoare înseamnă investițiile, înseamnă creșterea competitivității companiilor românești în diferitele ramuri, înseamnă creșterea productivității, înseamnă creșterea capacității de a exporta. Există o evoluție pozitivă în ceea  ce privește venitul mediu al românului, există o creștere clară față de media europeană în ultimii zece ani. Această creștere nu va fi susținută prin creșterea artificială a economiei, nu va fi susținută prin creșterea salariilor în sectorul public. O economie este susținută de către companiile private, de către afaceri, de către aceste investiții.

Procentul celor care se declară ca fiind de centru dreapta, dreapta este mai mare decât numarul celor care sunt de stânga. Numarul celor care sunt contra PSD este mult mai mare decât numarul celor care sunt cu PSD. Cei care au câștigat alegerile în 11 decembrie și-au schimbat complet programul de guvernare iar astăzi, inventează noi biruri pe care să le pună pe spatele celor care muncesc.

Despre proiectele Partidului Național Liberal

Noi nu am avut un program de guvernare pentru că programul de guvernare care a fost adoptat în Consiliul Național, nu a fost acceptat de candidatul la funcția de prim-ministru. Lunea viitoare vom anunța pe cine vom desemna ca presedinți în comisiile de specialitate și va fi o decizie publică.  Vom începe actualizarea programului de guvernare, vom analiza situația și vom constitui și echipa guvernamentală. Principala noastră acțiune politică astazi, este să împiedicăm adoptarea măsurilor antieconomice care au fost introduse peste noapte, pe furiș, fără dezbatere publică, în programul de guvernare. Și aici ma refer la impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritate, impozitul pe gospodării și multe astfel de taxe și impozite. Asta arată că partidul de guvernământ nu dorește creșterea veniturilor oamenilor ci doar creșterea încasărilor la bugetul de stat.

Politica înseamnă să generezi programe care să poată să convingă publicul. Pe măsura ce exigența oamenilor va crește, implicit și acțiunea politică  a liderilor și formațiunilor politice va crește. Cred că exigența oamenilor este importantă în funcționarea unei democrații. Încă nu am făcut sondajele dar o să le facem și noi. Percepția pe care o am din teren, și credeți-mă că îmi petrec foarte mult timp în contact direct cu oamenii, percepția mea este că PSD este într-un declin evident. Ca partid politic, după șase luni de guvernare este o contaperformanță pe care nu cred că a egalat-o nici o  altă formațiune politică în ultimii douăzeci și șapte de ani.

 Vă doriti să ajungeți premier?

În opinia mea, candidatul la funcția de premier trebuie să fie președintele partidului. Dacă voi fi președintele partidului și dacă voi câștiga împreună cu colegii mei din PNL, alegerile parlamentare.

Aveți emoții în legatură cu procesul în care sunteți implicat?

Eu fiind parte în ceea ce s-a întâmplat, pot spune că nu numai că nu am săvârșit nici o infracțiune dar aș putea spune că am avut o conduită corectă. Chiar dacă am avut oferta de a lua niște bani pentru campanie,  care nu era o formă de finanțare ilegală, eu nu am luat banii respectivi. Ca să nu mai spun că nu m-am folosit  de autoritatea funcției pe care o dețineam.

Aveți încredere în Justiție?

Nu există pădure fără uscături, cine vede totul în alb si negru, nu este obiectiv.  Și în Parchete există procurori corecți are fac dosare și le instrumentează cu profesionalism  în condiții de deplină legalitate. Există și procurori care fac dosare care nu stau în pricioare. Și în Puterea Judecatorească s-a vazut clar că există cazuri de judecatori care nu au judecat întotdeauna în baza legii, dar există și judecători care au avut curaj să judece în baza legii. Nu cred într-o evaluare în alb și negru în care să ridicăm statui unora.

Eu am exprimat opinii critice și atunci când Băsescu a numit-o pe doamna Kovesi Procurer General și ulterior când Ponta a propus-o Procuror General DNA, mai ales că primise aviz negativ de la CSM. Eu cred într-o intervenție cât mai redusă a politicului în funcționarea Justiției. Sigur, politicul intervine în elaborarea proiectelor de legi, în stabilirea cadrului general, dar chiar și atunci, politicul nu trebuie să ia decizii în funcție de interesele unora sau altora.

Fiecare procuror trebuie să fie independent în instrumentarea unui dosar, în stabilirea deciziilor pe care le ia legat de fiecare dosar. Eu cred că în momentului în care unui procurer i se repartizează un caz, trebuie să aibă dreptul la autonomie, pentru că trebuie să existe un filtru legat de calitatea muncii sale. Acest filtru se numește puterea judecătorească. Singurul procuror pe care l-am cunoscut a fost cel care mi-a instrumentat cazul. Niciodată nu am manifestat interes pentru a cunoaște această lume. Cred că oamenii politici nu trebuie să intervină în funcționarea jusției. Cred că în general, instituțiile statului nu trebuie folosite  pentru a sluji unor interese personale sau de grup.

Nu cred că o intervenție în forță din partea mediului politic ar putea să aibă puterea de a  clarifica sau a îmbunatății lucrurile în zona respectivă. Eu nu pot identifica alți factori care au fost implicați în povestea respectivă decât procurorul care mi-a instrumentat dosarul. A fost decizia lui de incepere a urmăririi penale, decizia lui de a mă chema să dau declarații. În acel moment am luat deciziile pe care le-am luat. Astăzi sunt un simplu cetățean pentru că nu am vrut să mai fiu activ în viața politică până nu obțin un verdict. În ceea ce privește totuși cazul în speță, nu putem să facem abstracție de faptul că deciziile procurorilor, în anumite dosare, au consecințre evidente politice, economice, administrative și de altă natură. În momentul în care un procuror dispune începerea urmăririi penale sau  dispune trimiterea în judecată a unui om, aceste decizii au consecințe extrem de importante asupra vieții oamenilor. Eu cred că aici este neoie de mult mai multă seriozitate în luarea unor astfel de decizii. Eu cred că este nevoie de o lege a răspunderii magistatilor.

Etichete:, , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: