În câteva ore vom ști dacă Guvernul Dăncilă pleacă sau nu. În ipoteza că va pleca de la guvernare, se deschide o fereastră de oportunitate ca un guvern non-PSD/ALDE să îi ia locul. În legătură cu eventuala componență a acestui guvern țin să atrag atenția cititorilor mei asupra următoarelor aspecte:
Guvernul va fi unul de largă coaliție sau nu va fi deloc: ar fi o imbecilitate ca Partidul Național Liberal să asume o guvernare minoritară; ar fi o prostie mai mică, dar tot prostie (în termeni politici; alții, în alt univers de discurs, i-ar spune „sacrificiu”) ca liberalii să formeze un guvern cu doar o parte din forțele politice care au dus la căderea Guvernului Dăncilă.
În ce privește componența liberală a eventualului cabinet de coaliție, partidul are deja niște favoriți pentru ocuparea posturilor de miniștri/secretari de stat: este vorba despre cei care compun conducerile comisiile de specialitate ale partidului. Iată-i, în ordinea alfabetică a comisiilor (i-am prezentat doar pe președinții sau coordonatorii de comisie, aceștia fiind marii favoriți):
Agricultură, Dezvoltare Rurală și Industrie Alimentară: Nini Săpunaru
Apărare și Siguranță Națională: Ovidiu Raețchi
Buget și Politici Fiscale: Lucian Heiuș
Comunicații și Societatea Informațională: Pavel Popescu
Cultură, Culte și Minorități: Liviu Brătescu
Economie, Mediu de Afaceri, Energie și Turism: Romulus Bulacu
Educație, Cercetare și Sport: Marilen Pirtea
Fonduri Europene și Dezvoltare Regională: Petru Luhan
Infrastructură de Transport: Antonel Tănase
Justiție şi Drepturi cetăţeneşti: Ioan Cupșa
Mediu, Ape și Silvicultură: Lucia Varga
Muncă și Protecție Socială: Mara Calista
Politică Externă: Ligia Cecilia Popescu
Desigur conducerea PNL, în marea ei înțelepciune, poate lua orice decizie dorește sau poate accepta orice decizie îi este impusă. Dar ar fi greu, ulterior, să explice partidului că, în fruntea comsiilor de specialitate, nu a pus cei mai competenți oameni ai săi ci niște papagali silitori care să țină locul „adevăraților” arnoteni, care ies în față doar la împărțirea bucatelor.
PS Până una-alta, să ne distrăm pe socolteala celor două liste pe care băieții de la știripesurse le-au publicat: una a unui guvern complet liberal (aici)
iar cealaltă a unui guvern de coaliție (aici)
PS Mie mi se pare extrem de ciudat că avem o moțiune de cenzură dar nu avem, deja, o alternativă viabilă la ceea de înlocuim: nu în termeni de oameni (asta ar fi încă simplu, deși se vede că nu este tocmai astfel) dar la nivel de politici publice. *uia nu ține loc de program de guvernare. Sau da, pentru unii?
Iertati-ma dar cand aud de Antonel Tanase … ma gandesc la esecul metroului de Drumu Taberei, facut din risipa, dupa cum scriam in urma cu peste 8 ani (DEJA! – 8 ani pentru un metrou care era previzibil a fi cu probleme si cu costuri excesiv de mari, pe o directie care nu rezolva diversificarea irigarii cu trafic a unor cartiere mamut si asa mai departe):
http://a-craciunescu.blogspot.com/2011/04/metrou-de-drumul-taberei-ipotetic.html
http://a-craciunescu.blogspot.com/2011/03/metrou-de-drumul-taberei.html
Cann era candidat arogant si fara sanse pe uninominal se batea cu caramida in piept ca el e artizanul metroului din Drumu Taberei. Fusese secretar de stat la transporturi.
Vorba scheciului lui Toma Caragiu: „cine dracu’ -l tine pe-asta-n brate?”
ApreciazăApreciază
posibil să aveți dreptate în cazul AT; asta nu înseamnă că eu nu am dreptate în principiu.
ApreciazăApreciază
Aveti dreptate, nu vreau sa va contrazic. Pe de alta parte, tind sa-i dau dreptate partial si dlui Tariceanu dar si dlui Iordache in ce priveste discursurile lor de la motiune. Si mie mi se pare ca opozitia este aproape sa se scufunde de-a dreptul in ipocrizie.
Revenind la numele din lista, recunosc ca unul dintre ele imi starneste si zambet si admiratie. Ce parinti cu simt al umorului trebuie sa ai ca sa te fi botezat Marilen !? Apoi vazand parcursul dlui in cauza sunt de-a dreptul in admiratie. In 10 ani sa sari de la preparator la profesor iar in 13 ani sa fi ajuns deja si rector … asa ceva doar Gabriel Oprea a mai putut sa realizeze in gradele militare pe care le-a luat. Vorbeste gelozia din mine, evident. De aproape 11 ani sunt pe post de lector iar posturile s-au scos la concurs foarte greu in ultimii ani la noi. Domnul in cauza a fost trei ani lector, trei ani conferentiar, banuiesc ca e stralucit.
ApreciazăApreciază
Lucrez cu domnul Pirtea, în comisia națională. Inițial am o avut o mare reținere, dar se lucrează decent cu dânsul. Desigur, datorează mult în carieră (politică și universitară) lui Robu. Dar, de la o vreme, am început să cred că a fi rector nu înseamnă musai o recunoaștere a meritelor acadmice, și cu atât mai puțin a celor științifice.
ApreciazăApreciază