Partidul Național Liberal la 145 de ani

Partidul Național Liberal a consimțit să dispară în 2014. Ceea ce a apărut în locul său îi păstrează denumirea, dar în bună măsură este altceva decât partidul Brătienilor sau decât partidul reapărut din cenușa comunismului.
Nu este treaba mea, ci a istoricilor, să stabilesc dacă PNL de azi este continuatorul legitim al Partidului Național Liberal apărut acum 145 de ani; dacă nu el, atunci cine? Dar continuator legitim nu înseamnă identitate. Prea multe fracturi, prea multe discontinuități. Cândva, un Nicolae Iorga al partidului va scrie ”PNL după PNL”; și va avea dreptate.
În consecință simt un sentiment acut de neadecvare în a folosi în social-media imagini care să sugereze continuitatea neîntreruptă între Partidul Național Liberal al Brătienilor, cu marile (și de necontestat) lui merite în forjarea statului modern, național, unitar și independent numit România și partidul condus azi de către Ludovic Orban.
Dar nu am nici o reținere în a ura ”La mulți ani” tuturor românilor care cred în această frumoasă poveste despre un proiect de țară gândit de către și făptuit prin Partidul Național Liberal.
La mulți ani deci tuturor național-liberalilor!
PS: Noi suntem faptele noastre, iar nu faptele înaintașilor. Aceștia și înfăptuirile lor pot constitui un îndemn și un model pentru noi, dar nu pot fi motivul nostru de mîndrie decât dacă suntem, în toate, vrednici de ei.

Etichete:,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: