Declarațiile liderilor PNL susținute în cadrul conferinței de presă de la Oradea – 3.10.2017

Ludovic Orban: Avem mai multe evenimente legate de Comisiile de specialitate ale PNL. Am fost în Arad, în Deva și voi merge în Timiș.

Harababura fiscală generată de Guvernul Tudose

Încă de la învestire, Guvernul Tudose a schimbat programul de guvernare. Introducând fără niciun fel de consultare publică în programul de guvernare o serie de măsuri economice și fiscale care au generat o reacție extrem de puternică din partea mediului de afaceri, a sectorului privat. Impozitul pe cifra de afaceri, taxa de solidaritatea, impozitul pe gospodărie toate au fost incluse în programul de Guvernare fără niciun fel de anunț prealabil.

Din fericire, unele dintre ele nu au fost introduse, dar au fost înlocuite cu alte și alte inepții fiscale sau experimente care sunt făcute pe spinarea cetățeanului român. Contul special pentru plata TVA-ului, taxa de 2,25% pe fondul de salarii pentru fiecare agent economic. Până la urmă au introdus impozitul pe cifra de afaceri, nu l-au introdus la toate campaniile, l-au introdus doar la companiile cu cifra de afaceri de până într-un milion de euro, adică la 360-370 de mii de companii din România.

De asemenea, măsura cea mai gravă, transferul contribuțiilor sociale de la angajator la angajat, în integralitate. Acest transfer al contribuțiilor sociale este de fapt o șmecherie care urmărește câteva obiective. Principalul obiectiv este acela de a crește veniturile la bugetul de stat și la bugetele fondurilor de pensii și de sănătate și a fondului de șomaj. Un fel de hocus-pocus, de-a alba neagra, prin care, deși teoretic se spune că sarcina fiscală se păstrează aceeași în materie de contribuții, în realitate, veniturile de pe urma acestei măsuri cresc.

Orice om care cunoaște matematică înțelege foarte simplu că dacă aplici la salariul brut un procent mai mare, cum zic ei, 37,25 normal că veniturile sunt mai mari. acest transfer al contribuțiilor va genera efecte negative pentru toți. Angajații din sectorul public, știți foarte bine că li s-a promis creșterea salariului cu 25%. Creșterea salariului cu 25% va fi numai creșterea salariului brut, salariul net nu va crește cu 25% tocmai ca urmare a transferului contribuțiilor. Creșterea salariului net, în condițiile regimului fiscal prezentat de Guvern, va fi de maxim 4%, în condițiile creșterii salariului brut. Restul de 21% se va duce în bugetele statului.

În sectorul privat, în primul rând, niciun Guvern în Europa mileniului trei, nu poate să stabilească salariile în mediul privat. Și garanțiile oferite de Olguța Vasilescu și de Tudose că salariile în mediul privat nu vor scădea sunt niște minciuni gogonate. Salariul în mediul privat este stabilit prin negociere între angajați și angajator.

Introducerea noului pachet fiscal dezavantajează firmele, companiile, antreprenorii. De ce?

Pentru că va crește costul angajatorului pe fiecare angajat dacă acest angajator menține salariul net. Pe calcule pe care le-am făcut costul pe fiecare angajat, al angajatorului va creste între 2,5 și 3 %, din doua motive. Unul pentru faptul că, deși inițial au anunțat o reducere de 4 puncte procentuale a contribuțiilor, până la urmă nu reduc contribuțiile decât cu 2 puncte procentuale de la 39,25 % la 37, 25%. Iar al doilea motiv este că în ciuda scăderii impozitului pe venit de la 16 la 10% se introduce o taxă de 2,25% pe fondul de salariu. Aici este o șmecherie, în care, prin această măsură, de fapt Guvernul, vrea să șmecherească autoritățile locale pentru că din impozitul pe venit, știți foarte bine că până la 80% se duceau la autoritățile locale. Or, ei reduc impozitul pe venit, adică crează probleme autorităților locale în ceea ce privește veniturile, în schimb introduc această taxă de 2,25% care se aplică pe integralitatea fondului de salariu. Impozitul pe venit se aplică numai pe partea care rămâne din salariul brut după ce se plătesc contribuțiile, adică pe un cuantum mult mai mic, adică pe puțin mai mult decât jumătate.

Taxa de 2,25 se aplică pe întreg fondul de salariu și această taxă se va face sursă de venit numai pentru bugetul de stat. Ca urmare a eventualei introduceri a acestui pachet fiscal va crește costul angajatorilor pentru a menține salariile nete. Or, este puțin probabil că toți angajatorii se vor alinia comandamentelor conducătorului Dragnea și vor menține salariile nete, oricum chiar și simpla menținere a salariilor nete reprezintă un dezavantaj pentru angajați și aici mă vor referi la salarii din mediul privat. Ca urmare a acestei șmecherii angajaților din mediul privat li se oprește șansa de ale crește în vreun fel salariul pentru că niciun angajator, nicio firmă, în condițiile în care îi crește costul per angajat, nu va putea să-și permită să crească salariul net al angajatului. Și mai mult decât atât, crescând costurile, există posibilitatea ca să scadă salariile unor angajați sau diferite firme ne mai putând susține costurile aferente mânii de lucru, să mai scape de câțiva angajați. Și pentru angajații administrațiilor locale situația este la fel pentru că prin introducerea transferului contribuțiilor, în mod evident va crește procentul care se va aplica pe salariile brute crescute în urma legii salarizării și automat este posibil să scadă salariile din administrația locală ca urmare a acestui transfer al contribuțiilor.

PNL respinge categoric aceste inepții fiscale. ele nu rezolvă niciuna dintre problemele din România astăzi, și dimpotrivă, nu fac altceva decât să compromită pe termen mediu și lung dezvoltarea României. Dacă ne uitam, astăzi, în mediul privat și o să vedem că aproape toate companiile și-au stopat programele de investiții, de dezvoltare, așteaptă să vadă ce se întâmplă pentru că nicio firmă nu-și poate permite să-și facă un plan de afaceri pe termen mediu dacă nu cunoaște regimul fiscal și dacă nu are garanția unei stabilități al acestui regim fiscal.

Foarte mulți investitori care intenționau să investească în România și care puteau să creeze dezvoltare, să genereze locuri de muncă, în momentul de față stau pe loc și nu iau decizia dea investi în România tocmai din cauza Guvernului și a bulversării sistemului fiscal și legislativ și mai ales datorită atitudinii agresive a actualului Guvern împotriva mediului de afaceri.

Investițiile private în cele 9 luni de la învestirea guvernului PSD au scăzut față de anul trecut cu peste 20% și ele vor scădea în continuare și foarte mulți români își vor pierde șansa de a găsi un loc de muncă bine plătit.

Ar fi fost mult mai bine pentru România dacă în ultimele 9 luni de zile, România nu ar fi avut guvern, decât un Guvern inept, anti-economic, de vătafi. calitatea reprezentării guvernamentale a scăzut lamentabil, iar ceea ce se întâmpla astăzi în România va duce țara pe un drum extrem de prost care nu va însemna dezvoltare economică.

Demarăm săptămâna viitoare un șir amplu de consultări, deja am avut consultări cu Coaliția pentru dezvoltarea României, urmează consultări cu mediul de afaceri și cu confederațiile sindicale și cu asociațiile profesionale care sunt afectate negativ de toate aceste propuneri de modificarea cadrului fiscal și ne vom bate cu toate forțele pentru a împiedica adoptarea acestor măsuri.

Ilie Bolojan: Aș vrea să vă spun că aceste măsuri pe care Guvernul le propune a fi adoptate în zilele următoare vor afecta grav bugetele locale și în principal bugetele marilor orașe din România. Una din principalele surse ale bugetelor marilor orașe din România sunt cotele defalcate din impozitele pe venitul global.  Acea cotă de 41,75% care este venit la bugetul local din totalul impozitelor pe salarii colectate la nivelul unei localități, cotă care se face venit primăriei respective. Peste 50% din veniturile municipiului Oradea sunt din această taxă. Prin aceste schimbări fiscale care nu aduc niciun ban în buzunarul unui angajat, scăzând impozitul pe salariu de la 16% la 10%, din start cota care va întregi acest fond va fi mai mică, deci fondul va fi mult mai mic.  Este un comportament iresponsabil față de autoritățile locale.

În condițiile în care nu mai există posibilitatea de a locală bani pt infrastructura publică care să genereze dezvoltare, nu vom mai putea genera fonduri pentru a dezvolta școlile, pentru a adapta învățământul la realitate vă dați seama că întreaga posibilitate de dezvoltare a marilor orașe va fi afectată.

Există peste 20 de orașe mari din țară, în frunte cu Bucureștiul, care generează peste ⅔ din PIB-ul României. Dacă aceste orașe merg bine, atunci țara merge bine pentru că ele funcționează ca niște locomotive economice, dacă ele merg prost, atunci țara va rămâne în urmă.

Resping, în calitate de primar aceste măsuri.Se pune problema de ce fac aceste prostii economice, salariile oamenilor nu cresc, dar ei iau banii de la autoritățile locale și prin această taxă, nu o pot numi taxă de solidaritate, este o taxă anti-dezvoltare duc banii la buget ca să-și mai cârpească găurile pe care le-au generat în acești ani.

Eu sper că prin tot ce s-a întâmplat în aceste zile, prin opoziția PNL și a celorlalte partide care nu sunt în arcul guvernamental cred că o vor face cu toată forța, prin opoziția mediului de afaceri pt că nu a existat nicio poziție în aceste zile de susținere a acestor măsuri, s-a explicat destul de clar că nu există nicio rațiune economică de implementare a cestor măsuri, este doar o prostie politică, asta este singura explicație.

Despre demararea proiectelor pe fonduri europene

Ludovic Orban: Este o întrunire a comisiei de fonduri europene și dezvoltare regionala a partidului, cu  primari, reprezentanți in administrația locală, oameni de afaceri. Obiectivele acestei întruniri sunt în primul rând informarea participanților privitor la toate măsurile care sunt active sau urmează să devină active și  care sunt finanțate din fonduri europene. În al doilea rând o identificare a obstacolelor care există în absorbția fondurilor europene, și generarea unor proiecte legislative, generarea unor demersuri care sa ducă la îndepărtarea acestor obstacole și asigurarea unei mai bune absorbții a fondurilor europene.

Noi ne pregătim să inițiem propuneri de acte normative, de asemenea propuneri de poziții de negociere. Ați auzit de exemplu ca una din ideile noastre este ca o parte din fonduri să poată sa fie accesate de autoritățile județene.

Noi am si inițiat un proiect de lege care e foarte simplu. Interzice oricărei entități a statului român sa plimbe cetățeanul  și obligă această instituție să obțină singură într-un termen rezonabil toate informațiile deținute de alte entități publice, fără să mai oblige cetățeanul să obțină acele informații.

Este un lucru care este extrem de simplu, dar care poate să scutească foarte mult timp util pentru cetățenii români și care să nu îi mai pună în situații umilitoare. Am inițiat-o și acum așteptăm să intre în dezbaterea Parlamentului. Deci ea a fost depusă din partea Partidului Național Liberal, a fost prezentată de Florin Cîțu, vicepreședintele economic al Partidului Național Liberal.

Cifrele absorbției fondurilor europene în ultimii ani sunt catastrofale. Gândiți-vă, banii aceștia sunt niște bani care pot să servească dezvoltării României, firmelor românești. Autoritățile locale sunt mult mai bine pregătite, deja au depus proiecte care acoperă aproape integral finanțarea. Statul în ministerele sale, în momentul de față nu a demarat niciunul dintre proiectele care pot fi finanțate pe fonduri europene.

Ludovic Orban: Coalizarea mediului de afaceri, coalizarea tuturor partenerilor sociali care înțeleg gravitatea acestor măsuri, v-am și anunțat că declanșăm un sir de consultări și în mod evident că în cadrul acestor discuții vom stabili și un plan de acțiune care pot să includă inclusiv protestele în stradă, atacuri la Curtea Constituțională, sesizarea Avocatului Poporului. Ei nu pot să le adopte aceste măsuri decât prin OUG. Legea bugetului de stat nu poți să o construiești pe o legislație pe care urmează să o adopți. Legea bugetului de stat se constituie în baza legislației in vigoare. Oricum au întârziat cu proiectul de lege al bugetului de stat, trebuia să prezinte în luna octombrie legea proiectului bugetului de stat si al bugetului asigurărilor sociale și părerea mea e că vor da prin ordonanță. Atunci o să încercăm să atacăm prin toate canalele și modalitățile posibile.

Nu e de joaca. Aceste măsuri sunt foarte grave, ele de fapt compromit perspectivele de dezvoltare a României pe termen mediu și lung și vor duce România în criză

Ilie Bolojan: Eu voi propune duminică și luni, avem două adunări ale Asociaților Municipiilor din România, și voi propune să adoptăm o poziție publică  Asociației Municipiilor, care cuprinde primari din toate culorile politice și sunt convins că se va adopta pentru că e clar că aceste simulări pe care le-am făcut arată că așa cum v-am prezentat bugetele autorităților locale, în principal cele care se bazează pe veniturile din impozitul pe venitul global, adică marile municipii din România vor fi grav afectate.

Modul în care au făcut până acum administrație nu mai poate fi continuat că ne vor duce într-o înfundătură, dar nu vor să recunoască.

Despre o posibilă preluare guvernării de către PNL

Ludovic Orban: Partidul National Liberal are oameni pregătiți pe fiecare domeniu. Noi încă nu am ieșit cu un program de guvernare, fiindcă nu e normal să ieși cu un program de guvernare la un an de zile de la alegeri, dacă în schimb ne ducem spre anticipate, evident vom prezenta un program de guvernare la care se lucrează. Toate comisiile de specialitate ale partidului în parteneriat inclusiv cu oameni cu expertiză și competențe din afara partidului lucrează la pregătirea unor programe sectoriale.

Ludovic Orban: Noi am susținut master planul de transport. Nu suntem noi la putere, nu? Cu sprijinul nostru  master planul a fost acceptat la Bruxelles. Si ce dacă am fost de acord cu el dacă ei nu sunt în stare să le deruleze, dacă nu sunt în stare sa organizeze o licitație normala pe tronsoane de autostradă.

Ilie Bolojan: Astăzi nu faptul că partidele sunt de acord cu anumite proiecte sau cu altele este problema, ci capacitatea de a pune în practica acele proiecte, iar această capacitate înseamnă resurse pentru a pune în  practică acele proiecte. E greu să faci autostrăzi în România în condițiile în care ai 6 miniștri la transporturi în doi ani de zile, nu au cum oricât de bine ar fi intenționați acei miniștri

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: