Demersuri legate de moțiunea de cenzură
Am desemnat o echipă de redactare a textului moțiunii de cenzură, îl voi prezenta luni în Biroul Executiv. De asemenea în Biroul Executiv de luni, vom stabili echipa de negociere care va fi mandatată să poarte negocieri cu toate grupurile parlamentare și cu parlamentari afiliați mai mult sau mai puțin. De asemenea vom stabili o comisie de organizare a tuturor acțiunilor de protest pe care le vom face împotriva acestei harababuri fiscale declanșate, dar încă nedeclanșate pentru ca nu este publicată ordonanța de urgență.
Jurnalist: Aveți nevoie de semnături în primul rând ca să demarați aceste proceduri, vă trebuie o pătrime din semnături, nu aveți suficienți parlamentari. Pe cine vă bazați în primul rând pentru aceste semnături?
Ludovic Orban: Vom avea!
Jurnalist: Semnăturile este ușor să le strângeți. Ce faceți când va veni vorba de voturi pe moțiune?
Ludovic Orban: Pe lângă discuțiile politice pe care le vom avea la nivelul fiecărui grup parlamentar vom avea discuții individuale cu fiecare parlamentar, în special cu parlamentarii din zona care asigură majoritatea parlamentară. De asemenea, vom declanșa o campanie la nivelul societății pentru ca cetățenii care sunt afectați negativ de prevederile acestei ordonanțe să le ceară parlamentarilor pe care i-au ales să voteze pentru căderea acestui Guvern care distruge economia românească.
Tematica moțiunii
Jurnalist: Deci principala critică a moțiunii de cenzură se referă la ordonanțele pe măsurile fiscale.
Ludovic Orban: Cu siguranță este principala critică, dar nu singura critică. Vom include si elementele cele mai importante ale moțiunilor pe care le-am depus pe transport, pe justiție, pe energie, moțiune pe care încă nu am putut să o dezbatem pentru că ne aflăm în situația în care majoritatea respinge în mod abuziv depunerea moțiunii pe energie, care este o moțiune extrem de importantă, pentru ca ea trage un semnal de alarmă că sistemul energetic național este în pericol și că e posibil iarna aceasta să crească prețurile exploziv, și de asemenea să avem grave crize în alimentare atât pe energie electrică, cât și cu gaz. Tragem un semnal de alarmă că se mărește în mod nepermis dependența României de gazul rusesc.
De asemenea și în celelalte domenii. În educație, unde este un dezastru de neimaginat, în domeniul sănătății, unde spitalele sunt subfinanțate, iar în momentul de față a devenit adevărată aventură să fii internat într-un spital, unde nu se poate asigura nici măcar calitatea serviciilor de bază din cauza lipsei cronice de finanțare. Vom include și principalele aspecte și cele mai grave disfuncționalități create de acest Guvern. Vom include extrem de multe critici legate de starea dezastroasă a infrastructurii de transport.
Jurnalist: Ați vorbit despre o echipă de negociere desemnată pentru discuții cu celelalte partide. Ce oferiți la schimb?
Ludovic Orban: Trebuie sa oferim ceva? Parlamentarii sunt oameni care au fost votații de cetățeni ai acestei țări și care trebuie să acționeze în conformitate cu binele public și în conformitate cu voința oamenilor care i-au trimis în Parlament. Le oferim ocazia de a respecta alegătorii, le oferim ocazia de a lua decizii care sunt conforme cu nevoile și interesele ale celor care i-au trimis în Parlament.
Jurnalist: Domnule președinte, dacă luni prezentați colegilor dumneavoastră textul moțiunii de cenzură, iar mai apoi începeți discuțiile cu ceilalți parlamentari să vă semneze, până la finalul săptămânii viitoare ați și depune moțiunea de cenzură?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru este până în săptămâna viitoare moțiunea. Știți foarte bine procedura, că se citește într-un termen de maxim 3 zile, după care se dezbate și se votează într-un alt termen de maxim 5 zile.
Jurnalist: Credeți că în Parlament această ordonanță va ajunge să fie dezbătută până la finalul anului?
Ludovic Orban: Deocamdată nu este nici măcar publicată în Monitorul Oficial. Se pare că nu e atât de urgentă așa cum a reclamat actualul Guvern, dacă nici până astăzi la 2 zile de la adoptare nu a fost publicată in Monitorul Oficial.
Obiectiv- majoritate pt căderea guvernului
Jurnalist: Dacă are succes moțiunea de cenzură înseamnă că pică Guvernul. Cu ce propunere de premier va merge PNL la Cotroceni?
Ludovic Orban: Obiectivul nostru e să obținem o majoritate care să ducă la căderea Guvernului. Știți foarte bine că în momentul în care va cădea acest Guvern, și în momentul în care PSD nu va mai fi capabil să guverneze România, noi dorim să ne întoarcem la cetățeni. Obiectivul nostru este un Parlament care să fie relegitimat prin cetățeni.
Jurnalist: Alina Gorghiu spunea că dumneavoastră ar trebui să fiți premierul pentru că sunteți cel mai bun.
Ludovic Orban: Pas cu pas. Întâi să dăm jos Guvernul.
Jurnalist: Vă mențineți părerea, președintele partidului trebuie să fie și premierul?
Ludovic Orban: Asta este cutuma în țările democratice.
Jurnalist: Discutați despre calendarul protestelor. Concret, ce înseamnă asta?
Ludovic Orban: Mi-e greu să vă spun acum. Cu siguranță vom organiza marșuri, vom organiza mitinguri. E posibil și în ziua moțiunii să organizăm. Încă nu am hotărât. Voi propune o comisie de organizare care să fie responsabilă pe coordonarea acestor acțiuni de protest
Jurnalist: Vă raliați pe protestele realizate de sindicate și alte organizații sau PNL vrea să organizeze și invită și pe toți ceilalți?
Ludovic Orban: Noi vom organiza propriile noastre manifestări, dar poate exista o coordonare astfel încât să arătăm opoziția puternică care există în societate față de această improvizație fiscală care nu are sens și care afectează grav foarte multe categorii, în special acei oameni care muncesc, acei oameni care au afaceri, acei oameni care muncesc atât în sectorul privat cât și în cel public.
Jurnalist: V-ați gândit la o dată pentru un prim marș de protest?
Ludovic Orban: Vă vom prezenta calendarul când îl vom adopta.
Jurnalist: Este a treia zi când euro crește foarte tare.
Ludovic Orban: Am atras atenția. Nu numai pachetul fiscal va sta la baza moțiunii , ci și dezastrul creat în economi. Chiar dacă nu se simt imediat dezechilibrele economice grave, care au fost create în economie, ele se vor simți, oamenii vor resimți pe pielea lor toate aceste dezechilibre. Am atras atenția asupra creșterii ratei, am atras atenția asupra dezechilibrului balanței comerciale, am atras atenția căderii constante a leului, în special în raport cu euro, am atras atenția asupra creșterii nivelului de îndatorare, am atras atenția asupra deficitului. Ați văzut foarte bine că și punctul de vedere al Comisiei Europene le atrage atenția asupra faptului că va crește deficitul bugetar. Guvernul acesta nici măcar nu încearcă să reducă în vreun fel deficitul structural. Economia o ia la vale, ați văzut semnalele Băncii Naționale.
Am văzut ca acest Guvern se laudă că nu vor scădea salariile nete. Noi avem o creștere economică de aproape 6%. Această creștere economică trebuie să se simtă în buzunarul cetățeanului. I-as mai cere Olguței Vasilescu să gândească înainte de a vorbi și să nu mai încerce să creeze conflicte care nu există între angajator și angajați. Dacă vor scădea salariile nete ale multor categorii de angajați vor scădea din cauza Guvernului, pentru că nicio firmă nu are interesul să scadă salariul angajaților, mai ales în condițiile pieței muncii de astăzi în care din ce în ce mai multe companii se plâng de absența forței de muncă. Dacă vor scădea salariile nete, doamna ministru Olguța Vasilescu, ar trebui să își dea demisia din funcția de ministru când vor scădea salariile a sute de mii de români.
Primul pas este sesizarea la Avocatul Poporului. Sunt convins că nu vom fi singurii care vom sesiza, vor fi și sindicate și patronate. Victor Ciorbea are obligația să apere drepturile cetățenilor români. El este singura instituție din România care poate declanșa controlul constituțional pe ordonanțe și pe ordonanțe de urgență. Dacă nu își va îndeplini menirea și funcția, în mod evident vom apela la realizarea unei plângeri penale împotriva domnului Ciorbea.
Jurnalist: În Parlament sunt mai multe legi ale liberalilor privind alegerile. Alegeri în două tururi, fără penali în Parlament. Ce puteți face pentru că legile zac în continuare în sertar. V-ați gândit la un demers?
Ludovic Orban: Noi ne-am concentrat acum pe susținerea proiectului de lege cu alegerea în două tururi și chiar am obținut două victorii. Încercăm să convingem partidele mai mici, care asigură majoritatea guvernamentală, că este inclusiv în interesul lor ca primarii să se aleagă în două tururi.
Jurnalist: USR mai are două proiecte. Reducerea numărului de semnături necesare candidaților la președinție și în Parlamentul European. Susțineți aceste demersuri?
Ludovic Orban: Nu cunosc aceste proiecte de lege. Am avut discuții cu reprezentanți ai societății civile privitor la mai multe modificări ale legislației electorale. Cu siguranță vom susține o parte din aceste modificări. Nu știu în ce măsură ele se regăsesc astăzi în proiectele depuse de alte partide. Oricum ceea ce susține USR-ul susținem și noi. Reînființarea comisiei de cod electoral, astfel încât să putem să corectam legile care au fost adoptate de fosta comisie de cod electoral, și de asemenea să elaborăm modificările legislative la legislația pentru alegerile pentru Parlamentul European și la legislația pentru alegererea președintelui României, pentru că fosta comisie de cod electoral nu a modificat aceste legi privitor la alegerea Parlamentului European și la alegerea președintelui României
Comentarii recente