Caracal, STS, CCR & chestii de morală publică

Nu contest dreptul diferitelor facțiuni politice de a instrumentaliza momentele de emoție colectivă. Totul este politică sau poate fi transformat în politică. Chiar și dezastrele naturale. Chiar și tragediile umane. Acestea fiind zise, adaug că nu politizarea tragediilor de la Caracal este de natură să mă revolte, ci sensul, direcția acestor politizări.

În seara zilei în care am aflat despre tragedie (târziu, avusesem de lucru prin grădină ți fusesem deconectat de la fluxul de știri) am postat, pe repede înainte, pe FB:

Mesajul meu venea după ce văzusem, pe social-media, intervenții ale unor lideri PNL, însoțite de un nor de postări și comentarii aparținând unor propagatori de mesaje ale PNL, mergând pe ideea:

Ideea, care îmi pare că pleacă de la ziarist Dogioiu (sau de la aceia care o folosesc și de care ascultă…) a prins și la nivelul vârfului PNL:

În fața acestui val de aserțiuni, să invoc poziția clară, lipsită de chivoc, a secției de judecători a CSM:

este de neconceput cum magistrați organizați în anumite forme asociative înțeleg să susțină că justiția din România nu se poate înfăptui fără sprijinul și implicarea Serviciului Român de Informații, sens în care dezavuăm categoric asemenea afirmații fără niciun fel de suport și care nu fac decât să decredibilizeze sistemul de justiție din țara noastră și să pună sub semnul întrebării Constituția, legile țării și deciziile Curții Constituționale. /…/ este de neconceput cum magistrați organizați în anumite forme asociative înțeleg să susțină că justiția din România nu se poate înfăptui fără sprijinul și implicarea Serviciului Român de Informații, sens în care dezavuăm categoric asemenea afirmații fără niciun fel de suport și care nu fac decât să decredibilizeze sistemul de justiție din țara noastră și să pună sub semnul întrebării Constituția, legile țării și deciziile Curții Constituționale.

Desigur, citatul de sus se referă la aceia care, din sânul Justiției înseși, s-au grăbit să demanteleze unul dintre puținele lucruri bune realizate în perioada ultimei guvernări PSD; lucru făcut, de altfel, nu de către PSD ci de către chiar Jusțiție și CCR: anularea diferitelor protocoale secrete, nelegale și neconstituționale, dintre SRI și diferite instituții ale statului român. Oamenii politici se presupune că știu să citească și să internalizeze mesajele venite din partea CSM, garantul independenței Justiției. Dar oamenii politici (cei despre care vorbesc) au preferat să citească pe Dogioiu în loc să lectureze mesajele CSM.
Atât, deocamdată. Nu am oferit numele diferiților liberali care au oftat în social-media de dragul defunctului protocol STS-SRI, din decență (a mea, nu a lor). Observ doar, pe această temă, tăcerea înțeleaptă atât a actualului președinte PNL, Ludovic Orban, cât și a unui fost președinte PNL, Klaus Iohannis.

PS Și da, sunt total de acord că polițiștii din Caracal s-au comportat total neprofesional – și că șeful poliției caracalene, pus pe pile de către PSD, ar trebui dat afară din poliție, nu doar din funcție (desigur, dacă alegațiile despre conduita sa și a subordonaților se adeveresc). Dar tot așa, mi se pare că ar trebui anchetați și eventual deferiți justiției judecătorul care a emis mandatul, procurorul care l-a pus în aplicare, precum și câteva persoane din STS în functe cu șeful instituției. Dacă este să fie dreptate, să fie până la capăt!

 

Etichete:, , , , , ,

3 comentarii pe “Caracal, STS, CCR & chestii de morală publică”

  1. Vladimir Dumitru 29 iulie 2019 la 12:06 PM #

    https://m.activenews.ro/stiri-social/Popicu-l-a-omorat-pe-Kennedy-157118 Interesant punct de vedere. Eu cred ca totul e putred in povestea asta si ca in spatele ei se ascunde lucruri oribile in care sunt implicati niște unii mari! 

    Trimis din Yahoo Mail pentru iPhone

    Apreciază

  2. pozeDECAT 1 august 2019 la 2:13 PM #

    Cred ca v-a scapat ceva in text: „polițiștii din Caracal s-au comportat total profesional”. Banuiesc ca ati vrut sa afirmati contrariul din moment ce sustineti in mod corect expulzarea lor din sistem.

    Apreciază

%d blogeri au apreciat: