V. Petreanu: Populismul guvernării a intrat în domeniul psihiatric

„Parlamentul a votat azi noua lege a pensiilor, inițiată de PSD. Legea a trecut cu 197 de voturi pentru și niciunul împotrivă – cine să-și fi asumat costul politic al chibzuinței? – și ar trebui să intre în vigoare la 1 septembrie, dacă nu mai întâmpină obstacole de constituționalitate sau de amânare a promulgării pe parcurs.

Impactul bugetar al acestei legi nu are nicio legătură cu vreun calcul financiar realist ci, mai degrabă, este de domeniul psihiatriei.

Astfel, în următorii 4 ani costurile suplimentare impuse de această nouă lege ar urma să crească de 10 ori, de la 8,4 la 81,1 de miliarde de lei.

O să las aici un grafic, ca să mai dau share din când în când aberației, pe măsură ce va deveni din ce în ce mai evidentă imposibilitatea aplicării noii legi:

Trebuie înțeles că impactul acesta reprezintă cheltuială suplimentară adăugată la bugetul actual, care este de aproape 70 de miliarde de lei.

Asta înseamnă că, potrivit prevederilor votate azi, în 2022 bugetul pensiilor ar trebui să fie mai mult decât dublu, adică 151 de miliarde de lei.

Pentru comparație, să reținem că toată cheltuiala salarială a statului – salariile tuturor angajaților statului, da? – este de vreo 100 de miliarde de lei.

Cinismul inițiatorilor acestei gugumănii e cumplit. Parlamentarii știu că legea este, de fapt, inaplicabilă, altfel decât prin dezlănțuirea unei inflații feroce, care să dizolve valoarea actuală a miliardelor fluturate pe la nasul unor oameni pe cât de săraci, pe atât de creduli. De aceea, bătaia de joc a pesediștilor față de pensionari e monstruoasă. PSD e un partid toxic pentru România în toate formele sale de manifestare.”

sursa: născut Amar de Zi

Nota mea: deci în anul de grație 2019 bugetul pentru pensii este de 8,4 miliarde lei, iar în 2022 va fi de aproape 10 ori mai mare. Diferența enormă provine din majorarea pensiilor ”normale”, nu a celor ”speciale”. În 2022 un profesor pensionar va lua, conform legii votate, o pensie mai mare decât pensia specială a unui senator/deputat cu un singur mandat complet. Și sunt de câteva sute de ori mai mulți pensionari cadre didactice decât parlamentari cu un singur mandat. Vom avea de acoperit o diferență de 70 miliarde lei, în momentul în care totalul pensiilor speciale este de cca 8 miliarde (iar de pensiile magistraților și militarilor, care ocupă peste 70% din totalul pensiilor speciale, nu se va atinge nimeni). Tăierea pensiilor speciale ca penaceu este o iluzie în cel mai bun caz, o minciună sfruntată, în cel mai rău.

Deci trebuie (și) alte soluții. Care? Să dăm afară din personalul bugetar (elegant zis: „restructurăm”). Dar majoritatea absolută a bugetarilor este alcătuită din suma „cadre didactice + personal sanitar”. Avem prea puține cadre medicale în România iar corpul profesoral este deja supraîncărcat. Atunci?

Etichete:, , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: