Declarații PNL – conferință de presă, 8 noiembrie 2017

Ludovic Orban: Văzând calamitatea fiscal bugetară care riscă să lovească Romania, calamitate provocată de Guvernul condus de Terente, Partidul Național Liberal anunță următoarele decizii.

Sesizarea Avocatului Poporului ref la OUG privind Codul Fiscal și moțiune de cenzură

1 – Vom sesiza Avocatul Poporului în vederea atacului la Curtea Constituțională pentru neconstituționalitatea ordonanței în cazul în care va fi emisă. 2 – Voi propune Biroului Executiv care se întrunește luni, depunerea unei moțiuni de cenzura împotriva Guvernului. Moțiunea de cenzură reprezintă cea mai puternică armă a opoziției și momentul în care suntem obligați să apelăm la acest instrument care este singurul care poate duce la căderea Guvernului. Este acest moment în care va fi guvernarea PSD pune în pericol sănătatea economiei romanești, pune in pericol veniturile cetățenilor români, pune in pericol practic nivelul de viată al fiecărui român. Voi propune depunerea moțiunii de cenzură. Sunt convins că vom iniția săptămâna viitoare  procedurile în vederea depunerii moțiunii de cenzură. Al treilea lucru pe care vreau să îl anunț  este că  Partidul Național Liberal  va apela la toate formele de protest legale și constituționale pentru a împiedica intrarea în vigoare a acestor aberații fiscale care risca sa pună pe butuci economia românească, inclusiv marșuri, mitinguri și toate celelalte forme de protest posibile. De asemenea suntem solidari cu toți aceia care își apară salariul, pensia, își apără viitorul, își apără practic munca și  câștigul cinstit din muncă și care nu acceptă să fie furat de  acest guvern (…)

Sunt alături de mine Ionel Dancă, Florin Cîțu, care vă vor prezenta motivele care stau la baza demersurilor noastre. Îl invit pe Ionel Dancă, purtătorul de cuvânt al Partidului Național Liberal.

Proteste împotriva Guvernului

Ionel Dancă: Buna ziua! Protestăm față de măsurile care urmează să le adopte în această după-amiază Guvernul Tudose, pentru că ele reprezintă cea mai mare minciună a programului de guvernare PSD-ALDE și românii au văzut și conștientizat acest lucru . Majorările de salarii promise în campania electorală se dovedesc a fi o scamatorie fiscală, prin care majorează doar salariul brut al românilor pe hârtie, în tip ce oamenii vor avea calandratul promisiunilor electorale ale PSD din care nu vor înțelege nimic cu toate acele afirmații pe care urmau să le pună în aplicare.

Este cea mai mare bătaie de joc la adresa siguranței veniturilor populației și la adresa afacerilor mediului privat din România. Este o bătaie de joc, o harababură fiscală care trebuie să înceteze.

Acest guvern nu se oprește, vedem că nu are limite atunci când vine vorba de interesul propriu, acela de a  acoperi niște promisiuni electorale mincinoase și a cumpăra o pace și liniște socială pentru a continua atacul la justiție. Acesta este adevăratul program de guvernare PSD-ALDE și de aceea Partidul Național Liberal susținea și protestează împotriva acestui program de guvernare.

Totodată un alt atentat la adresa banilor din buzunarele românilor și din pensia viitoarelor generații tinere se petrece acum la Palatul Victoria. Vor modifica contribuțiile la pilonul II de pensii, cu alte cuvinte vor atenta la dreptul generațiilor actuale, la o pensie privata , demnă, atunci când vor îndeplini vârsta de pensionare.

Ludovic Orban: Îi mulțumesc domnului Dancă. Îl invit pe domnul vicepreședinte Florin Cîțu.

Genocid economic

Florin Cîțu: Mulțumesc domnule președinte! O zi trista astăzi pentru Romania, o zi neagră. Cred că astăzi este momentul în care se desăvârșește un genocid împotriva economiei României, care a început cu guvernarea PSD. Măsurile de astăzi confirmă faptul că Partidul Social Democrat a început un război în România, cu romanii, indiferent de culoarea politică, indiferent de forma în care sunt angajați, sector privat sau sector bugetar, și în același timp au mai scos un capitol important în lupta pe care o au ei cu Uniunea Europeană și de a scoate România din Uniunea Europeană

În continuare vom încerca să oprim aceste măsuri prin proteste în strada, prin acțiuni în Parlament, dar este nevoie cu toții să ne opunem pentru că efectele deja se văd. Dobânzile deja sunt mai mari, moneda naționala este slăbita, inflația crește , iar semnalele ce vin de la Banca Naționala sunt îngrijorătoare.

Ceea ce vedem astăzi, sfidarea pe care o vedem a acestor câțiva oameni, de fapt vorbim doar de Liviu Dragnea și Darius Vâlcov, care astăzi se răzbună pe Tudose și pe români. Astăzi au câștigat o bătălie în numele partidului și cei care decontează  aceste lupte ale PSD-ului suntem noi și economia României.

Sesiune de întrebări și răspunsuri

Ludoivc Orban: Vom apela la susținerea fiecărui partid politic și al fiecărui parlamentar în parte.

JuralistÎn momentul de față matematica parlamentară nu este de partea dumneavoastră.

Ludovic Orban: Situația în care pune actualul guvern Romania impune ca o necesitatea depunerea acestei moțiuni de cenzură. Este instrumentul prin care putem scăpa România de această năpastă dintre Guvernul Dragnea -Tudose.

JurnalistChiar și cu sprijinul PMP și USR tot ați mai avea nevoie de aproape 70 de voturi.

Ludovic Orban. Vom apela la susținere către toate forțele politice și către toți parlamentarii, inclusiv la cei neafiliați.

Administrațiile locale sunt jefuite așa cum au fost jefuite companiile de stat profitabile de peste 2 miliarde de euro în exercițiul bugetar 2018. Sunt jefuite în special acele localități care au avut primari și consilii locale , care au dezvoltat comunitatea locală, care au atras investiții, care au generat locuri de muncă și care drept urmare au ca principală sursă de venit cota din impozitul pe venit. Aceste administrații sunt practic împinse spre faliment și vor fi puse în incapacitatea de a mai asigura servicii de calitate la prețuri rezonabile și de a susținea programele de investii in comunitățile locale pe care le conduc.

Eu nu pot să îmi imaginez că există vreun primar care să poată accepta acest jaf la drumul mare pe care îl face actualul Guvern, și asta cu atât mai mult cât la ora actuală există sute de primării care nu au bani să plătească salariile până la sfârșitul anului.

Jurnalist: Dar ieri s-au convenit ți măsuri de compensare.

Ludovic Orban: Veți vedea pozițiile primarilor liberali în zilele care vor urma. Nici un prima liberal nu acceptă aceste măsuri, este împotrivă și va participa la toate acțiunile Partidului Național Liberal și acțiunile societății împotriva adoptării acestor aberații fiscale.

Jurnalist: Ieri au fost stabilite și niște măsuri de compensare.

Ludovic Orban: Nu există nicio măsură de compensare care poate să  asigure cu adevărat refacerea veniturilor comunitaților locale.

Guvernul s-a aranjat, a băgat taxa pe fondul de salarii care se aplică nu la partea netă care rămâne din salariu după plata contribuțiilor, cum se aplică impozitul pe venit, nu, taxa de 2,25 se aplică pe întreg fondul de salariu, adică pe salariul brut plus pe celelalte categorii de venituri pe care le obțin în cadrul salariului angajaților. Deci ei practic își asigură veniturile necesare și pun întreaga povara a reducerii impozitului în spinarea autorităților locale, si de fapt o pun în spinarea cetățenilor care locuiesc în aceste localități.

Jurnalist: Că să înțelegem, vor fi discuții om la om cu social democrații și cu cei din ALDE? 

Ludovic Orban:  Cu siguranță, vom discuta cu orice parlamentar.

Jurnalist: Ce le spuneți ca să-i convingeți să voteze?

Ludovic Orban:  S-ar putea să-i convingem, s-ar putea să nu-i convingem. Dacă nu vor vota asta este, ce să facem să-i impușcăm?

Ionel Dancă:  Vor  trebui să explice în fața romanilor faptul dacă vor alege sau nu să voteze o moțiune de cenzură împotriva unui Guvern care  ia niște măsuri care atentează la veniturile românilor. Ei vor trebui să-și explice decizia și opțiunea.

Ludovic Orban:  Suntem de asemenea dispuși să generăm o campanie pentru că acești parlamentari care reprezintă partidele din arcul de guvernare au fost aleși de niște cetățeni.  Vom face campanie astfel încât să-i convingem pe toți cetățenii să le transmită mesajul că ei nu susțin aceste măsuri fiscale. Eu nu cred că ei riscă să-și piardă mandatul numai ca să susțină niște măsuri fiscale care fac rău României și care riscă să distrugă economia românească.

Jurnalist:  Ieri, în comisiile Senatului a fost respinsă acea lege cu 15 martie, ziua maghiarilor.Poate fi acesta un punct de plecare în negocierile pe care le veți avea cu UDMR?

Ludovic Orban: Una-i una, alta-i alta!

Jurnalist:  Păi de ce, că maghiarii s-au supărat ieri la Senat.

Ludovic Orban: Și cetățenii români de etnie maghiară sunt angajați, au firme, sunt loviți în interesele lor iar reprezentanții lor din Parlament au obligația să se bată pentru interesele lor și să împiedice adoptarea acestui act normativ. Vedeți că în ultima vreme, UDMR, cel puțin în privința contului special pentru plata TVA, nu au mai susținut majoritatea guvernamentală și considerăm că este obligația lor, față de cei care i-au trimis în Parlament, să împiedice adoptarea acestui pachet fiscal.

Jurnalist: Cei de la USR au anunțat că vor iniția o campanie de strângere de semnături pentru modificarea Constituției în sensul ca persoanele condamnate să nu mai ocupe funcții publice.

Ludovic Orban: Noi avem și proiect de lege în sensul acesta. Deja, pentru primari, știți foarte bine că dacă sunt condamnați își pierd mandatul. Evident, integritatea în funcția publică este unul dintre obiectivele fundamentale ale Partidului Național Liberal.

Jurnalist:  Cei de la USR susțin că este neconstituțională  modificarea acestui regim și că ar trebui modificată Constituția, de aceea vreau să vă întreb dacă Partidul Național Liberal va susține un asemenea demers.

Ludovic Orban:  Cu siguranță avem și noi propriile idei  care v-au fost prezentate deoarece le-am dezbătut la grupurile parlamentare. Vrem să generăm o modificare a Constituției un pic mai amplă  în care să includem și acest punct, integritatea în funcția publică dar să mai includem și eliminarea imunității pentru foștii miniștrii care este prevăzută în Constituție. Știți foarte bine, ca să înceapă urmărirea penală este nevoie de votul Parlamentului, ori noi credem că votul Parlamentului, pentru a începe urmărirea penală, nu-și are nici un fel de rost. De asemenea,  putem veni cu interzicerea traseismului care să fie in Constituție astfel încât să înceteze dezbaterile care vezi, Doamne daca am interzice traseismul politic, s-ar încălca Constituția. Includem în modificarea Constituției și cu asta închidem ori ce fel de dezbatere și mai avem încă două trei puncte pe care le putem adăuga astfel încât să facem o inițiativă cetățenească cu o largă susținere din partea cetățenilor.

Jurnalist:  Știți în acest moment câte voturi vă lipsesc pentru această moțiune de cenzură?

Ludovic Orban: Am față de contabil? Nu știu, nu vă pot spune în momentul de față dar vă repet, vom  pune în mișcare întreaga capacitate de lobby pe care o avem, care nu este numai capacitatea noastră de lobby ca parlamentari ci și campaniile pe care le vom derula în societate astfel încât să mobilizăm societatea românească la o poziționare clară împotriva acestor acțiunii.

De altfel, orice fel de formă de protest legală, în mod evident este binevenită pentru  a opri din drum această calamitate care riscă să lovească România.

Jurnalist : Ați făcut un apel, din nou, la Avocatul Poporului. Ați făcut nenumărate apeluri, inclusiv în vara aceasta. Știm că analiza lui Victor Ciorbea este una lentă.

Ludovic Orban –  Domnul Ciorbea nu ne-a dat răspuns până acuma nici la sesizarea pe Ordonanța 4, nu ne-a dat răspuns până acum la sesizarea pe Ordonanța 53, pe Ordonanța 60. Noi ne facem datoria dar nu uitați că am spus că lucrăm la un demers pe care am spus că îl vom finaliza.

Discuții cu toți parlamentarii ref moțiune de cenzură

Jurnalist: Pentru moțiune veți purta negocieri și cu nemulțumiții din PSD?

Ludovic Orban: Cu siguranță! Cu toți parlamentarii!

Jurnalist: Ați vorbit până acum cu cei din PSD care sunt nemulțumiți de actuala guvernare?

Ludovic Orban: Numărul lor este în creștere, asta pot să vă spun.

Jurnalist:  Vorbeați despre o plângere penală pe numele lui Victor Ciorbea.

Ludovic Orban: Da, se lucrează! O să vă anunțăm când suntem gata, când o vom finaliza va vom anunța public.

Jurnalist: Tot astăzi s-a stabilit ca săptămâna viitoare să se definească abuzul în serviciu, este o variantă de lucru în acest moment.

Ludovic Orban: Partidul Național Liberal, ca urmare a dezbaterii Comisiei Juridice a  decis că nu susținem introducerea unui prag valoric, nu există nici un fel de temei. De altfel, ați văzut declarația președintelui Curții Europene de Justiție, de asemenea poziția Comisiei de la Veneția. Noi vom susține o definire foarte clară, conformă cu punctul de vedere exprimat de Comisia de la Veneția și conformă cu practica la nivel european. Când vom veni cu propria definiție, o vom anunța public.

Jurnalist: Varianta care este discutată acum de PSD ?

Ludovic Orban: Am luat decizia în Comisia Juridică, știți foarte bine că am participat la dezbateri în Comisia Juridică a Partidului Național Liberal și am luat decizia să nu susținem introducerea pragului valoric în definirea infracțiunii de abuz în serviciu.

Jurnalist: Abuzul în serviciu este o faptă de corupție?

Ludovic Orban:  Este considerată ca fiind o faptă de corupție, în mod evident. Când vom avea definiția vă vom prezenta.

Jurnalist: Ce vrea colega mea să vă întrebe este dacă veți susține o redefinire în care abuzul să nu mai fie infracțiune.

Ludovic Orban: Cum să susținem așa ceva? Nu este specialitatea mea, nu pot să vă dau un răspuns decât care are un caracter profan, avem specialiști în Partidul Național Liberal. Apelăm de asemenea la punctul de vedere a unor specialiști din exteriorul Partidului Național Liberal astfel încât să venim cu o definire a acestei infracțiuni care să fie o definire clară, precisă și care să fie conformă cu punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și cu practica europeană.

Jurnalist: Despre protestele care au loc în Piața Victoriei, care este mesajul dumneavoastră pentru protestatari și dacă vi se pare în regulă ca oamenii să-și ia câteva ore libere de la serviciu ca să vină în Piața Victoriei să protesteze?

Ludovic Orban: Când îți aperi dreptul la un salariu obținut din muncă cinstită, poți să protestezi oricând și oricât. Aici este vorba despre faptul că oamenii își apără salariul, își apără venitul cinstit obținut din activității legale, își apără pensia, își apără dreptul la o viață decentă și civilizată și au dreptul să protesteze și chiar suntem solidari. De altfel Florin Cîțu si Ionel Dancă au fost acolo.

 Jurnalist: Dumneavoastră ați fost acolo astăzi?

Ludovic Orban: Eu sunt președintele Partidului Național Liberal, când vom ieși în stradă noi, ca reprezentanți ai partidului, voi fi în fruntea oamenilor. Nu aș vrea ca la alte proteste, să dăm muniție adversarilor politici care să zică că ar fi vreo implicare politică în realizarea acestor proteste. Aceste proteste sunt protestele oamenilor, ale oamenilor care sunt loviți în interesele lor, care sunt loviți în speranța  de a trăi mai bine în țara lor.

Jurnalist: Când vom avea proteste organizate de PNL?

Ludovic Orban: Vom anunța public. Vom discuta în reuniunea de luni a Biroului.

Jurnalist: Amânarea majorării salariului minim, astăzi în ședința de Guvern?

Ludovic Orban: Oricum se aplică de la întâi ianuarie 2018. Aici trebuie să vă spun punctul nostru de vedere și în maxim două săptămâni vom prezenta public proiectul nostru de lege. Noi vrem să dispară subiectivismul electoralist al oricărui guvern în calculul creșterii salariului minim iar creșterea salariului minim să se bazeze pe indicatori economici obiectivi, preciși, cum ar fi creșterea economică, indicele productivității și rata inflației, indicele de creștere a prețurilor de consum.

Ludovic Orban: Vă mulțumim

Etichete:, , , , , , , , ,

2 comentarii pe “Declarații PNL – conferință de presă, 8 noiembrie 2017”

  1. pozeDECAT 8 noiembrie 2017 la 7:21 PM #

    „un genocid împotriva economiei” … un fel de „deratizare impotriva mucegaiului”.

    In conditiile in care in constitutie se vorbeste despre posibilitatea ca prin hotarare judecatoreasca sa se ajunga la interzicerea unor drepturi electorale, orice abordare in media care anunta cine stie ce proiecte de legi care sa interzica posibilitatea ocuparii de functii publice PE CALEA PROCESULUI ELECTORAL mi se pare o demagogie si un atac la ideea de libertate de a alege in cunostinta de cauza a oamenilor. Daca oamenii condamnati nu au pierdut drepturile lor electorale, atunci inseamna ca nu era nevoie sa piarda acele drepturi. Si daca oamenii au fost condamnati dar si-au executat pedeapsa, atunci … !? Nu e treba crestinilor care abunda in tara asta sa decida daca il mai aleg apoi sau nu? Intreb eu care sunt mereu impotriva religiei in politica si-n alta parte decat in spatiul privat al fiecaruia.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: