Cel mai probabil, președintele rus Vladimir Putin va încerca să continue operațiunile militare convenționale în Ucraina pentru a deține teritoriile ocupate în prezent, pentru a câștiga noi terenuri și pentru a stabili condițiile pentru prăbușirea sprijinului occidental pentru Ucraina, care probabil se așteaptă să aibă loc în această iarnă. Probabil că Putin nu și-a abandonat speranțele de a-și atinge obiectivele maximaliste în Ucraina prin mijloace militare convenționale, pe care le urmărește în paralel cu eforturile de a rupe voința Ucrainei de a lupta și voința Occidentului de a continua să susțină Kievul. [1] Este puțin probabil ca Putin să escaladeze la utilizarea armelor nucleare tactice, cu excepția prăbușirii bruște a armatei ruse, permițând forțelor ucrainene să facă progrese necontrolate pe tot teatrul. [2] O astfel de situație este posibilă, dar puțin probabilă. Este extrem de puțin probabil ca Putin să caute un conflict militar direct cu NATO. Cu toate acestea, Putin va continua să sugereze posibilitatea utilizării nucleare tactice rusești și a atacurilor asupra NATO, ca parte a efortului său de a încălca voința occidentală de a sprijini în continuare Ucraina.
Această prognoză se bazează pe două evaluări. În primul rând, Putin stabilește condițiile pentru a continua să arunce trupe rusești prost pregătite direct în luptele din Ucraina în viitorul apropiat, mai degrabă decât să întrerupă operațiunile de reconstituire a forțelor militare eficiente. În al doilea rând, că teoria victoriei a lui Putin se bazează pe folosirea iernii aspre pentru a rupe voința Europei. Aceste evaluări oferă o serie de cronologie care susțin prognoza.
Eforturile rusești de generare a forțelor vor avea loc pe parcursul mai multor perioade de timp previzibile. Putin a declarat că „mobilizarea parțială” a rezerviștilor este completă. [3] Această declarație înseamnă că, în principiu, armata rusă va înceta să cheme rezerviști și, în schimb, se va concentra pe finalizarea perioadelor lor scurte de pregătire înainte de a-i trimite la luptă în Ucraina. ISW a evaluat anterior că majoritatea rezerviștilor chemați rămași vor ajunge în teatrul de război în următoarele câteva săptămâni. [4]
Ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu, a anunţat că eforturile continue de mobilizare a rezervelor vor lua forma unor eforturi reînnoite de a recruta „voluntari”, probabil în batalioane de voluntari – eforturi care au fost în mare parte abandonate în timpul „mobilizării parţiale”. [5] Rusia se va lupta probabil să completeze noi unități „voluntare” rapid în urma solicitărilor de rezervă și a fuga a sute de mii de ruși care se temeau de aceste chemări. Încercările continue de a crea unități „voluntare” vor genera probabil o putere de luptă mică și vor fi răspândite pe o perioadă lungă de timp.
Armata rusă își va începe convocarea semi-anuală cu o lună mai târziu decât de obicei, la 1 noiembrie 2022. Ciclul de recrutare al Rusiei oferă un set de termene previzibile. Antrenamentul normal al conscrișilor ruși implică o perioadă de aproximativ șase luni de pregătire individuală de bază și avansată, urmată de repartizarea conscrișilor în unități de luptă în care aceștia își finalizează cele șase luni rămase de serviciu obligatoriu. [6] Legea rusă interzice trimiterea de conscriși la operațiuni de luptă în străinătate, cu mai puțin de patru luni de pregătire, deși precizează că condițiile de război sau legea marțială permit armatei ruse să trimită recruți pentru a lupta mai devreme. Putin a declarat state de lege marțială cu diferite grade de urgență în toată Federația Rusă și ar putea folosi această declarație pentru a declanșa scutirea de la perioada de pregătire obligatorie. [7] Anexarea a patru regiuni ucrainene oferă o altă posibilă bază pentru scutire, deoarece legea rusă nu exclude folosirea conscrișilor pe teritoriul Rusiei, indiferent de cât de multă pregătire au primit aceștia. [8]
Recruții fără experiență militară și mai puțin de patru luni de pregătire sunt probabil să fie aproape inutili pe câmpul de luptă, în orice caz. Putin ar putea grăbi un număr limitat de astfel de recruți să lupte înainte de finalizarea perioadei de antrenament de patru luni, dar cei mai mulți probabil vor fi reținuți până în martie 2023 cel mai devreme.
Cu toate acestea, armata rusă va considera necesar să trimită acești recruți la unitățile din Ucraina la sfârșitul perioadei de șase luni de pregătire inițială, în orice caz, deoarece este puțin probabil să existe suficiente unități de luptă funcționale în stațiile de origine din Rusia pentru a primiți-le. Armata rusă și-a angajat pe deplin unitățile disponibile de forțe terestre în Ucraina într-o serie de eforturi de generare a forței, după cum a raportat anterior ISW. [9] Mobilizarea parțială și eforturile de recrutare a batalionului de voluntari sunt o dovadă suplimentară că armata rusă nu mai are forțe terestre neangajate de trimis. Cu toate acestea, armata rusă nu va putea menține recruții chemați în zonele de antrenament pentru mai mult de șase luni, deoarece următoarea convocare semestrială ar începe în mod normal în jurul datei de 1 aprilie 2023. Recruții chemați începând cu 1 noiembrie , 2022, va fi probabil repartizat unităților de luptă și sprijin din Ucraina și va începe să sosească pe câmpul de luptă în jurul lunii mai 2023.
Ministerul rus al Apărării nu va putea, probabil, să efectueze solicitări suplimentare de rezervă, atâta timp cât este angajat în furnizarea de recruți cu pregătire inițială. Următoarea fereastră pentru o mobilizare la scară largă a rezervelor nu ar fi, așadar, probabil nu mai devreme de 1 martie.
Combinația dintre mobilizarea parțială a rezervelor tocmai finalizată și ciclul anual de recrutare creează, astfel, două valuri probabile de trupe ruse care curg în Ucraina – unul care se deplasează în următoarele câteva săptămâni, iar celălalt începe să curgă în primăvara anului 2023.
Vremea oferă o altă periodizare probabilă a eforturilor rusești, care coincide bine cu cronologia de generare a forței discutate mai sus. Căderea în Ucraina este în general umedă și noroioasă, dar de obicei nu atât de rea încât să facă imposibile ofensivele mecanizate. Iarna, pe de altă parte, este de obicei cel mai bun sezon pentru războiul mecanizat în Ucraina. Pământul ucrainean este printre cele mai fertile de pe pământ, în parte datorită rețelei dense de râuri și pâraie care îl iriga. Rețeaua respectivă sparge, de asemenea, terenul și poate inhiba avansurile mecanizate prin canalizarea acestora de-a lungul drumurilor (deși atât trupele ruse, cât și cele ucrainene sunt, în principiu, antrenate și echipate pentru a opera pe acest teren în orice sezon, trupele ucrainene au avut mult mai mult succes, în general, făcând acest lucru.) Atunci când pământul îngheață greu, totuși, majoritatea pârâurilor și unele dintre râuri îngheață, de asemenea, facilitând foarte mult avansurile mecanizate trans-țara. Primăvara este anotimpul de coșmar al luptei în Ucraina. Dezghețul umflă râurile și pâraiele și transformă câmpurile în mări de noroi. Războiul mecanizat în sezonul noroios de primăvară este extrem de dificil (deși, din nou, nu este imposibil pentru forțe precum cea a Ucrainei și, teoretic, a Rusiei, care sunt echipate și antrenate corespunzător pentru asta).
Mobilizarea parțială a Rusiei trimite acum forțe în Ucraina într-un mod care este probabil menit să întărească apărarea rusă și să permită forțelor ruse să-și mențină pozițiile împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene așteptate până în restul toamnei și în perioada periculoasă de iarnă. Dacă Putin intenționează să trimită băieți ruși care urmează să fie înrolați după patru sau șase luni de antrenament, el ar putea stabili condiții pentru ca forțele ruse să reia operațiunile ofensive după sfârșitul dezghețului de primăvară.
Mobilizarea parțială a rezerviștilor din Rusia care tocmai s-a încheiat sugerează cu tărie că Putin intenționează să continue să lupte până în 2023, decât să se aștepte să asigure un fel de încetare a focului sau să escaladeze într-un mod care ar putea pune capăt războiului în condițiile sale. El a plătit un preț intern foarte mare pentru acest efort de mobilizare în fuga a sute de mii de ruși în alte țări, proteste fără precedent și critici la fel de fără precedent la adresa performanței armatei ruse și a guvernului rus. [10] Acest preț are sens dacă Putin intenționează să continue să lupte și recunoaște necesitatea de a primi întăriri în Ucraina chiar acum pentru a-și menține pozițiile suficient de mult pentru ca noi recruți să sosească și să schimbe curentul în favoarea lui, așa cum ar putea crede. Are mult mai puțin sens dacă intenționează să escaladeze la utilizarea armelor nucleare tactice fie în efortul de a câștiga războiul, fie în speranța de a asigura o încetare a focului sau o altă rampă de ieșire în condiții favorabile. Ar putea avea sens, ca parte a unui efort neescalator de a continua negocierile pentru o oarecare rampă de ieșire, dacă Putin nu ar fi însoțit anunțul său de încheiere a mobilizării parțiale cu repetări ale afirmațiilor sale maximaliste privind ilegitimitatea statului ucrainean și artificialitatea Etnie ucraineană care sunt incompatibile cu negocieri serioase.
Eforturile lui Putin de a rupe voința Europei prin reținerea aprovizionării cu energie a Rusiei în timpul iernii oferă încă o altă cronologie care coerează bine cu celelalte. Teoria care stă la baza acestui efort rusesc ar fi că înghețarea populațiilor europene va pune o presiune atât de mare asupra guvernelor lor, încât statele europene vor începe să accepte cererile lui Putin de a înceta să mai furnizeze arme și alte forme de sprijin Ucrainei, cel puțin și, eventual, să ridice diverse sancțiuni împotriva Rusia la fel. Cu toate acestea, această teorie nu va fi cu adevărat falsificată până în 2023. Guvernele europene și-au pregătit ostentativ populațiile pentru o iarnă grea, și-au aprovizionat cât mai bine cu sursele de energie și au stabilit condiții pentru a reduce consumul de energie chiar și la un cost economic semnificativ. Aceste acțiuni semnalează că liderii europeni sunt pregătiți pentru tipurile de presiuni pe care probabil le vor întâmpina la începutul sezonului rece. Putin poate spera că nu vor putea rezista acelor presiuni toată iarna, dar valabilitatea acelei speranțe nu va fi clară până când vremea cea mai rece nu va avea șansa să le construiască. Prin urmare, această cronologie coincide și cu disponibilitatea probabilă a următorului val de forțe ruse în primăvara anului 2023 — Putin va fi putut observa efectul iernii asupra voinței europene și va alege dacă să-și angajeze recruții sau să urmeze un alt curs de acțiune.
Aceste termene sunt probabil mai semnificative în modelarea gândurilor și deciziilor lui Putin decât în modelarea efectelor pe teren. Aproximativ o treime dintre rezerviștii mobilizați au sosit deja în Ucraina, potrivit lui Putin, și au făcut relativ puțină diferență pe câmpul de luptă. [11] Ministerul Regatului Unit al Apărării a remarcat că întăresc unități de luptă care au fost în unele cazuri efectiv distruse – reduse la 10% din dotările lor normale. [12] Sosirea în astfel de unități a rezerviștilor mobilizați în grabă și neantrenați nu le va face lupta eficientă. Desfășurarea recruților bruti după patru sau șase luni de antrenament în 2023 va avea probabil efecte la fel de nugatoare asupra câmpului de luptă. Dar Putin pare să nu recunoască aceste fapte și mai degrabă pare să se aștepte ca rezervele solicitate la un cost atât de surprinzător să facă o diferență reală.
Putin stabilește astfel condițiile pentru a continua să ducă un război convențional în viitorul apropiat, mai degrabă decât să se pregătească să încerce să pună capăt războiului prin escaladare sau făcând o „răpită de ieșire”. Se putea răzgândi oricând, să fie sigur. Dar Ucraina și Occidentul ar trebui să funcționeze din ipoteza că Ucraina va continua să aibă multe luni în care să-și recapete controlul asupra terenurilor vitale din punct de vedere strategic, pentru care va continua să necesite sprijin occidental pe scară largă.
Sursa: ISW
Comentarii recente