Declarații Ludovic Orban, emisiunea ‘Talk News’, Realitatea TV

Istoria se scrie si nu poți sa dai timpul înapoi. Eu consider ca am făcut ceea ce trebuia sa fac la momentul in care s-a început urmărirea penala. M-am retras din candidatura, m-am retras din toate funcțiile politice, din funcția de vicepreședinte al Camerei Deputaților, si am așteptat ca instanța sa se pronunțe, iar instanța de fond m-a achitat in conformitate cu faptele si cu situația prezenta. Firea nu a avut contracandidat, daca eu as fi candidat se dădea o bătălie extrem de serioasa si poate ca soarta Bucureștiului era alta astăzi.  
Nu s-a rezolvat niciuna din marile probleme pe care s-a angajat ca le va rezolva doamna Firea. Traficul este din ce in ce mai sufocant, poluarea asemenea, la iarna se va vedea in costul facturilor lipsa de reforma si de investiții in sistemul de încălzire publica. Totul este numai fațadă, se dau vouchere pentru biciclete in condițiile in care nu s-a construit nici măcar un km de pista de biciclete, se pun luminițe de Paști, se înființează societăți comerciale care înseamnă angajarea armatei PSD-iste de incompetenți psd-isti plătiți pe bani grei de contribuabilul din București.

Avem 8 consilieri generali, acțiunea consilierilor generali pe care ii avem este o acțiune de opoziție în care încercam sa ne opunem la toata risipa aceasta de bani. Exista o regulă aritmetica  în democrație, majoritatea este cea care impune decizia. Asta nu înseamnă că daca noi știm ca nu o sa putem să respingem proiectele respective nu ne poziționăm.

Mai există și acest instrument la care s-a mai făcut apel, instrument de declanșarea a unui referendum de revocare, dar este încă prematur să declanșezi un referendum de revocare a primarului general pana nu există cu siguranță o masă critică care să determine posibilitatea unui astfel de referendum sa reușească. Evident  ca orice hotărâre pe care o consideram ilegala o atacam in contenciosul administrativ, evident ca încercam sa apelam la toate pârghiile pe care le avem la dispoziție pentru a împiedica intrarea in vigoare a unor acte normative care pot sa genereze efecte negative asupra oamenilor.

Despre încrederea în DNA

Am luat decizia de a vota in favoarea cererilor de urmărire penala de la Camera Deputaților împotriva ministrului Rovana Plumb, si la Senat împotriva ministrului Viorel Ilie. Sunt trei miniștri la ora actuala  împotriva cărora fie s-a început urmărirea penala in cazul  Shhaideh, fie cerere de urmărire penală care este depusa la Cam. Deputaților și la Senat. . Nu mi-am schimbat în niciun fel poziția publica legata de activitatea justiției in ansamblu si in mod evident suntem  împotriva oricărei stopări a unei anchete judiciare  care se întâmpla la nivelul palierului politic, respectiv la nivelul Parlamentului. Daca e să se pronunțe cineva trebuie să se pronunțe judecătorii.

Atunci când au apărut situații de procurori care într-adevăr sa iasă din cadrul legal au părăsit DNA-ul. Cel puțin in cazul meu procurorul care mi-a instrumentat dosarul nu mai este in DNA, si mai sunt si alte cazuri cum este procurorul Negulescu. Anchete care se fac fără să existe un probatoriu care sa poată convingă o instanța până la urmă creează o percepție negativă asupra DNA-ului, asupra întregului angrenaj care este angajat în lupta împotriva corupției.

Despre scandalul pe justiție

Ceea ce respingem categoric si am spus că vom duce opoziția  pana la ultimele consecințe sunt patru masuri care de fapt vor sa pună justiția sub control politic, dar le-am si prezentat public aceste patru măsuri. Pentru orice om care are un pic de bun simt se vede cu ochiul liber, adică șefii de parchete sunt numiți de ministrul justiției. Deci ministrul justiției care este un ministru politic numește șefii parchetelor. 2 – Se încalcă autonomia procurorului de caz, șefii ierarhici pot sa infirme deciziile date de procurori nu  numai pe motive de legalitate ci și de temeinicie. 3 – Subordonarea Inspecției Judiciare, cea care face anchetele împotriva magistraților cercetările disciplinare, pe care o pui tot in subordinea ministrului de justiție. După mine este evident o tentativă de încălcare gravă a independentei puterii judecătorești. 4 – Sa scoată infracțiunile de corupție sa nu mai fie la DNA si sa facem un  departament special. Adică ministrul politic al justiției poate sa controleze întregul sistem, sa împiedice orice ancheta, si de asemenea poate sa folosească parchetele ca un instrument de luptă împotriva opoziției, ori lucrul acesta este inacceptabil pentru o societate democratică. Toate demersurile constituționale legale pe care le avem la dispoziție le vom folosi, inclusiv atac la CCR, inclusiv mobilizarea opiniei publice.

Dragnea vrea sa controleze tot, vrea să controleze justiția, are un proiect clar de control asupra instituțiilor statului. Cred că miniștri și daca vor sa numească directorul de cabinet ii cer voie pe cine să pună director de cabinet. Nu se poate guverna astfel o Românie europeană.

Nenorocirea care se întâmpla in Romania este ca partidul de guvernământ distruge pas cu pas economia românească si mai ales ne anulează toate oportunitățile de care am putea beneficia în cadrul acestei ferestre de oportunitate pe care o are România.

Prima măsura economica e sa stabilească un cadru fiscal care sa rămână valabil patru ani de zile să asigure stabilitate fiscală și legislativă care să permită predictibilitate pentru tot mediul de afaceri.

Uitați-vă ce se întâmplă, avem cel mai mic nivel al investiților din ultimii 10 ani de zile. In rectificarea bugetara s-au tăiat 10 miliarde de la investiții, iar banii au fost folosiți pentru plăți pe salarii in sectorul public si păți sociale. S-a îndatorat Guvernul cu 2 miliarde de euro, a crescut gradul de îndatorare numai ca să plătească salarii, plăți sociale si pensii care le-au majorat fără niciun fel suport in realitatea economică. Toate lucrurile acestea au niște consecințe. Nicio firma, niciun antreprenor nu mai poate sa gândească care sunt investițiile pe care vrea sa le facă in companie. Creșterea economica exista dar este o creștere economica nesănătoasa, trebuie sa ne uitam la alte date. Avem deficit bugetar dublu fata de deficitul de anul trecut. Ai creșterea datoriei publice cu peste 2 miliarde de euro, ai dezechilibrarea balanței comerciale. Avem cel mai scăzut nivel al leului in raport cu euro. O scădere a leului in raport cu euro in mod evident generează o scumpire a creditelor, generează inflație.  Puterea de cumpărare nu va creste, creste prețul la gaze, la energia electrică.

Eu va spun despre PNL, de când sunt eu președinte, că nu a existat inițiativa, proiect guvernamental, la care PNL să nu fi avut o poziție. In timp ce aproape nimeni nu citise programul  de guvernare  nou de la investirea guvernului Tudose, primul care a reacționat a fost PNL, prin vocea mea, prin  vocea lui Florin Cîțu, prin vocea tuturor celor din echipa economica.

Am avut primii reacție pe propunerile formulate de Tudorel Toader in care am reacționat imediat si am atras atenția asupra tentativei de încălecare a justiției de către politic.

Am avut trei sesizări la avocatul poporului pentru atacarea la CCR a ordonanței 4, cea care instituie obligativitatea plății contribuțiilor la nivelul salariului minim brut pentru cei cu contracte part-time, avem atacuri in contencios, am anunțat că vom ataca hotărârea de guvern 291, care modifică  normele de aplicare a legii pensiilor si împiedică recalcularea pensiilor pentru cei care au lucrat in grupa I si II de muncă, si s-au pensionat până la data de 01 ianuarie 2011.

Am avut trei, patru apariții săptămânale atât eu cât și colegii mei. Am depus moțiune pe transporturi.

La nivel parlamentar exista o aritmetica care face ca cele mai multe dintre demersurile opoziției sa fie sortite eșecului, asta nu înseamnă ca ne predam

Etichete:, , , ,

Un comentariu pe “Declarații Ludovic Orban, emisiunea ‘Talk News’, Realitatea TV”

  1. pozeDECAT 28 septembrie 2017 la 11:18 AM #

    „Cel puțin in cazul meu procurorul care mi-a instrumentat dosarul nu mai este in DNA, si mai sunt si alte cazuri cum este procurorul Negulescu. ”
    ATAT !? A nu mai fi in DNA este justa penalizare a unui abuz (sa-i spunem eroare ca sa nu insistam pe faptul ca ancheta a fost un instrument de scoatere din cursa politica a candidatului meu) sau trebuia sa si plateasca si in alt fel?

    Nu agreez discursul acesta resemnat si mangaietor pe capul generic al unor institutii. Nici al lui LO nici al presedintelui. Acest tip de resemnare si de lipsa de actiune de pedepsire a abuzului constatat si dovedit in instanta ma indispune si ma impiedica sa votez pe cineva care promoveaza o astfel de atitudine. Face ca restul discursului sa se imbibe de populism, pe langa afirmarea continua a unei neputinte aritmetice …

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: