Război în Ucraina. Update ziua 249 – 30.10.2022

ISW

Inflexiuni cheie în operațiunile militare în desfășurare pe 30 octombrie:

 • Rapoartele rusești neconfirmate susțin că generalul-locotenent rus Andrey Mordvichev (comandantul Armatei a 8-a Combinate din Districtul Militar de Sud) a înlocuitGeneralul colonel Alexander Lapin în calitate de comandant al Districtului Militar Central (CMD) începând cu 30 octombrie. [13]  Sursele ruse continuă să facă rapoarte contradictorii despre dacă Lapin a fost eliberat complet de comanda CMD sau doar eliberat de comanda „Grupului Central” operațional rus. of Forces” care operează în Ucraina. [14]
 • Ministerul rus al Apărării și surse ruse au susținut că forțele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Pershotravneve, Tabaivka și Berestove din regiunea Harkov. [15]
 • Surse ucrainene și rapoarte geolocalizate indică faptul că forțele ruse au distrus un pod peste râul Krasna în Krasnorichenske, regiunea Luhansk. [16]  Milbloggeri ruși au acuzat forțele ucrainene că au distrus podul. [17]
 • Un oficial rus de ocupație a declarat că forțele ruse se pregătesc să apere orașul Herson prin apărarea inginerească în Bilozerka și Chornobaivka. [18]  Oficialul militar ucrainean a remarcat, de asemenea, că oficialii ruși au continuat să pregătească apărarea în jurul orașului Herson. [19]
 • Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse se pregătesc să retragă unitățile de artilerie din zone nespecificate de pe malul de vest al râului Nipro pentru a întări eventual alte direcții. [20]  Oficialii militari ucraineni au raportat, de asemenea, că câteva sute de militari Rosgvardia au fost dislocați din Republica Cecenia la Kalanchak, în sud-vestul Oblastului Herson. [21]
 • Forțele ruse au continuat să bombardeze pozițiile ucrainene din raionul Beryslav, regiunea Herson, iar sursele ucrainene și ruse au furnizat informații limitate cu privire la situația de pe linia frontului din regiunea Herson. [22]
 • Surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Vodyane, regiunea Donețk (4 km nord-vest de Aeroportul Internațional Donețk) pe 30 octombrie. [23]  Raportul de seară al Statului Major ucrainean nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă, așa cum o face de obicei, indicând posibil că afirmațiile rusești sunt exacte.
 • Surse ruse au raportat că forțele ruse au capturat Pavlivka, regiunea Donețk (2 km sud-vest de Vuhledar) pe 30 octombrie. [24]  Unele surse ruse susțin că forțele ruse controlează doar jumătate din Pavlivka din 30 octombrie. [25]  Seara Statului Major ucrainean raportul nu a raportat respingerea atacurilor rusești în această zonă așa cum o face de obicei, indicând potențial că afirmațiile rusești sunt exacte.
 • Forțele ruse au lansat rachete de croazieră Kh-59 la Ochakiv, regiunea Mykolaiv. [26]  Surse ruse au susținut că forțele ruse au vizat și au distrus infrastructura militară din Ochakiv. [27]
 • Bărbații mobilizați din Republica Komi au făcut apel la autoritățile ruse cu plângeri privind echipamentul militar și armura insuficientă. [28]
 • Rusia și-a anunțat intenția de a furniza 500.000 de tone de cereale „țărilor cele mai sărace” după retragerea sa din acordul care a permis Ucrainei să-și exporte cereale. [29]  Ucraina a anunțat că intenționează să exporte produse agricole pentru a menține securitatea alimentară globală. [30]
 • Oficialii militari ucraineni au raportat că forțele ruse au continuat să creeze condiții în Nova Kakhovka pentru a-i determina pe locuitorii locali să evacueze. [31]
 • Autoritățile de ocupație din regiunea Herson au anunțat un sistem de dublă monedă care permite utilizarea atât a rublelor, cât și a hryvniei, determinând efortul de luni de zile de a impune rubleizarea în regiune. [32]

Surse ruse

Ria Novosti

▪️ Ministerul Apărării a anunțat o ofensivă în direcția Sud-Donețk: trupele ruse au avansat la mai bine de trei kilometri adâncime în apărarea inamicului și au ajuns la periferia Pavlovka.
▪️ Ministerul Apărării a spus că una dintre dronele navale folosite pentru a ataca Sevastopolul a fost lansată din zona de securitate a coridorului de cereale.
▪️ În direcția Kupiansk, trupele ucrainene și mercenari străini au lansat șapte atacuri fără succes, pierderile inamicului s-au ridicat la 250 de persoane, a informat Ministerul Apărării.
▪️ Ministerul rus de Externe a comentat posibilitatea ca Moscova să revină la tranzacția cu cereale: mai întâi trebuie să aflați circumstanțele atacului de la Sevastopol, care a încălcat condițiile convenite anterior.
▪️O încercare de aterizare a unei aterizări ucrainene a fost respinsă în zona centralei nucleare Zaporizhzhya, a informat Ministerul rus al Apărării.

Rybar

rezoluție mare
🔻Regiunea Belgorod
▪️Formațiuni ucrainene au atacat satul de graniță Nikolskoye din regiunea Belgorod. Linia electrică a fost avariată, așezarea a fost deconectată parțial.
🔻Direcția Starobelsk (hartă (https://t.me/rybar/40735)):
▪️În sectorul Kupiansky, unitățile din Ombre al 14-lea al Forțelor Armate ale Ucrainei au făcut o încercare nereușită de a asalta pozițiile ruse din Orlyanka, Pervomaisky, Tabaevka și Berestovoy. Artileria rusă a lovit formațiunile ucrainene, forțându-le să se retragă cu pierderi la liniile lor originale.
▪️ Pe sectorul Svatovsky, inamicul a încercat să asalteze Stelmakhivka și Makeevka. Trupele ruse au respins atacul, unitățile Forțelor Armate ale Ucrainei au fost forțate să se retragă.
▪️ În sectorul Limansky, detașamentele de asalt ale batalionului 3 al brigăzii 66 mecanizate a Forțelor Armate ale Ucrainei au atacat pozițiile Forțelor Armate RF de lângă Krasnopopovka. Unitățile rusești au respins toate atacurile inamice, forțându-l să se retragă cu pierderi semnificative de personal și echipament.
🔻Directia Soledar:
▪️ Bătăliile de poziție continuă la periferia lui Bakhmut (Artemovsk), Soledar și Experienced.
🔻Direcția Donețk (hartă (https://t.me/rybar/40734)):
▪️ Unitățile Forțelor Armate RF își continuă atacul asupra Ugledar. Militarii ruși au depășit înălțimile și au început asaltul asupra satului Pavlovka. Până la sfârșitul zilei, Forțele Armate Ruse au stabilit controlul asupra jumătate a satului, iar luptele au continuat la periferia de nord a satului.
▪️ O altă direcție a ofensivei trupelor rusești a fost Novomikhailovka. Luptătorii Forțelor Armate RF au capturat înălțimile dominante la sud de așezare și au înaintat în direcția satului Vodyane.
▪️ Unitățile Forțelor Armate Ruse continuă operațiunea pentru a ajunge pe flancul Forțelor Armate ale Ucrainei la Avdiivka. Personalul militar rus finalizează curățarea Vodyanoy și capturarea lui Experienced, după care vor continua să se deplaseze spre nord.
▪️ Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei adună forțe suplimentare pentru a limita înaintarea Forțelor Armate RF. Pe sectorul frontului, inamicul a implicat aviația tactică și a armatei și, de asemenea, a transferat DRG în zona Yegorovka pentru a încerca sabotaj în spatele armatei ruse.
▪️ Formațiunile ucrainene au bombardat Donețk, Gorlovka, Yasinovataya, Makeevka, Zaitsevo și alte așezări ale aglomerației.
🔻Direcția Zaporozhye (hartă (https://t.me/rybar/40731)):
▪️ Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să transfere personal și vehicule blindate pe primele linii din regiunea Belogorye-Charivnoye. Pe întreg sectorul frontului, formațiunile ucrainene desfășoară complexe pentru a contracara UAV-urile rusești.
▪️ Artileria ucraineană din pozițiile din Novokievka a tras asupra Energodar și asupra centralei nucleare Zaporojie. În urma grevelor, o linie electrică a fost avariată, orașul a fost parțial scos de sub tensiune. Trupele ruse au ripostat la punctul de tragere al inamicului.
🔻Frontul de Sud: direcția Nikolaev-Berislav
▪️Comandamentul ucrainean continuă să se pregătească pentru ofensiva pe toată linia frontului. În același timp, unitățile ruse desfășoară măsuri pentru întărirea liniei de apărare.
▪️Războinicii ruși din Orientul Îndepărtat, forțele speciale și forțele aeriene au respins un alt atac asupra drumului Davydov Brod-Berislav.
▪️Forțele armate ale RF au atacat pozițiile inamice din Nikolaev, Belyaevka și Shevchenkovka. Noaptea, trupele ruse au lovit centrul de pregătire pentru forțele de operațiuni speciale ale Forțelor Armate ale Ucrainei din Ochakovo, de unde a fost coordonat atacul din 29 octombrie asupra golfului Sevastopol.

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Un comentariu pe “Război în Ucraina. Update ziua 249 – 30.10.2022”

 1. drkingpowerfully 2 noiembrie 2022 la 8:00 AM #

  I love this website

  Apreciat de 1 persoană

%d blogeri au apreciat: