Război în Ucraina. Update ziua 264 – 14.11.2022

ISW pare relativ obiectiv în relatarea evenimentelor, dar face o discretă propagandă pro-Kiev. Military Land este un site ucrainean care oferă informații și hărți despre armata ucraineană și războiul cu Rusia. Sursele rusești sunt, evident, partizane. 

ISW

  • Forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă pe linia Svatove-Kreminna și s-au ciocnit cu trupele ruse în apropiere de Bilohorivka.
  • Forțele ruse au încercat fără succes să recâștige poziții în nord-estul Oblastului Harkov.
  • Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în regiunea Donețk și au susținut că au câștigat teritoriu în jurul lui Bakhmut și la sud-vest de orașul Donețk.
  • Surse ruse au susținut că trupele ucrainene au lansat un raid fără succes în Kinburn Spit.
  • Președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete suplimentare de rafinare a protocoalelor de mobilizare și de extindere a dispozițiilor de recrutare militară, probabil într-un efort continuu de a consolida eforturile de război ale Rusiei.

Contraofensive ucrainene  (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși)

Estul Ucrainei:  (Oblastul de Est Harkiv-Oblastul de Vest Lugansk)

Forțele ucrainene și-au continuat operațiunile de contraofensivă pe linia Svatove-Kreminna pe 13 și 14 noiembrie. Imaginile geolocalizate publicate pe 13 noiembrie au confirmat că forțele ucrainene au eliberat Makiivka, la aproximativ 23 km sud-vest de Svatove.[14] Comandantul unității de rezervă a armatei de luptă rusă BARS-13, Serghei Femchenkov, a susținut că situația de pe linia frontului din Svatove „a escaladat”, forțând forțele ruse să se retragă din zona Makiivka.[15] Surse ucrainene și ruse au raportat ciocniri în curs în direcția Novoselivske, Volodymyrivka și Stelmakhivka (toate chiar la nord-vest de Svatove) în direcția autostrăzii R66.[16] Unii bloggeri ruși au remarcat că elementele de pușcă motorizate ale Armatei 1 de tancuri ocupă poziții defensive în vecinătatea Novoselivske. [17] Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut, de asemenea, că forțele ucrainene au continuat să atace pozițiile rusești în zona Chervonopopivka, la mai puțin de 10 km nord-vest de Kreminna.[18] Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au oprit atacurile rusești lângă Torske, la aproximativ 16 km vest de Kreminna.[19] De asemenea, forțele ucrainene au continuat să ținteze logistica rusă pe linia Svatove-Kreminna, iar imaginile geolocalizate au arătat consecințele unei lovituri ucrainene HIMARS asupra unei baze rusești de pe Miluvatka, chiar la sud de Svatove.[20]

Forțele ucrainene și ruse s-au angajat în ciocniri la nord-vest de Lysychansk. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești asupra Bilohorivka, regiunea Lugansk, la aproximativ 13 km nord-vest de Lysychansk.[21] Surse rusești pentru a doua oară după 7 noiembrie au susținut că trupele Grupului Wagner și unitățile Republicii Populare Lugansk (LNR) au spart apărarea ucraineană din Bilohorivka și au intrat în așezare.[22]

Forțele ruse au încercat fără succes să recâștige poziții în nord-estul Oblastului Harkov pe 13 noiembrie. Surse ucrainene și ruse au susținut că un elicopter de atac rus a efectuat o incursiune împotriva pozițiilor ucrainene din Ternova (la aproximativ 31 km nord-est de orașul Harkiv), iar un milblogger rus a remarcat că forțele ruse nu a reușit să obțină un punct de sprijin în așezarea pe 13 noiembrie.[23] Forțele ruse au lansat, de asemenea, lovituri cu rachete de la sistemele de apărare aeriană S-300 asupra unei întreprinderi din orașul Harkov pe 14 noiembrie.[24]

Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei

Efortul principal al subordonatului rusesc — Donețk  (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în jurul Bakhmut pe 13 și 14 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Bakhmut, Bilohorivka (la aproximativ 20 km nord-est de Bakhmut), Spirne (30 km nord-est de Bakhmut), Toretsk (25 km sud-vest de Bakhmut). Bakhmut) și Kurdyumivka (13 km sud-vest de Bakhmut).[25] Ministerul rus al Apărării (MOD) și surse ruse au susținut că forțele ruse au capturat Mayorsk (20 km sud de Bakhmut) pe 13 noiembrie, dar purtătorul de cuvânt al Forțelor Armate ucrainene Serhiy Cherevatyi a contestat aceste afirmații.[26] ISW nu poate confirma în mod independent aceste rapoarte. Surse ruse au susținut că forțele ruse au efectuat și atacuri la sol la nord-est de Bakhmut, lângă Verkhnokamianske, Spirne și Bilohorivka. [27] Surse ruse au susținut, de asemenea, că forțele Wagner au avansat adânc în periferia de sud-est a lui Bakhmut și că luptele acerbe dintre forțele ucrainene și wagneriene persistă în periferia de sud-est a lui Soledar (la aproximativ 12 km nord-est de Bakhmut).[28] Aceste surse au susținut că forțele ucrainene își echipează fortărețele în calea forțelor ruse, lângă Bakhmut și Soledar.

Forțele ruse au intensificat operațiunile ofensive în jurul orașului Avdiivka–Donețk pe 13 și 14 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești în apropiere de Krasnohorivka, Pervomaiske și Vodiane, la periferia de nord-vest a orașului Donețk, și Marinka și Novomykhailivka pe periferia de sud-vest a orașului Donețk.[33] O sursă rusă a susținut că forțele ruse au avansat încet prin zonele fortificate ucrainene de lângă Marinka, Krasnohorivka și Novomykhailivka.[34] Surse ruse au susținut că forțele ruse au avansat încet prin zonele fortificate ucrainene de lângă Pervomaiske, Vodiane și Nevelske (la 19 km nord-vest de orașul Donețk).[35] Imaginile geolocalizate postate pe 12 noiembrie au arătat că forțele ruse au avansat în periferia nord-vest a orașului Opytne (la aproximativ 12 km nord-vest de orașul Donețk), iar sursele ruse au susținut că trupele ruse încearcă să împingă forțele ucrainene mai la vest de așezare.[36] O sursă rusă a raportat că forțele ucrainene au înființat bariere de mine în calea forțelor ruse pentru a încetini această împingere rusească spre vest.[37] Un milblogger rus a susținut că forțele ruse urmăresc să captureze Vodiane, ceea ce le-ar permite să ocolească Avdiivka și, în cele din urmă, să ia Tonenke (la aproximativ 19 km nord-vest de orașul Donețk), într-un efort de a întrerupe liniile de aprovizionare ucrainene în zona orașului Avdiivka-Donețk

Efort de susținere – Axa de Sud  (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Notă: ISW va raporta activitățile din regiunea Herson ca parte a Axei de Sud în această actualizare și în actualizările ulterioare. Contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson din dreapta și-a îndeplinit obiectivele declarate, așa că ISW nu va prezenta o secțiune de contraofensivă a Ucrainei de Sud până când forțele ucrainene vor relua contraofensivele în sudul Ucrainei.

Forțele ruse au continuat acțiunile defensive pe malul stâng al Oblastului Herson în zilele de 13 și 14 noiembrie. Imaginile din satelit geolocalizate publicate pe 13 noiembrie arată linii defensive rusești nou create de-a lungul malului stâng al Niproului, la est de Beryslav în jurul Hornostaivka (28 km nord-est de Beryslav) , Liubymivka (8 km sud-est de Beryslav) și Petropavlivka (25 km sud-est de Beryslav).[46] Imagini suplimentare din satelit arată dezvoltarea liniilor defensive rusești în Lukyanivka (16 km sud-est de Beryslav) între 8 octombrie și 10 noiembrie.[47] Surse militare ucrainene au raportat că trupele ruse desfășoară pregătiri defensive pe malul stâng și lovesc pozițiile ucrainene și comunitățile rezidențiale de pe malul drept.[48]

Military Land

Forțele ruse rămân concentrate pe recâștigarea terenului pierdut din regiunea Lugansk și, de asemenea, pe ocuparea unuia nou în vecinătatea lui Bakhmut. Au avut succes parțial și au capturat o așezare în regiunea Donețk, toate celelalte încercări de-a lungul frontului au fost respinse cu succes de apărătorii ucraineni.

Surse ruse

Rybar

🔻Regiunile Kursk și Belgorod
▪️ În regiunea Belgorod, formațiuni ucrainene au tras asupra clădirilor rezidențiale și a unităților civile din satele Borki, Kozinka și Shchigorevka, precum și în satul Leninsky. Nu s-au înregistrat victime în rândul populației civile.
Sistemele de apărare aeriană au interceptat o parte din obuzele inamice în Belgorod, regiunea Belgorod, districtele urbane Valuysky și Yakovlevsky. Patru soldați ruși de infanterie motorizată au fost răniți.
▪️ Dimineața, Forțele Armate ale Ucrainei au atacat satul Popovo-Lezhachi și satul adiacent Tetkino din regiunea Kursk. Au fost avariate clădiri de locuințe și o fabrică de zahăr. Nu au fost victime.
După-amiaza, o dronă ucraineană a aruncat un dispozitiv exploziv pe un bloc de apartamente din satul Zamostye. Explozia a deteriorat acoperișul, geamurile și o mașină din apropiere. Civilii nu au fost răniți.
Dimineața, un sapator al Forțelor Armate RF a murit după ce a fost aruncat în aer de o mină în timp ce inspecta zona de frontieră din regiunea Kursk. Încă doi soldați au fost răniți.
🔻Direcția Starobelsk:
▪️Pe sectorul Liman, unitățile ucrainene continuă să avanseze pe Kremennaya din două direcții. Trupele ruse împiedică înaintarea inamicului și lansează lovituri preventive de artilerie.
Comandamentul ucrainean adună rezerve pentru a compensa pierderile și pentru a consolida grupul care avansează în sectorul Limansky.
🔻Direcția Soledar (hartă (https://t.me/rybar/41148)):
▪️În zona Bakhmut, detașamentele de asalt ale brigăzii 53 mecanizate au mai făcut o încercare de a ataca pozițiile Forțelor Armate RF la vest de Otradovka și Zaitsevo, care din nou s-a încheiat cu eșec.
Comandamentul ucrainean, din cauza amenințării unei descoperiri în apărarea Forțelor Armate ale Ucrainei în zona Experimental, a transferat o rezervă de tancuri de 53 ombr la sud-vestul lui Bakhmut.
🔻Republica Populară Lugansk:
▪️Formațiuni ucrainene din artileria de tun și tancuri au tras în satele Vrubovka și Volcheyarovka din districtul Popasnyansky. Un bărbat a fost rănit.
🔻Direcția Donețk:
▪️Forțele armate ale Ucrainei au lovit aglomerația Donețk: au fost lovite clădiri rezidențiale și infrastructura civilă din Donețk, Makeevka, Yakovlevka, Yasinovataya și alte așezări din regiune. În același timp, MLRS ucrainean HIMARS a tras 14 rachete în orașele Ilovaisk și Torez, iar un spital a fost avariat. Printre civili sunt morți.
🔻 Direcția Yuzhnodonets:
▪️Unitățile Marine Corps din Flota Pacificului și DPR OBTF au finalizat curățarea satului Pavlovka.
Artileria ucraineană din pozițiile din Vuhledar lovește în mod regulat trupele ruse, împiedicând înaintarea în continuare a Forțelor Armate RF.
🔻Directia Zaporozhye:
▪️Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să transfere personal și vehicule blindate pe pozițiile de prim plan de-a lungul întregului sector al frontului.
▪️Delurile de artilerie continuă pe linia de contact: Forțele Armate Ruse au bombardat poziții inamice în Olgovsky, Zaliznichny, Temirovka și Gulyaipole și alte așezări.
🔻Frontul de Sud: direcția Kherson:
▪️Zelensky și alți politicieni ucraineni au sosit la Herson pentru evenimente după transferul orașului sub controlul Forțelor Armate ale Ucrainei.
▪️Trupele ruse au lovit ținte inamice pe teritoriul portului Ochakovo. Ambarcațiunile și o parte din personalul grupului de sabotaj, care încerca să aterizeze pe Kinburn Spit, au fost distruse.

Ria Novosti

▪️ Forțele armate ale Federației Ruse au eliberat satul Pavlovka din RDP
▪️ Forțele Armate Ruse din direcția Sud-Donețk au dejucat o tentativă a armatei ucrainene de a ataca în direcția Novoselka – forțele ucrainene au pierdut peste 80 de oameni, un tanc, șapte echipamente
▪️ De asemenea, Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat distrugerea depozitului de echipamente ucrainean de lângă Herson și a depozitului de combustibil de lângă Harkov.
▪️ Miniștrii de externe ai țărilor UE au lansat oficial o misiune de instruire, care este menită să antreneze cel puțin 15.000 de militari ucraineni. Șeful diplomației UE și-a exprimat speranța că misiunea de formare va funcționa până la sfârșitul lunii noiembrie
▪️ Borrell a mai spus că suma totală a asistenței militare UE pentru Kiev este estimată la 8 miliarde de euro
▪️ Ministerul rus de Externe a spus că Moscova este negativă cu privire la decizia UE de a crea o misiune de antrenament pentru armata ucraineană, dar acest lucru nu a fost o surpriză pentru Rusia.
Președintele Franței a cerut în următoarele săptămâni să direcționeze toate eforturile diplomatice pentru a se asigura că părțile implicate în conflictul din Ucraina se așează la masa negocierilor și, de asemenea, a anunțat necesitatea dialogului cu Putin.
▪️ Președintele Chinei, la o întâlnire cu președintele Statelor Unite, și-a exprimat îngrijorarea cu privire la criza din Ucraina. Beijingul speră că NATO, UE și SUA vor conduce un dialog cuprinzător cu Moscova
▪️ la Kremlin, vorbind despre perspectivele extinderii „acordului cu cereale”, au spus că Federația Rusă și ONU au avut negocieri constructive pe această temă, de fapt, mai rămâne o săptămână până la data prelungirii, lucrările continuă

Etichete:, , , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: