Ludovic Orban – Sinteza declarațiilor din emisiunea ”Sinteza Zilei” (Antena3), 10.08.2017

S-a speculat ca s-a incercat sa vi se diminueze curajul prin scoaterea din cursa pentru Primaria Capitalei.

Cum sa se diminueze curajul de a vorbi prin scoaterea din cursa pentru Primaria Capitalei, nu are logica. Sunt un om care am spus intotdeauna ce gandeste. De douazeci si ceva de ani, de cand sunt in viata publica, nu m-am ferit sa spun ce gandesc. Atata timp cat exista o umbra de indoiala  in privinta orcarui om politic, eu cred ca pana ce aceasta umbra de indoiala se calarificata, orice om politic trebuie sa faca un pas inapoi. Am facut un pas inapoi si odata cu achitarea de catre Instanta de Fond , am reintrat in viata publica.  Sigur ca am facut mai multi pasi inapoi, m-am retras din cursa  pentru Primaria Capitalei, m-am retras din toate functiile politice. Procurorul care mi-a instrumentat dosarul la ora actuala nu mai este la DNA. Nu cunosc traiectoria acestui procuror. Nu cred ca rostul nostru in viata este sa ne consumam timpul si energia pentru a ne razbuna pe oamenii care ne-au facut rau.  Cred ca scopul nostru in viata este sa cautam sa facem bine, sa venim cu idei, cu propuneri , cu solutii care sa genereze efecte favorabile semenilor nostrii.

Credeti-ma ca fiecare om actioneaza exact asa cum considera ca este normal intr-o anumita situatie. Este o situatie a mea personala in care eu am fost prejudiciat iar deciziile pe care le iau sunt deciziile care imi apartin mie. Nu cred ca rolul unui om politic este acela de a se rafui cu un procuror.

Domnule Gadea, dumneavoastra m-ati chemat aici ca sa ma certati?

Eu am fost prejudiciat intr-un drept al meu. Eu am o reactie pe care dumneavoastra o considerati nepotrivita? Nu cred ca este cel mai important subiect pe care ar trebui sa-l discutam astazi. Nu cred ca ati discutat cu dl Tudose despre implicarea  fiicei sale in afacerile din domeniul energiei sau despre implicarea sotiei sale intr-o firma care a avut contracte publice. Nu cred ca l-ati intrebat pe domnul Dragnea despre implicarea baiatului domniei sale in afacerile cu porcii sau in alte afaceri. Din cate imi amintesc, in interviurile cu alti lideri politici, v-ati referit la anumite chestiuni care vizeaza viata de zi cu zi a romanilor.

In ceea ce priveste acest subiect, aveti convingerea ca de cand sunt in viata publica,  stiti foarte bineacest lucru, am luat pozitie in fata tuturor abuzurilor sau in fata unei arestari abuzive.Referitor la speta care ma priveste pe mine, va rog sa-mi permiteti sa am conduita pe care o doresc eu.

Care este viziunea dumneavoastra cu privire la dreapta romaneasca?

Discutiile mele despre coagularea dreptei au fost in sensul in care, preocuparea mea principala este sa transform PNL in campionul dreptei si sa asiguram reprezentarea tuturor cetatenilor care ne impartasesc ideile, valorile, principiile si au asteptari de la o formatiune politica de dreapta. Aceasta a fost intotdeauna pozitia mea publica si evident, pozitia mea publica si clara  a fost ca principalul adversar in politica al PNL este actualul partid de guvernamant  si ca orice segment din societate care doreste sa se incheie aceasta guvernare catastrofala pentru economia romaneasca si pentru viata de zi cu zi a romanilor, ne poate fi partener.

In privinta persoanei la care ati facut referire, subiectul acesta exista doar la persoane care nu fac parte din PNL. Nu cred ca eu am fost auzit vreodata ca as vrea sa fac vreo alianta cu Traian Basescu. Atitudinea mea constanta, in perioada in care Traian Basescu era la putere, cred ca este cunoscuta iar in ceea ce ma priveste nu-mi schimb aceasta atitudine. Domnul Visan este preocupat de acest subiect care nu exista. Coagularea dreptei se face prin intarirea singurului partid de dreapta din Romania si anume a PNL. Obiectivul meu principal este acela de a intra intr-un dialog  permanent cu toti aceia care nu sunt de acord cu ceea ce face PSD in tara aceasta, de a intelege cu adevarat care le sunt asteptarile, care le sunt obiectivele, aspiratiile. Ca sa zic asa, as vrea sa ma unesc cu cetatenii de dreapta din aceasta tara prin asigurarea reprezentarii lor in spatial public.

De ce nu a reusit PNL sa castige alegerile in urma fuziunii cu PDL?

Au fost mai multe cauze insa principala cauza este ca dupa aceasta fuziune  in PNL  nu au avut loc alegeri. Noi am functionat cu conduceri care in proportie de 90% erau interimare, am pastrat foarte mult timp conducerile bicefale  care au impiedicat o intrepatrundere intre cele doua formatiuni.  Clar au existat greseli mari de strategie politica, lidershipul partidului a fost sub cota partidului, desi dupa alegerile prezidentiale PNL ajunsese la o apreciere electorala, la un scor de 42-45%. Toate aceste lucruri au fost depasite, dupa alegerile din PNL, au avut loc alegeri la toate nivelele, la nivel local, la nivel judetean si  la nivel national. PNL astazi are conduceri legitime, astazi are oameni in fruntea partidului care actioneaza in baza unei strategii politice care a fost votata in  Congresul PNL si lucrul acesta deja se simte atat in actiunea cotidiana a partidului cat si in perceptia publica a PNL.

Pe  ce calcul va bazati estimarea conform careia Guvernul acesta mai sta intr-un singur vot?

Ceea ce am afirmat a fost ca, la ora actuala, corpul coalitiei  si anume PSD+ALDE detine o majoritate foarte fragila, adica au un singur vot peste majoritatea absoluta. In schimb este sustinut intr-o colaborare parlamentara  si datorita acestei colaborari parlamentare a si fost investit in functie de UDMR si de deputatii apartinand minoritatilor nationale. Daca  nu ar exista acest sprijin din partea UDMR  si a minoritatilor nationale, majoritatea parlamentara ar fi extrem de fragila.

Fiti convins ca in Parlament, in viata politica exista foarte multe discutii neoficiale, foarte multe pareri si opinii. Va pot impartasii parerile si opiniile multor parlamentari ALDE, de la foarte multi oameni din judete,  care se simt a cincea roata la caruta, care se simt tratati ca o fata in casa si care  nu mai au nimic in comun cu ceea ce se intampla in actul de guvernare. Dupa investirea guvernului Tudose, atat  programul de guvernare modificat cat si masurile pe care le ia guvernul Tudose, nu mai au nici o legatura cu vreo idee liberala. Cresterea taxelor, impozitul pe cifra de afaceri, nationalizarea pilonului II de pensii, marirea accizei la combustibil, toate sunt masuri impotriva firmelor, impotriva mediului privat, impotriva celor care genereaza plus vaolare, impotriva celor care asigura cresterea economica. PSD a pus carul inaintea boilor. Intai a generat cheltuieli, fara sa se asigure ca exista venituri iar acum este disperat sa asigure veniturile necesare pentru a putea suporta cheltuielile.

Cum doriti sa preluati puterea?

La ora actuala, activitatea PNL este concentrata pe o apropiere de cetatean a tuturor liderilor de la toate nivelele, a parlamentarilor, a grupurilor de consilieri locali, la reorganizarea comisiilor de specialitate care sunt laboratorul programelor sectoriale, a solutiilor pe care le avem in fiecare domeniu de activitate. Obiectivul nostru este ca pana la jumatatea lui Septembrie, inceputul lui Octombrie sa transformam toate aceste echipe de lucru in echipe functionale, evident sa stabilim partenerii institutionali din societate, de la patronate pana la asociatii profesionale, pana la zone ale societatii, furnizori de expertiza si de competenta care sa participe alaturi de noi la configurarea alternativei. Si in mod evident, oricand va exista posibilitatea si cand vom considera ca exista cele mai mari sanse, cu siguranta vom depune o Motiune de Cenzura impotriva actualului govern.

Preferam, in mod evident, intoarcerea la popor. Astazi, partidul de guvernamant guverneaza dupa un program care nu mai are nici o legatura cu programul electoral. La ora actuala, daca te uiti in programul de guvernare al PSD, vezi ca cele mai multe masuri sunt masuri care au fost omise. Practic alegerile au fost castigate cu un program mincinos, un program nerealizabil, un program care nu mai exista decat in mica parte in programul de guvernare. Nu mai exista legitimitatea guvernarii, pentru ca un partid este legitim atata timp cat guverneaza in baza a ceea ce a promis in campania electorala . Nu-mi aduc aminte ca marirea accizei la combustibil sa fi fost in programul de guvernare, nu-mi aduc aminte ca impozitul pe gospodarii sa fi existat in programul de guvernare, nu-mi aduc aminte ca contul special pentru plata TVA sa fi existat in programul de guvernare, toate sunt inventii.

Ce procent credeti ca ar lua PNL in cazul unor alegeri anticipate?

Cu siguranta PSD nu va mai castiga alegerile si nu va mai avea posibilitatea de a forma majoritatea parlamentara. Eu cred ca sondajele de opinie nu sunt facute pentru a fi date publicitatii, pentru a manipula opinia publica. Eu ma bazez pe ceea ce simt de mai mult de patru luni de cand sunt prezent in tara, in legatura directa cu oamenii. Credibilitatea PSD-ului scade pe zi ce trece iar bulversarea totala care exista la ora actuala in societatea romaneasca a produs efecte extrem de nocive asupra partidului de guvernamant. PSD-ul se degradeaza pe zi ce trece in imaginea publica.

L-am intrebat pe Dl. Tariceanu daca este interest de cuagularea dreptei

Dl. Tariceanu a decis sa paraseasca PNL in momentul in care PNL a decis sa intre in opozitie, in februarie 2014. Este celebra imaginea a d-lui Tariceanu care urca treptele Palatului Victoria ducandu-se la dl. Ponta. In momentul in care a plecat din din PNL, nu a facut-o pentru ca PNL nu mai reprezenta valorile liberale. PNL continua sa reprezinte valorile liberale, continua sa fie partidul care se bate pentru drepturile si libertatile fundamentale ale oamenilor, care se bate pentru o democratie autentica, care se bate pentru o societate liberala, a liberei initiative economice, un partid care se bate pentru apararea proprietatii si care ii sprijina pe toti aceia care vor sa reuseasca in viata prin forte proprii, prin munca lor, prin afacerea lor, prin expertiza pe care o detin. Din pacate, dl. Tariceanu a ales sa stea alaturi de PSD si sta si astazi. Nu stiu cat de liberal poate fi de exemplu, majorarea salariilor in sectorul public fara sa ai nici un fel de criteriu de performanta care sa stea la baza. Dl. Tariceanu care a lucrat in mediul privat stie foarte clar ce efecte nocive poate avea asupra mediului privat o astfel de majorare. In primul rand genereaza o nemultumire in randul tutruror angajatilor din sectorul privat. Genereaza riscul unei migratii de la sectorul privat spre sectorul public.

De ce credeti ca este gresita aceasta lege (Legea Salarizarii) si de ce credeti ca este nociva pentru mediul privat?

O planificare a cresterii salariilor care nu are nici un fundament in realitatea econimica. Mediul privat era oricum confruntat cu o criza a fortei de munca pe care s-a pus o presiune suplimentara. De la adoptarea Legii Salarizarii, in sectorul privat exista o tendinta de migratie spre sectorul public si exista o nemultumire si o presiune in acest sector.

Vreau sa-i anunt de acum pe cei care lucreaza in sectorul public  ca si aici, guvernul pregateste o smecherie. Transferul cotelor de contributii, pensii, sanatate si somaj de la angajator catre angajat, ascund o tentativa prin care partidul de guvernamant urmareste sa-si bage mana in buzunarul cetateanului. Principalul castigator pentru cresterea salariului brut in conditiile transferului cotelor catre angajat este statul.

Care ar fi persoanele potrivite pentru a prelua functiile importante in eventualitatea in care veti ajunge la guvernare?

Acum suntem intr-un proces de reconstructie al comisiilor de specialitate. La ora actuala adunam toti specialistii pe care ii avem in partid, demaram grupurile de lucru pe fiecare domeniu si subdomeniu de actrivitate pentru reactualizarea programului de guvernare. Nu avem un guvern din umbra. In fiecare comisie de specialitate exista 5-7 persoane posibile pentru pozitii de demnitari in diferite ministere. In acest moment nu pot da niste nume pentru ca mai este pana la formarea guvernului. In momentul de fata, oricine din aceste comisii de specialitate care participa la elaborarea programelor sectoriale, care este activ in dezbaterea publica, care asigura o reactie rapida si o monitorizare la tot ceea ce se intampla in ministere, care poate sa degaje solutii viabile si care are capacitatea de a comunica aceste solutii, poate fi parte intr-un viitor guvern al PNL.

Ce credeti despre ceea ce s-a intamplat astazi in legatura cu ferma fiului lui Liviu Dragnea?

Este prematur sa ma pronunt pentru ca nu am toate datele si informatiile care sa-mi permita sa-mi formez o opinie. Stiti foarte bine care este pozitia mea. Eu am fost si raman un sustinator a tot ceea ce inseamna lupta impotriva coruptiei, pentru ca in Romania, a existat si exista coruptie. Acesta este adevarul! Cred ca trebuie sa existe o lupa impotriva adevaratei coruptii  care sa se duca de catre procurori profesionisti, care sa fie independenti si bine pregatiti, care sa faca dosare care sa stea in picioare.

 

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: