Cazul Dan Andronic. Și ceva despre PNL

Când preluam ceva, pe FB, scris de Dan Andonic, erau unii (mai ales nostalgici ai binomului sau fani LCK) care îmi replicau: păi dai share unui penal?

Uite că, cel puțin în primă instanță, Dan Andronic a fost achitat. Desigur, presa cu epoleți a tăcut pe tema asta (au scris ceva doamnele Dogioiu și Sorina Matei?)

Redau mai jos unele pasaje scrise cu acest prilej de către Cristoiu, în EvZ. Da, Cristoiu cel cu limbă catifelată. Nu mai puțin, un mare gazetar care, din când în când, îți mai aduce aminte de acest lucru…

Pe 10 decembrie 2015 o știre face Breaking Newsurile redacțiilor independente: Dan Andronic a fost reținut de procurorii DNA Ploiești. Dan Andronic era la vremea respectivă, ca și acum, firește, o vedetă a presei românești. /…/ Cînd a fost înhățat era directorul celui mai important cotidian al momentului: Evenimentul zilei. Binomul SRI-DNA se năpustise pînă atunci doar asupra politicienilor și oamenilor de afaceri. /…/ Dan Andronic, deși proprietar și el de ziar, trecea la vremea respectivă drept jurnalist. 10 decembrie 2015 aducea cu sine o premieră: Binomul SRI-DNA înhăța acum un jurnalist. Nu pe motiv de delict de presă, ci pe motiv de corupție. Noua acțiune își avea tîlcurile ei: ⊗ Binomul voia să dea un mesaj mafiot jurnaliștilor. Ceva gen, Presa nu vă dă imunitate. La o adică vă mîncăm cu fulgi cu tot. ⊗ Presa trebuia compromisă în ochii opiniei publice prin semnalul că e și ea coruptă. Văzusem multe făcături ale Binomului prezentate drept acuzații de corupție. Cele cărora le căzuse victimă Dan Andronic depășeau în materie de halucinație oficială toate limitele. Nu numai că nu era nici o probă, nu numai că nu se arăta minimul folos al lui Dan Andronic din ceea ce Rechizitoriul numea participarea la un grup infracțional organizat, dar mai mult ziaristul primea în viziunea prozei imbecile care era Documentul puterea de a influența întreaga presă din România.

Cazul Dan Andronic este ultimul pe o lungă listă de achitări date în luna iunie de către instanțele de judecată, multe definitive. O seamă dintre aceste achitări privesc foști demnitari sau lideri de marcă ai Partidului Național Liberal. Acuzațiile aduse de către DNA au căzut, dovedite ca fiind lipsite de temei. Dar carierele politice ale celor mai mulți dintre acești achitați au fost distruse (în politică o pauză forțată de 2-3 ani, cât ține un proces, înseamnă adesea moartea), răul a fost făcut și nimic nu va vindeca la modul real ceea ce cătușele, arestul în diferite forme, terfelirea reputației îm media, anchetele, stresul emoțional le-au produs celor în cauză și apropiaților lor.

Cu toate acestea, PNL pare a rămâne captiv unui discurs pro-DNA (sub masca demersului pro-Justiție, ca și când DNA și LCK personifică Justiția iar nu Tribunalele și judecătorii) și refuză să demaște abuzurile de sistem ale perioadei în care protocoalele Justiție – Servicii au făcut legea în sălile de judecată. Până când?

 

Etichete:, , , ,

Un comentariu pe “Cazul Dan Andronic. Și ceva despre PNL”

  1. pozeDECAT 1 iulie 2019 la 9:38 PM #

    Pana cand procesele pornite fara probe nu vor genera pedepse pe abuz in serviciu pentru acei procurori sau judecatori. Si atat timp cat presedintele dvs de partid, victima si el a tentativei de fi scos din cursa la momentul potrivit, nu va iesi din transa basista in care a intrat.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: