Război în Ucraina. Update 266 – 16.11.2022

ISW

 • Surse ucrainene au continuat să clarifice daunele cauzate de lovitura masivă cu rachete rusești din 15 noiembrie în toată Ucraina.
 • Spațiul informațional rusesc a urmat în mare măsură încadrarea oficială de la Kremlin a loviturii cu rachete pe teritoriul polonez ca o provocare occidentală.
 • Finanțatorul Grupului Wagner, Yevgeny Prigozhin, continuă să se impună ca o figură centrală în comunitatea ultranaționalistă pro-război, probabil în urmărirea unor obiective politice ambițioase.
 • Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcțiile Svatove și Kreminna.
 • Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut și Avdiivka și în vestul regiunii Donețk.
 • Forțele ucrainene au continuat să vizeze forțele ruse și nodurile logistice din sudul Ucrainei.

Contraofensive ucrainene  (eforturile ucrainene de a elibera teritoriile ocupate de ruși)

Estul Ucrainei:  (Oblastul de Est Harkiv-Oblastul de Vest Lugansk)

Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au continuat operațiunile de contraofensivă în direcțiile Svatove și Kreminna pe 16 noiembrie. Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că loviturile aeriene ruse au împiedicat forțele ucrainene să efectueze atacuri pe o rază de 20 km nord-vest de Svatove, lângă Berestove și Kolisnyvka din Oblastul Harkiv. și Novoselivske, regiunea Luhansk.[23] Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene au desfășurat operațiuni ofensive la 14 km nord-vest de Svatove, lângă Kuzemivka, un milblogger susținând că forțele ucrainene au încercat să întrerupă o secțiune a drumului și a căii ferate din zonă.[24] Un milblogger rus a susținut că forțele ucrainene desfășoară operațiuni de recunoaștere în forță de-a lungul liniei Pischane-Stelmakhivka la nord-vest de Svatove. [25] Ministerul Rusiei a susținut, de asemenea, că unitățile de artilerie ruse au respins atacurile ucrainene împotriva pozițiilor rusești de lângă Kolomyichykha, regiunea Lugansk (10 km vest de Svatove).[26] Milbloggeri ruși au susținut că forțele ucrainene continuă încercările de a tăia o parte a autostrăzii Svatove-Kreminna și că grupurile de sabotaj și recunoaștere ucrainene operează pe o rază de 6 km nord-vest de Kreminna, lângă Chervonopopivka.[27] Un milblogger rus a susținut, de asemenea, că luptele sunt în desfășurare la 12 km sud de Kreminna în Bilohorivka.[28] O sursă BARS-13 (Rezervația Rusă de Luptă) a citat un ofițer al Miliției Populare din Republica Populară Lugansk (LNR) care a susținut că forțele ucrainene au lansat o ofensivă de-a lungul întregii linii de la Popasna, regiunea Lugansk până la regiunea Harkiv și acumulează grupuri de tancuri în apropierea liniei de a lua legatura.

Forțele ucrainene au continuat să ținteze concentrările militare rusești și logistica în regiunea Lugansk pe 16 noiembrie. Surse ruse au susținut că forțele ucrainene au lovit Mirne, Perevalsk și Zimohiria cu rachete HIMARS pe 16 noiembrie.[31] Imaginile geolocalizate postate pe 16 noiembrie arată că forțele ucrainene ar fi lovit poziții rusești în Bilourakyne, la nord de Starobilsk.[32] Statul Major ucrainean a raportat că o lovitură ucraineană din 15 noiembrie asupra concentrărilor ruse de lângă Denezhnykove (între Starobilsk și orașul Lugansk) a ucis și rănit cel puțin 50 de militari ruși.[33]

Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei

Efortul principal al subordonatului rusesc — Donețk  (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat atacurile la sol în apropiere de Bakhmut și Avdiivka pe 16 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile terestre rusești la nord-est de Bakhmut, lângă Bilohorivka și Vesele, și la sud de Bakhmut, lângă Kurdiumivka.[34] O sursă rusă a postat imagini cu forțele Grupului Wagner atacând poziții fortificate ucrainene de la periferia de sud-est a lui Bakhmut.[35] Miliția Populară a Republicii Populare Lugansk (LNR) a postat imagini cu aviația LNR lovind poziții ucrainene la nord-est de Bakhmut, lângă Soledar și la nord-est de Soledar, lângă Spirne.[36] Statul Major ucrainean a raportat că jumătate din Batalionul 1 Horlivka din Republica Populară Donețk (DNR) au fost morți sau răniți în urma bătăliei de la Mayorsk (la sud de Bakhmut) și au avut un moral scăzut, ceea ce a determinat conducerea DNR să desființeze unitatea. [37] Surse ruse au susținut în special că trupele ruse au preluat controlul asupra orașului Mayorsk pe 13 noiembrie, iar declarația Statului Major ucrainean sugerează că costul a fost ridicat, ceea ce este în concordanță cu evaluarea ISW că forțele ruse vor continua operațiuni costisitoare pentru mici și mici. așezări operaționale nesemnificative.[38] Statul Major ucrainean a raportat, de asemenea, că forțele ucrainene au respins atacurile rusești lângă Avdiivka, la nord de Avdiivka lângă Novokalynove, la vest de Avdiivka lângă Pervomaiske și la sud de Avdiivka lângă Vodyane.[39] Surse ruse au susținut că forțele ruse au făcut câștiguri marginale față de Nevelske, Vodyane și Pervomaiske.[40] Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene în apropiere de Kurdyumivka, lângă Avdiivka, la vest de Avdiivka, lângă Hryhorivka,

Surse ruse

Rybar

Cronica bombardamentelor reciproce
▪️Drona ucraineană a atacat un depozit de petrol situat la 200 de kilometri de graniță, lângă Orel.
▪️Situația din zona Kupyansky rămâne tensionat stabilă. Forțele Armate ale Ucrainei, cu ajutorul mai multor batalioane, efectuează recunoașteri în luptă lângă Stelmahovka.
Trupele ruse răspund cu artilerie concentrată și foc MLRS, distrugând forța de muncă și echipamentul inamicului.
▪️Spre nord, formațiunile ucrainene își continuă încercările de a pătrunde spre Kuzemovka, indiferent de pierderi.
Ca urmare a luptei de astăzi, Forțele Armate Ruse au respins atacurile și au forțat inamicul să se retragă.
▪️În absența succesului pe front, Forțele Armate ale Ucrainei folosesc tactici de teroare împotriva civililor.
Astăzi, Svatovo și Starobelsk au fost concediați de la HIMARS MLRS, se raportează despre distrugerea obiectelor civile.
▪️În direcția belarusă, comandamentul ucrainean continuă să mineze zonele de frontieră.
De asemenea, se lucrează activ pentru distrugerea podurilor în direcția Mozyr și Gomel.
▪️O dronă ucraineană a fost distrusă lângă Pinsk, care încerca să efectueze recunoașterea pozițiilor forțelor armate din Belarus.
Potrivit serviciului de frontieră al Republicii Belarus, UAV-ul a fost doborât din arme de calibru mic.
▪️ Bătăliile intense pentru Belogorivka continuă în direcția Lisichansk.
Comandamentul ucrainean a transferat rezerve și încearcă să țină satul sub controlul său.
▪️Se continuă bombardarea intensivă a Donețkului și a orașelor din apropiere. Loviturile sunt efectuate de artileria de tun și MLRS.
În urma loviturilor, clădiri de locuințe au fost avariate, un copil de doisprezece ani a fost rănit.

Situația pe linia de luptă
🔻Regiunea Oriol:
▪️O dronă de formațiuni ucrainene a lovit astăzi unul dintre tancurile de la depozitul de petrol Steel Horse din regiunea Oryol, dar incendiul și scurgerea de combustibil au fost evitate.
🔻Direcția belarusă:
▪️Lângă Pinsk, în Republica Belarus, angajați ai Comitetului de Frontieră de Stat au doborât un elicopter ucrainean, care efectua recunoașterea pozițiilor grănicerilor din Belarus.
🔻Direcția Starobelsk (hartă (https://t.me/rybar/41204)):
▪️În sectorul Kupyansky, formațiunile ucrainene au efectuat recunoașteri în luptă pe linia Peschanoe-Stelmakhovka. În același timp, brigada 103 de trupe a făcut o altă încercare de a ataca Kuzemovka. Toate atacurile au fost respinse, inamicul a suferit pierderi în rândul personalului.
În plus, Forțele Armate ale Ucrainei se pregătesc pentru o ofensivă de amploare în această direcție. Până la două brigăzi de artilerie au fost dislocate pe linia de contact.
▪️În sectorul Liman, inamicul a intrat în defensivă și a angajat grupuri de sabotaj și recunoaștere în direcția Krasnopopovka.
▪️Luptele continuă în vecinătatea Belogorovka din sectorul Lisichansky. Luptătorii ucraineni au încercat fără succes să recupereze pozițiile pe care le pierduseră mai devreme.
🔻Republica Populară Lugansk:
▪️Formațiuni ucrainene au tras din HIMARS MLRS și alte tunuri în mai multe orașe din LPR, inclusiv: Svatovo, Starobelsk, Perevalsk și Mirnoye, infrastructura civilă a fost avariată.
🔻Direcția Donețk:
▪️Inamicul a lansat din nou atacuri masive asupra orașelor din aglomerația Donețk: Donețk însuși, Volnovakha, Dokuchaevsk, Yasinovataya, Makiivka și Razdolnoye au fost lovite.
🔻Direcția Zaporozhye (hartă (https://t.me/rybar/41206)):
▪️Formațiunile ucrainene concentrează activ forțele asupra sectorului Orekhovsky. Unități suplimentare, împreună cu vehiculele blindate, ajung chiar la Orekhov, la Volnyanka și Preobrazhenka. Comandamentul Forțelor Armate ale Ucrainei transferă unele unități din direcția Herson.
▪️La sectorul Gulyaipol din zona Gulyaipol, Malinovka și Komsomolsky, au fost formate mai multe grupuri de sabotaj inamice pentru a lucra în spatele Forțelor Armate ale RF.
🔻Frontul de Sud: direcția Herson
▪️În sectorul sudic al frontului, părțile desfășoară dueluri de artilerie peste Nipru: Forțele Armate Ruse au lucrat la ținte în Dudchany, Kachkarovka, Pridneprovsky, Zmievka și Mylovy.

Boris Rhojin – Cronologia erorilor ucrainene

 • 2 martie – Sistemul de apărare antiaeriană S-300 ucraineană a distrus un avion de luptă românesc MiG-21. Pilotul este mort.
 • 2 martie – Apărarea antiaeriană ucraineană a doborât un elicopter de transport militar românesc Mi-8, care a zburat să caute un avion de vânătoare MiG-21 doborât de Ucraina.
 • 3 martie – Vrachierul eston Helt a fost aruncat în aer de o mină navală ucraineană în largul coastei Odessei. 4 persoane sunt date dispărute.
 • 10 martie – UAV ucrainean Tu-141 „Swift” a atacat Zagrebul. Din fericire, nimeni nu a murit.
 • 3 martie – Volkssturm ucrainean a doborât mașina unui jurnalist american de la New York Times, Brent Reno, în regiunea Irpen, care, conform serviciilor de informații iraniene, lucra ca ofițer CIA în Irak.
 • 9 septembrie – un dragor de mine român a fost aruncat în aer de o mină navală ucraineană lângă Constanța. Din fericire, nu au fost victime.
 • 9 noiembrie – O barcă turcească a fost aruncată în aer de o mină navală ucraineană în largul coastei Turciei. Din fericire, nimeni nu a murit.
 • 15 noiembrie – Sistemul ucrainean de apărare antiaeriană S-300 a atacat Polonia, distrugând 2 cetățeni polonezi și o remorcă de tractor.
 • Sub pretextul unui război cu Rusia, Ucraina poartă un război hibrid împotriva NATO!

Ria Novosti

▪️Ministerul Afacerilor Externe al Poloniei a declarat că o rachetă de fabricație rusă a căzut pe teritoriul Poloniei
Ministerul Apărării al Federației Ruse a raportat că fotografiile cu fragmente de rachetă găsite în Polonia publicate în seara zilei de 15 noiembrie au fost identificate ca elemente ale S-300 ucraineană.
▪️Secretarul general al NATO, Stoltenberg, a mai spus că rachetele sistemelor de apărare aeriană ucraineană au căzut în Polonia
SUA consideră Rusia responsabilă pentru incidentul cu rachete din Polonia, indiferent de rezultatele anchetei, a spus Casa Albă.
▪️ Însărcinatul de afaceri al Poloniei a fost chemat la Ministerul Afacerilor Externe în legătură cu intensificarea isteriei anti-ruse de la Varșovia în jurul incidentului cu căderea a două rachete
▪️ Ministerul rus de Externe a invocat acuzații false cu privire la implicarea Rusiei în „incidentul cu rachete” de pe teritoriul Poloniei, departamentul a remarcat că Rusia îndeamnă Polonia să nu se implice în provocările murdare ale regimului de la Kiev și să nu inițieze propriile sale.
▪️ Ministerul rus al Apărării a raportat că trupele ruse au dat o lovitură masivă sistemului militar de comandă și control al Ucrainei și instalațiilor energetice aferente
▪️ Forțele Armate Ruse au oprit atacul trupelor ucrainene în direcția Sud-Donețk, în timp ce trupele ruse au distrus peste 65 de militari și mercenari
▪️Forțele ruse au respins încercările de contraatacuri ucrainene în RDP, peste 160 de militari ucraineni au fost distruși

Etichete:, , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: