Declarații Ludovic Orban la sfârșitul ședinței BPN – 1.09.2017

Banditul Terente s-a mutat din bălţile Brăilei la Palatul Victoria şi în loc să-i jefuiască pe trecătorii din Brăila, îi jefuieşte pe toţi românii. Încă de la instalare, Guvernul Tudose nu face altceva decât să inventeze noi acte normative prin care să ia încă o piele de pe românii care muncesc. Iată că, în ciuda opoziţiei vehemente a mediului de afaceri, în ciuda opoziţiei noastre, a PNL, extrem de raţională şi cu argumente, Guvernul a emis două acte normative care vor genera efecte extrem de grave în economie. Primul – este vorba despre contul special pentru plata TVA, iar al doilea act normativ este cel legat de reintroducerea accizei la combustibil.

PNL este categoric împotriva introducerii contului special pentru plata TVA. Singura țară din Europa unde este aplicată această măsură este Italia, dar ea este aplicată doar pentru companiile care au contracte cu statul, nicidecum pentru alte categorii de companii. Iată că devenim prima ţară în care se face un experiment pe mediul de afaceri prin introducerea unui sistem de plată a TVA care creează grave prejudicii companiilor şi care va fi exact cum a fost impozitul pe bacşiş inventat de Guvernul Ponta. Va fi un sistem neaplicabil, care din păcate, dacă PSD persistă în această intenţie criminală, va genera efecte extrem de grave în economie, ducând la închiderea multor companii, ducând practic la îngreunarea activităţii foarte multor companii, ducând la creşterea costurilor de finanţare din cauza unei măsuri care nu va reuşi să crească încasările la TVA şi nu va face altceva decât să-i penalizeze pe bunii platnici şi nu-i va afecta în niciun fel pe rău-platnicii care au făcut evaziune pe TVA.

În ceea ce privește supra acciza la combustibil, în ciuda avertismentelor noastre, iată că Guvernul a venit cu această măsură și încă înainte de a intra în vigoare deja se simte la prețul la pompă.

Să dai declaraţii că creşterea accizei la combustibil nu va afecta preţul la pompă sau că nu va afecta economia arată un analfabetism economic de neacceptat pentru nişte oameni care vor să guverneze România. Efectele creşterii accizei vor fi foarte grave, nu vor afecta numai cetăţeanul căruia îi va creşte costul de transport cu maşina proprie, vor afecta economia în ansamblu prin creşterea costurilor de transport pentru toate produsele, se vor simţi în creşterea preţurilor la toate produsele. Acest lucru va duce la erodarea puterii de cumpărare a populaţiei, va duce la creşterea inflaţiei şi lucrul acesta este deja dovedit, pentru că BNR a revizuit inflaţia pentru anul în curs de la 1,4 la 1,9%. După opinia noastră, după toate mişcările făcute de Guvern, de fapt acest Guvern îşi doreşte creşterea inflaţiei, pentru că prin inflaţie rodează puterea de cumpărare a veniturilor cetăţenilor, în schimb, le cresc veniturile la buget.

Nu în ultimul rând, aș vrea să îi dau o replică lui Terente, mutat la Palatul Victoria, apropo de atacurile sistematice împotriva băncilor. În toate țările civilizate, băncile sunt inima economiei capitaliste, inima economiei libere de piață, băncile sunt locul unde oamenii își depun banii pentru a-i ține în siguranță și pentru a obține venituri suplimentare de pe urma sumelor pe care le depun.

Este inacceptabil pentru un premier al unei ţări europene în mileniul trei să le spună cetăţenilor să nu îşi depună banii în bănci. În toată lumea asta s-a ajuns în ţările civilizate ca din rulajul total peste 90% să se facă prin bănci. Circulaţia banilor prin bănci este în general un instrument care ajută statul şi care practic luptă împotriva evaziunii fiscale.

Unde să îşi ţină românii banii, Terente? Să îi ţină sub saltea, la ciorap, sau în borcan, înveliţi în elastic? În lumea civilizată banii nu mai circulă cash. În lumea civilizată oamenii apelează la bănci. În lumea civilizată băncile sunt acelea care finanţează economia. Ce s-ar face Guvernul condus de dumneavoastră dacă nu ar avea băncile? Pentru că dumneavoastră v-aţi împrumutat cu peste 18 miliarde exact de la aceste bănci pe care le atacaţi sistematic. Ce vreţi să faceţi cu aceste atacuri absolut imbecile împotriva sistemului bancar? Vreţi să creaţi o criză politică în România? Vreţi să determinaţi retrageri masive de la bănci, astfel încât să se creeze o criză economică artificială, pornită numai din tembelismul unui om care a ajuns premier fără să aibă abecedarul economic la bază? Categoric respingem acest comportament inacceptabil pentru un om care se află în fruntea unui guvern al unei ţări europene în mileniul al treilea.

Ce puteți face împotriva acestor atacuri la bănci?

Evident că ne vom opune cu toate mijloacele pe care le avem la dispoziție, mijloacele de luptă parlamentare, mijloacele de atacare. După părerea mea există temeiuri serioase ca acest split acont TVA să fie considerat neconstituțional, ca instrument pe care Guvernul de fapt se folosește de bani care în mod normal ar aparține firmelor pe perioada până la plata TVA-ului. Ne gândim de asemenea la mobilizarea mediului de afaceri pentru a împiedica adoptarea acestei măsuri.

Cine să atace TVA split?

Parlamentarii PNL vor ataca TVA split. Nu mai apelăm la Avocatul Poporului pentru că Avocatul Poporului, v-am spus, se ocupă de alte lucruri.

Ar putea fi măsurile fiscale anunțate de cei de la PSD, motiv de moțiune simplă sau moțiune de cenzură?

După cum bine știți, ca urmare a solicitării PNL premierul Ternete a ost chemat la Parlament săptămâna viitoare pentru a prezenta practic motivele dezastrului pe primele sașie luni în ceea ce privește încasările bugetare și mersul economiei și de asemenea pentru a da seamă pentru toate aberațiile bugetare cu care iese la înaintare de când a fost investit în funcție.

La ora actuală nici un cetățean român nu mai știe la ce să se aștepte din partea Guvernului, nicio firmă nu mai poate să își facă un plan de afaceri serios pentru că în orice moment se poate aștepta ca din partea acestui Guvern să mai apară câte un act normativ care să le afecteze în mod negativ afacerile. La ora actuală, orice investitor care ar fi vrut să investească în România stă și se gândește dacă să mai investească în România.

La ora actuala acest Guvern a uitat promisiunile mincinoase din campania electorală de reducere a diferitelor taxe și impozite, dimpotrivă încearcă să născocească mijloace pentru a mai lua câteva piei de pe oameni care câștigă cinstit, de pe urma oamenilor care încearcă să dezvolte afaceri serioase.

Susținem toate măsurile de relaxare fiscală dar avem propriul nostru pachet referitor la măsurile fiscale și anume, reducerea contribuției de asigurări sociale, reducerea taxei pe valoarea adăugată. De asemenea, cred că un lucru este foarte important și asta cere întreg mediul de afaceri, predictibilitate în ceea ce privește sistemul fiscal, stabilitatea sistemului fiscal. Din păcate, în România se umblă la legile privitoare la taxe și impozite în fiecare săptămână, în fiecare săptămână sunt inventate noi și noi taxe, noi și noi impozite care să permit guvernului să mai facă rost de niște bani ca să plătească cheltuielile pe care le-a declanșat prin actele normative iresponsabile, pe care le-a adoptat în prima parte a guvernării. Mâine avem dezbaterea cu grupurile parlamentare reunite în care vom stabili strategia pe sesiunea parlamentară, prioritățile legislative și toate atacurile parlamentare pe care le vom declanșa împotriva miniștrilor sau împotriva guvernului în ansamblu.  Mâine veți avea declarații complete pe aceste teme.

 Moțiunea de cenzură mai este de actualitate?

Veți avea mâine declarații complete pe această temă. Legat de traseism, va face parte dintre proiectele de legi pe care le vom considera prioritare în sesiunea care a început.  Eu nu cred că un om care este votat în Parlament trebuie să se mute de la un partid la altul pentru a vota în mod corect și pentru a vota în conformitate cu așteptările pe care le au oamenii de la el. Ca atare, după părerea mea este mult mai important să încetăm acest fenomen păgubos pentru democrația românească care este traseismul politic. În ceea ce privește voturile pentru o eventuală moțiune de cenzură, nu trebuie neapărat cineva să vină la tine în partid ca să voteze împotriva unui Guvern care face rău României, împotriva unui Guvern care este evident că nu își îndeplinește obligațiile pe care si le-a asumat din campania electorală și care creează în mod evident o criză economică.

PNL are ușile deschise pentru oameni de calitate din societate, pentru oameni care aderă la ideile și la valorile noastre și care vor să întărească PNL. De asemenea, PNL este deschis pentru colaborări pentru orice parlamentar sau forțe politice care vor să trimită acasă această adunătură de cârpaci care nu au nicio legătură cu actul de guvernare.

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: