Școala-semafor și câteva întrebări pentru guvernanți

Primele două întrebări pentru guvernanți:
Conform statistilor actuale (raportul numărului de cazuri de Covid la mia de locuitori) în peste 90% dintre localitățile României, începând de la 14 septembrie se va aplica scenariul „verde”: revenirea la predarea față-în-față.
În acest caz, se va aplica în marea majoritate a școlilor, mă gândesc, principiul împărțirii claselor –  pentru a putea fi asigurat acel 1 metru distanță între elevi. Cu alte cuvinte o clasă de 30 elevi se va împărți în două clase a câte 15 elevi, dar și o clasă de 20 de elevi va trebui împărțită, de data aceasta în două clase de câte 10 elevi.
1. Cum va fi asigurat spațiul fizic necesar (săli de clasă)? Desigur, MEC vă răspunde că aici vor decide directorii școlilor și autoritățile locale – care vor asigura, nu-i așa, cu inventivitate și eventual cu alocarea unor resurse la dispoziție (spații care pot fi transformate în spații școlare; mobilier școlar casat dar încă folosibil) sau vor face eforturi bugetare pentru asigurarea spațiilor (nu doar săli de clasă, dar și WC-uri, de exemplu) și dotarea acestora; sau se va trece, acolo unde este posibil, la învățământul în mai multe ture.
2. Cum vor fi plătite cadrele didactice? Practic dublarea claselor va însemna dublarea numărului de norme didactice. Este greu de crezut că vor apărea din senin câteva zeci de mii de cadre didactice care să asigure necesarul de forță umană calificată pentru acoperirea numărului sporit de ore. Se va face apel la încadrarea cu pensionari și mai ales la plata cu ora. Doar că. Banii pentru plata personalului didactic nu vin de la autoritățile locale (chiar dacă ar fi așa, în multe, foarte multe localități rurale, ar fi probleme mari cu plata salariilor) ci de la MEC. Fundul de salarii a fost aprobat prin Legea Bugetului, și între timp nu s-a operat o rectificare bugetară a acestuia. Ori, fondul de salarii ar trebui majorat cu minim 60%, apreciez eu. Deci, în caz de aplicarea a variantei verzi, banii de salariu vor ajunge până prin octombrie-noiembrie, după care „stop machina”.
La prima întrebare, după cum chiar eu însumi sugeram, se mai pot găsi soluții, chiar dacă nu optime, chiar dacă nu peste tot (sunt școli, dintre cele mai bune în țară, care funcționează deja în regim de 2 schimburi) – situația spațiilor școlare pentru aceste școli, în varianta „verde”, este dramatică.
Dar la întrebarea a doua doar MEC și Guvernul poate răspunde; cum pandemia va mai dura multă vreme, sănătos ar fi să ne așteptăm că școala semafor va însemna mai tot semestrul I, dacă nu tot anul școlar 2020-2021. Deci: de unde bani?

Etichete:, , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: