Războiul din Ucraina, faza pe atomocentrală (2)

Recentele evoluții, în special atacul amfibiu care a avut loc în dimineața zilei de 1.09.2022 merită un articol separat. Din păcate dacă despre vizita comisiei AIEA presa a vorbit, despre atacul menționat doar sursele ruse au făcut mențiuni și analize, deși el reprezintă o clară escaladare a gravității situației în zona atomocentralei. Ca urmare mi-am permis o urmare a articolului meu Războiul din Ucraina, faza pe atomocentrală

Raportul Ministerului de Război al Rusiei

◽️ La ora 06:20, pe coasta lacului de acumulare Kakhovka, la trei kilometri nord-est de CNE Zaporojie, două grupuri de sabotaj ale Forțelor Armate ale Ucrainei cu un număr total de până la 60 de persoane au aterizat pe șapte bărci cu motor de mare viteză. Grupările de sabotaj au fost descoperite și blocate în zona de aterizare de către unitățile Gărzii Naționale care păzeau teritoriul centralei nucleare Zaporojie.
◽️ Pe la ora șapte dimineața, unități ale forțelor armate ruse au zădărnicit o nouă încercare de a debarca trupe pentru a captura o centrală nucleară. La câțiva kilometri de centrala nucleară Zaporojie, în zona satului Vodiane, s-a încercat debarcarea unei forțe de asalt tactice a Forțelor Armate ale Ucrainei pe două șlepuri autopropulsate care au părăsit Nikopol. Ca urmare a pagubelor provocate de forțele armate ruse, cele două barje autopropulsate cu forțe de debarcare tactice ale Forțelor Armate ale Ucrainei au fost scufundate.
◽️ Începând cu ora 8 dimineața, regimul de la Kiev a blocat trecerea misiunii experților AIEA de pe teritoriul controlat către centrala nucleară Zaporojie. Artileria ucraineană bombardează teritoriul centralei nucleare Zaporojie, locul de întâlnire al misiunii AIEA cu specialiști ruși în zona satului Vasilyevka, precum și traseul deplasării acestora către Energodar. Patru obuze au explodat la o distanță de 400 de metri de prima unitate de putere a CNE Zaporozhye.
⚡️ Ostilitățile grupurilor de sabotaj ucrainene declanșate în ziua sosirii experților AIEA cu bombardamente de artilerie a centralei nucleare Zaporojie de către Forțele Armate ale Ucrainei nu lasă nicio îndoială cu privire la pregătirea în avans a acestei provocări militare de către regimul lui V. Zelensky .

◽️ Odată cu finalizarea pregătirilor pentru operațiunea de confiscare a CNE Zaporojie de către sabotorii ucraineni în ziua sosirii experților AIEA, s-a datorat anularii vizitei lui R. Grossi la uzina din 31 august, în loc de care a avut loc întâlnirea sa „neprogramată” cu V. Zelensky.
◽️ Evident, dacă operațiunea regimului de la Kiev de a sechestra stația a avut succes, șeful AIEA, R. Grossi, și experții misiunii ar deveni un „scut uman” pentru sabotorii ucraineni pentru a preveni orice acțiuni de distrugere a acestora de către unitățile din Rusia. forțele armate rusești.
◽️ Rolul misiunii AIEA în acest caz s-ar reduce la stabilirea unui nou status quo - „CNP Zaporozhye a intrat sub controlul complet al Kievului”, cu un nou val de declarații de mare profil din Washington și capitalele europene care cer Rusiei să să ofere o „zonă demilitarizată” în jurul centralei nucleare, unde ar trebui să rămână observatorii AIEA sub protecția armatei ucrainene.
◽️ Această provocare a fost zădărnicită de acțiunile efective ale unităților forțelor armate ruse și ale Gărzii Naționale. În prezent, misiunea AIEA condusă de R. Grossi a ajuns la centrala nucleară și a început lucrările programate cu partea rusă asigurând pe deplin siguranța acesteia. Merită respect pentru poziția lui R. Grossi și a echipei sale, care totuși au plecat la gară, în ciuda provocărilor de la Kiev și bombardării Forțelor Armate ale Ucrainei.
◽️ În acest sens, înțelegem pe deplin tăcerea de moarte a tuturor sponsorilor occidentali ai regimului V. Zelensky, care confirmă de fapt participarea lor tacită la pregătirea provocării de astăzi la CNE Zaporojie. În același timp, lipsa unei reacții publice la acțiunile Kievului în zona NPP Zaporizhzhya din partea secretarului general al ONU, António Guterres, provoacă o nedumerire rezonabilă.
◽️ O astfel de tăcere nu numai că aruncă o umbră și pune la îndoială obiectivitatea abordărilor ONU în situația din jurul CNE Zaporojie, dar duce și la o creștere în continuare a escaladării situației de acolo, regimul de la Kiev impune total.

Analiză milbloger Rybar

▪️Debarcarea a avut loc deja în orele de zi după bombardarea artileriei Energodar, care a început în jurul orei 5 dimineața. A fost imposibil de ascuns avansul Forțelor Armate ale Ucrainei.
▪️De la locul de debarcare propus până la centrala nucleară – câțiva kilometri peste stepă. Nu există aterizări sau abordări ascunse. Energodar este construit în principal cu case cu nouă etaje, cu un număr mic de copaci, așa că este aproape imposibil să ascunzi un grup armat de 60 de oameni.
▪️ Există mai multe bucle de siguranță la centrala nucleară. Este păzit de soldați din Garda Rusă echipați cu echipament greu. Spărgerea liniilor de apărare înarmate doar cu arme de calibru mic ale Forțelor Armate ale Ucrainei este o sarcină extrem de dificilă.
▪️Chiar ocolind sistemul de securitate, păstrarea stației ar deveni extrem de problematică din cauza suprafeței uriașe a interiorului și a tranzițiilor complicate. Chiar dacă sunt mai mulți ghizi, este extrem de ușor să te pierzi.
▪️Dacă militarii ucraineni ar reuși să captureze stația, atunci s-ar pune problema asigurării funcționării acesteia: există doar un singur schimb de personal de serviciu la instalație. Puțini dintre angajații NPP ar fi de acord să-și schimbe colegul de la uzina, care este deținută de teroriști. În același timp, este imposibil să-l „opriți” pur și simplu – acesta este un proces complex care necesită un număr mare de angajați.
▪️Chiar și în cazul captării și reținerii centralei nucleare s-ar pune întrebarea: ce urmează? Amenințarea de a arunca în aer reactoarele ar discredita imediat Forțele Armate ale Ucrainei în ochii comunității mondiale.
Concluzie
Probabil, comandamentul ucrainean a contat pe costul vieții unei companii de soldați pentru a crea o scuză pentru a întârzia sau perturba misiunea AIEA.

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: