B. Rozhin: Sirianizarea Ucrainei*

*Articolul de mai jos nu este decât o schiță brută a gândirii militare și geopolitice a milblogerilor ruși și separatiști. Cei mai mulți dintre aceștia au experiență militară sau chiar studii academice în domeniul militar, sunt conectați la surse militare, politice și de intelligence și sunt influenți – cel puțin în domeniul propagandei și PR pe care le asumă Ministerul Apărării din Rusia. Articolul a fost cules pe pe canalele Telegram ruse, unde circulă de ceva vreme. Traducerea este deficitară (am folosit Google translate) lucru pentru care cer scuze cititorilor.

„Analistul militar Boris Rozhin la aproximativ jumătate de an de la începutul Operațiunii militare speciale a forțelor armate RF de demilitarizare și denazificare a Ucrainei, în special pentru canalul Voenkor Kotenok Z @voenkorKotenok

 1. S-au conturat și s-au stabilizat fronturi cu orașe fortărețe.
 2. Inamicul cade din ce în ce mai mult și sistematic în metode de război pur teroriste.
 3. Mărimea teatrului de operațiuni depășește forțele disponibile ale ambelor părți, în ciuda tuturor eforturilor de a forma noi grupări militare.
 4. Aprovizionarea cu arme străine joacă un rol semnificativ în menținerea intensității conflictului atunci când este imposibil să se blocheze complet canalele acestor aprovizionare.
 5. Proporția mare a rolului mercenarilor și serviciilor speciale străine în organizarea activităților inamicului.
 6. Inevitabile provocări în spiritul „Căștilor Albe” și jocul cărții ADM.
 7. Paralizia totală a procesului de negociere din cauza dorinței sponsorilor conflictului de a-și atinge obiectivele cu orice preț.
 8. Atacurile teroriste în orașe din Rusia, comise de teroriști
  II
 9. Aceasta nu este o comparație directă, Ucraina este Siria la viteză maximă. Luptele de pe teritoriul său vor continua mult timp, distrugând ceea ce a mai rămas din Ucraina. Din punct de vedere economic, Ucraina, ca și Siria, se află într-o catastrofă. O parte semnificativă a infrastructurii sale va fi pur și simplu distrusă în cadrul formatului de război ales. În mod sistematic, ceva va fi reconstruit doar în teritoriile aflate sub controlul Federației Ruse, pe care Rusia le consideră a ei.
 10. De asemenea, se poate garanta că regimul CTO va funcționa în teritoriile eliberate pentru o lungă perioadă de timp, iar în interiorul țării atacurile teroriste ale naziștilor vor concura cu atacurile teroriste ale islamiștilor care prezintă pretenții teritoriale Rusiei.
  III
 11. Pentru Rusia, precum și pentru Statele Unite, acesta este un război nu numai pentru controlul asupra teritoriilor, ci și o luptă pentru configurarea viitoarei ordini mondiale, unde supraviețuirea Ucrainei ca stat nu este importantă, deoarece precum și supraviețuirea economică a Europei, care nu este un actor al schimbărilor în curs, ci victima lor.
 12. Așa cum războiul sirian a remodelat întregul Orient Mijlociu, războiul din Ucraina va remodela ordinea mondială existentă. Pentru Federația Rusă, precum și pentru Statele Unite, acesta nu este un sprint, ci un maraton, pentru care trebuie să fiți pregătiți (deși acest lucru nu se poate spune încă pentru întreaga societate și toate statele), precum și pentru continuarea ostilităților în iarna, primăvara și vara anului 2023. Permiteți-mi să vă reamintesc că Palmyra a fost luată în martie 2016, Alep – în decembrie 2016, Deir ez-Zor a fost lansat în septembrie 2017. Și Idlib nu a fost luat până acum. Aceasta este la întrebarea frecventă a ritmului și a plângerii „de ce atât de lent”.
 13. La fel ca în Siria, în Ucraina suntem în război nu numai cu armata teroriștilor locali. În spatele lor, ca și în Siria, stă principalul nostru dușman – Statele Unite și sateliții săi europeni. Prin urmare, conflictul s-a transformat într-o confruntare istovitoare nu numai pe străzile din Soledar sau Marinka, ci și pe câmpurile bătăliilor economice și politice pentru viitoarea ordine mondială.
 14. Sarcina Federației Ruse este simplă și complexă în același timp – să reziste acestei confruntări și să-și atingă obiectivele. Pentru aceasta, vor trebui depuse eforturi considerabile de către stat și societate. Dezactivarea și subestimarea amenințărilor din partea inamicilor noștri, care ridică în mod constant miza, trebuie să fie întâmpinată cu un răspuns adecvat. Nu va mai fi posibilă întoarcerea la stația de plecare sau apăsarea supapei de oprire. După ce și-a asumat obligații sporite și acționând ca o țară coondiționată istoric, Federația Rusă pur și simplu nu are de ales decât să avanseze spre atingerea obiectivelor sale.”

De subliniat că autorul își pregătește audiența pentru un război de lungă durată, deoarece acesta nu este dus împotriva Ucrainei (care este folosită, consideră el, doar ca proxy) ci împotriva Statelor Unite. De asemeni accentul pus pe miza mondială a conflictului – configurarea viitoarei ordini mondiale. Aici gândirea analistului militar rus se întâlnește cu aceea a liderilor SUA care și ei văd într-o victorie a Rusiei o amenințare clară asupra stabilității ordinei mondiale.

Etichete:, , , , ,

Un comentariu pe “B. Rozhin: Sirianizarea Ucrainei*”

 1. pozeDECAT 27 august 2022 la 12:59 PM #

  „În spatele lor, ca și în Siria, stă principalul nostru dușman – Statele Unite și sateliții săi europeni. ”
  Obiectiv vorbind, razboiul din Siria probabil ca asta si este. Omul rusilor (Assad) trebuia dat jos cumva. Pana la urma, ceea ce pare a fi cel mai important acolo, este ca Rusia are in Siria o baza militara de maxima importanta pentru flota sa si pentru accesul Rusiei la Mediterana inca din epoca sovietica. Nu poate fi o coincidenta ca rusii au inceput sa dezvolte aceasta baza in 2008 – 2009 (https://en.wikipedia.org/wiki/Russian_naval_facility_in_Tartus) iar in 2011 deja Siria era in haos. Asa cum Sevastopol din Crimeea era un cui al lui Pepelea al rusilor iar pentru rusi, ceea ce facea din Crimeea un cui al lui Pepelea al ucraineenilor (de la Hrusciov incoace), cred ca in caelasi fel baza din tartus era un cui al lui Pepelea pentru americani. In Siria sau in Libia nu cred ca a fost vreodata despre libertate si democratie cat despre al cui este regimul de acolo, in conditiile in care resursele sau pozitia strategica ar conta mult mai mult pentru marile puteri.

  Apreciază

%d blogeri au apreciat: