O istorie contrafactuală: Barna și instituțiile de forță

Dacă apelul Alexandrei la 112 ar fi avut loc în iulie 2016, STS ar fi localizat-o? Sau în noiembrie 2016? Judecătorul ar fi dat mandat de percheziție de îndată? Procurorul nu i-ar fi oprit pe polițiști? Polițiștii ar fi fost mai inteligenți, mai empatici, mai profesioniști sau mai cu sânge în instalație? Cu toții – mai puțin corupți? Alexandra ar fi fost salvată?

Criminalul fiind ceea ce este și în 20016, presupun că sfârșitul ar fi fost asemănător până la identic. Rețelele de trafic de persoane nu au apărut odată cu victoria PSD din 2016 și succesivele guvernări Dragnea. Nici nu avem date care să confirme că aceste rețele au înflorit în această persoană. Dacă DIICOT știe ceva în acest sens, atunci nu ne spune. Nici criminalii în serie nu au apărut precum flora spontană, după victoria lui Dragnea la alegerile din 2016.

Ei bine. mă întreb și vă întreb: dacă tragedia de la Caracal ar fi avut loc în 2016 câți dintre aceia care vorbesc despre un stat eșuat și cer demisia miniștrilor sau a premierului, ar fi cerut lui Dragoș Tudorache, Alexandra Raluca Prună sau Dacian Julien Cioloș?

Tragi-comedie devine situația însă când un personaj politic care aspiră le preșidenția statului român  (despre domnul Barna vorbesc) declară. senin, pe FB:

Tragic pentru că, pe fond, domnul Barna are dreptate: instituțiile de forță ale statului român au eșuat în cazul Alexandra. Comedie (cu gust de greață, însă) pentru că nu îmi aduc aminte, după 1989, de vreun moment în care să fi putut fi cu adevărat mîndri de vreo instituție de forță a statuui român (poate cu excepția recuperării jurnaliștilor din Irak – dacă nu ar fi fost și aceea o piesă de teatru transformată în dramă reală, pentru că la un moment dat s-au schimbat unii actori și scenaristul). An după an, am avut numeroase ocazii să constatăm, uneori pe propria piele, decăderea poliției și a jamdarmeriei, corupția și venalitatea cuibărite în sînul acestor două instituții (serviciile secrete nu au fost ocolite nici ele de cangrenă, altfel un personaj mediocru precum Coldea nu ar fi ajuns niciodată conducătorul de facto al SRI; dar serviciile secrete, de aia sunt secrete – își țin corupția sub covor, până mnu se sparge vreo bubă de aia purulentă…) Nu vreau să apăr PSD: acest partid este în bună măsură răspunzător pentru situația actuală. Dar, din cei 30 de ani post-revoluționar, partidele aflate azi în opoziție au gestionat ministerele de forță și serviciile mai bine de o treime: inclusiv, mai bine de un an, mult iubitul aliat al USR, domnul Cioloș&Co.

Așa încît, recitind pasajul extras din opera domnului Barna, stau să mă întreb: domnul Barna are memoria socială scurtă, sau suferă de deformare în ce privește percepția realității? Pentru că, domnule Barna, dacă poliția și serviciile vor fi fodt vreodată ”recunoscute pentru eficiență” atunci nu ar putea fi decât în perioada dictaturii comuniste. Dacă domnul Barna vrea să ne ducă într-acolo, atunci, cu respect, îi comunic să nu conteze pe mine.

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: