Nuland: Fuck the EU!

Conversația telefonică dintre asistentul secretarului de stat Victoria Nuland și ambasadorul SUA în Ucraina, Geoffrey Pyatt (interceptată probabil de ruși) a apărut pe YouTube la începutul lunii februarie 2014. Nu se știe cu exactitate ziua în care a avut loc dialogul. Protestele Euromaidan de la Kiev demaraseră cu câteva luni înainte, în noiembrie 2013. Conversația spune destule despre nivelul de implicare a Statelor Unite în Ucraina, cu mult timp înainte de lovitura de stat și alipirea Crimeii.

Iată, în continuare, transcrierea

Geoffrey Pyatt: Cred că suntem în joc. Piesa Klitschko [Vitaly Klitschko, unul dintre cei trei lideri principali ai opoziției] este, evident, electronul complicat aici. În special anunțul că va fi viceprim-ministru și ați văzut unele dintre notele mele despre problemele din căsnicie în acest moment, așa că încercăm să aflăm foarte repede unde se află în această privință. Dar cred că argumentul tău, pe care va trebui să i-l aduci, cred că acesta este următorul apel telefonic pe care vrei să îl stabilești, este exact cel pe care i l-ai adus lui Iaț [Arseni Iațeniuk, un alt lider al opoziției]. Și mă bucur că l-ați cam pus la punct cu privire la locul său în acest scenariu. Și mă bucur foarte mult că a spus ceea ce a spus ca răspuns.

Victoria Nuland: Bun. Nu cred că Klitsch ar trebui să intre în guvern. Nu cred că este necesar, nu cred că este o idee bună.

Geoffrey Pyatt: Da. Cred că… în ceea ce privește faptul că nu va intra în guvern, lăsați-l să rămână în afara acestuia și să-și facă temele politice și alte lucruri. Mă gândesc doar că, în ceea ce privește un fel de proces care să avanseze, vrem să păstrăm democrații moderați împreună. Problema va fi Tyahnybok [Oleh Tyahnybok, celălalt lider al opoziției] și băieții săi și sunt sigur că asta face parte din calculele [președintelui Viktor] Ianukovici în legătură cu toate acestea.

Nuland: Cred că Yats este tipul care are experiența economică, experiența de guvernare. El este… ceea ce are nevoie este Klitsch și Tyahnybok în exterior. Trebuie să vorbească cu ei de patru ori pe săptămână, știți. Cred că dacă Klitsch se va duce… va fi la acel nivel lucrând pentru Iațeniuk, nu va funcționa.

Pyatt: Da, nu, cred că ai dreptate. BINE. Bine. Vreți să stabilim o convorbire cu el ca pas următor?

Nuland: Ceea ce am înțeles din acea convorbire – dar spuneți-mi dumneavoastră – a fost că cei trei mari urmau să intre în propria lor întâlnire și că Yats urma să ofere în acel context o… conversație trei plus unu sau trei plus doi cu dumneavoastră. Nu așa ați înțeles?

Pyatt: Nu. Cred că… Vreau să spun că asta a propus, dar cred că, doar cunoscând dinamica în care Klitschko a fost capul de afiș, îi va lua ceva timp să apară la orice întâlnire pe care o au și probabil că vorbește cu băieții lui în acest moment. Așa că eu cred că faptul că te adresezi direct lui ajută la gestionarea personalității între cei trei și îți oferă, de asemenea, o șansă de a te mișca rapid cu toate aceste lucruri și de a ne pune pe noi în spatele lor înainte de a se așeza cu toții și de a explica de ce nu-i place.

Nuland: OK, bine. Sunt mulțumită. De ce nu îl contactezi și vezi dacă vrea să vorbească înainte sau după.

Pyatt: Bine, așa voi face. Mulțumesc.

Nuland: OK… încă o problemă pentru tine, Geoff. [Se aude un clic] Nu-mi amintesc dacă ți-am spus asta, sau dacă am spus-o doar la Washington, că atunci când am vorbit cu Jeff Feltman [Subsecretarul General al ONU pentru Afaceri Politice] în această dimineață, el avea un nume nou pentru tipul de la ONU, Robert Serry. Ți-am scris asta dimineață?

Pyatt: Da, am văzut asta.

Nuland: OK. Acum a reușit să-i facă atât pe Serry, cât și pe [secretarul general al ONU] Ban Ki-moon să fie de acord că Serry ar putea veni luni sau marți. Așa că ar fi grozav, cred, pentru a ajuta la lipirea acestui lucru și pentru ca ONU să ajute la lipirea lui și, știți, la dracu’ cu UE (Fuck the EU).

Pyatt: Nu, exact. Și cred că trebuie să facem ceva pentru a o face să rămână unită, pentru că puteți fi destul de siguri că, dacă începe să câștige altitudine, rușii vor lucra în spatele scenei pentru a încerca să o torpileze. Și, din nou, faptul că acest lucru este acolo chiar acum, încă încerc să-mi dau seama în mintea mea de ce Ianukovici (a spus) asta. Între timp, există o reuniune a fracțiunii Partidului Regiunilor care are loc chiar acum și sunt sigur că în acest moment există o discuție animată în acel grup. Dar, oricum, am putea ateriza cu jeleul în sus în această situație dacă ne mișcăm repede. Așa că lăsați-mă să mă ocup de Klitschko și dacă puteți să continuați… Vrem să încercăm să aducem pe cineva cu o personalitate internațională care să vină aici și să ne ajute să facem treaba asta. Cealaltă problemă este un fel de apropiere de Ianukovici, dar probabil că ne regrupăm mâine, când vom vedea cum lucrurile încep să se aranjeze.

Nuland: Deci, în legătură cu acest articol, Geoff, când am scris nota [consilierul pentru securitate națională al vicepreședintelui SUA, Jake] Sullivan a revenit la mine VFR [direct la mine], spunând că aveți nevoie de [vicepreședintele SUA, Joe] Biden și am spus că probabil mâine vom avea un ajutor pentru a obține detaliile care să se lipească. Deci Biden este dispus.

Pyatt: Bine, grozav. Mulțumesc.

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: