Război în Ucraina. Update ziua 275/276 – 25-26.11.2022

ISW pare relativ obiectiv în relatarea evenimentelor, dar face o discretă propagandă pro-Kiev.
Military Land este un site ucrainean care oferă informații și hărți despre armata ucraineană și războiul cu Rusia.
Sursele rusești sunt, evident, partizane.

ISW

Recomandări cheie

  • Este posibil ca ritmul general al operațiunilor din Ucraina să crească în săptămânile următoare, pe măsură ce pământul îngheață în tot teatrul.
  • Oficialii ruși continuă eforturile de a deporta copiii ucraineni în Rusia.
  • Oficialii ruși ar putea încerca să contracareze influența tot mai mare a finanțatorului Wagner Yevgeny Prigozhin prin promovarea altor structuri militare ruse paralele.
  • Forțele ruse folosesc probabil rachete inerte Kh-55 concepute exclusiv pentru a transporta focoase nucleare în campania sa împotriva infrastructurii ucrainene, evidențiind epuizarea armelor de înaltă precizie de către armata rusă.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile defensive împotriva operațiunilor de contraofensivă ucrainene aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna.
  • Forțele ruse au continuat operațiunile ofensive în direcțiile Bakhmut și Avdiivka.
  • Forțele ruse au continuat să stabilească fortificații în estul Oblastului Herson.

Estul Ucrainei:  (Oblastul de Est Harkiv-Oblastul de Vest Lugansk)

Forțele ruse au continuat operațiunile defensive împotriva contraofensivelor ucrainene aflate în desfășurare de-a lungul liniei Svatove-Kreminna pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că trupele ruse desfășoară operațiuni de apărare active la nord-vest de Svatove în direcția Kupyansk și la vest de Kreminna în direcția Lyman. [17]  Sursele ruse au continuat să discute despre progresele marginale ale Rusiei în Novoselivske, la 15 km nord-vest de Svatove. [18]  Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că trupele ruse au respins atacurile ucrainene asupra Kolomychikha (10 km vest de Svatove) și Ploshchanka (15 km nord de Kreminna). [19] Șeful regiunii Lugansk ucrainene, Serhiy Haidai, a remarcat că trupele ucrainene continuă să reușească în jurul Svatove și Kreminnei, parțial din cauza calității scăzute și a incoerenței recruților ruși mobilizați care operează în zonă. [20]  Haidai a raportat că trupele ucrainene se apără în plus împotriva atacurilor ruse continue asupra Bilohorivka, la 10 km sud de Kreminna. [21]

Efortul principal al Rusiei — Estul Ucrainei

Efortul principal al subordonatului rusesc — Donețk (obiectiv rusesc: capturarea întregii regiuni Donețk, teritoriul revendicat al proxy-urilor Rusiei în Donbas)

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în jurul lui Bakhmut pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins asalturile rusești lângă Bakhmut, la 4 km sud de Bakhmut, lângă Opytne și la 18 km nord-est de Bakhmut, lângă Soledar, Bakhmutske și Yakovlivka. [22]  Un milblogger rus a postat o hartă de control a terenului susținând că forțele ruse controlează Opytne, deși ISW nu a observat dovezi vizuale care să coroboreze această afirmație. [23]  Surse ruse și ucrainene au continuat să susțină că condițiile noroioase încetinesc operațiunile în zona Bakhmut. [24]  Un milblogger rus a susținut că luptele acerbe dintre forțele ucrainene și ruse au continuat la periferia de sud a lui Bakhmut. [25]

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni ofensive în zona orașului Avdiivka-Donețk pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ucrainene au respins atacurile rusești pe o rază de 23 km sud-vest de Avdiivka, lângă Pervomaiske, Krasnohorivka și Nevelske. [26]  Un milblogger rus a susținut că forțele ruse au continuat și operațiunile ofensive în direcția Novomykhailivka (36 km sud-vest de Avdiivka). [27]  Imagini geolocalizate postate pe 26 noiembrie arată forțele ucrainene lovind tancurile rusești în avans la sud-vest de Novoselivka Druha (9 km nord-est de Avdiivka). [28]

Forțele ruse au continuat să desfășoare operațiuni defensive în vestul Donețk și estul oblast Zaporizhia pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse desfășoară operațiuni defensive active în aceste zone. [29]  Ministerul rus al Apărării (MOD) a susținut că forțele ruse au respins contraatacurile ucrainene pe o rază de 79 km sud-vest de orașul Donețk, lângă Mykilske și Vremivka, în vestul regiunii Donețk. [30]  Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse au continuat artileria de rutină și loviturile aeriene de-a lungul liniei de contact în Donețk și estul Zaporizhia. [31]

Efort de sprijin – Axa de Sud  (obiectiv rusesc: menținerea pozițiilor din prima linie și securizarea zonelor din spate împotriva atacurilor ucrainene)

Notă: ISW va raporta activitățile din regiunea Herson ca parte a Axei de Sud în această actualizare și în actualizările ulterioare. Contraofensiva Ucrainei în regiunea Herson din dreapta și-a îndeplinit obiectivele declarate, așa că ISW nu va prezenta o secțiune de contraofensivă a Ucrainei de Sud până când forțele ucrainene vor relua contraofensivele în sudul Ucrainei.

Forțele ruse au continuat să stabilească fortificații în estul Oblastului Herson și au efectuat focuri de artilerie de rutină împotriva zonelor de pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro pe 26 noiembrie. Statul Major ucrainean a raportat că forțele ruse își întăresc pozițiile de-a lungul unei linii de coastă nespecificate, probabil referindu-se. pe litoralul Mării Negre și pregătesc o apărare în profunzime. [32]  Se pare că forțele ruse mută sistemele MLRS și S-300 mai aproape de orașul Herson, ceea ce indică faptul că forțele ruse ar putea intenționa să crească ritmul loviturilor cu rachete și rachete antiaeriene împotriva țintelor terestre la nord de râul Dnipro în zilele următoare. [33] Oficialii ucraineni au raportat că forțele ruse au bombardat orașul Herson, Antonivka, Chornobaivka și Beryslav – toate pe malul de vest (dreapta) al râului Nipro. [34]

Military Land

*nu a publicat rezumat

Surse ruse

Rybar

🔻Republica Crimeea:
▪️În vecinătatea orașului Armiansk, sistemele rusești de apărare aeriană au distrus o dronă inamică care a încercat să atace infrastructura locală.
🔻Regiunea Belgorod:
▪️Formațiunile ucrainene au bombardat satele Stary Khutor, Biryuch și satul Leninsky din regiunea Belgorod, distrugând mai multe obiecte civile.
🔻Direcția Starobelsk (hartă (https://t.me/rybar/41477)):
▪️Pe tronsonul Kupyansko-Svatovsky, luptătorii celui de-al 32-lea TRO OSB plănuiesc o ofensivă pe tronsonul Sinkovka-Petropavlovka pentru a ajunge pe Liman 1 și Olshana.
La vest de Kuzemovka, luptele au loc în zona Novoselovka.
▪️În sectorul Liman, comanda Forțelor Armate ale Ucrainei continuă să atragă forță de muncă și echipamente pe pozițiile lor din direcția Herson. Operatorii UAV sunt instruiți.
🔻Directia Soledar:
▪️Nu sunt schimbări semnificative în prima linie. Luptele continuă cu inamicul în sud-estul lui Bakhmut (Artemovsk) și lângă autostrada Bakhmut-Soledar.
🔻Republica Populară Lugansk:
▪️Formațiuni ucrainene au tras din artileria cu țevi și rachete la Svatovo. Ca urmare a uneia dintre loviturile HIMARS MLRS, o clinică stomatologică locală a fost distrusă.
🔻Direcția Donețk:
▪️Inamicul a continuat să bombardeze infrastructura civilă din Donețk, Makiivka, Horlivka și alte așezări din aglomerația Donețk.
🔻Direcția Zaporozhye (hartă (https://t.me/rybar/41472)):
▪️Inamicul continuă să desfășoare forțe suplimentare în zonă: un convoi de aproximativ 25 de echipamente a trecut în direcția Orekhov și Veselyanka.
▪️Forțele Armate RF au distrus cetatea Batalionului 1 al 65 Ombre al Forțelor Armate ale Ucrainei din Orekhovo cu o lovitură de artilerie.
🔻Frontul de Sud: direcția Herson(hartă (https://t.me/rybar/41479))
▪️Comandamentul ucrainean retrage forțele din regiunea Herson, transferând trupe pe direcțiile Starobilsk, Zaporojie și Soledar.
DRG rusă a efectuat o ieșire pe pozițiile Batalionului 3 al 28 Ombre al Forțelor Armate ale Ucrainei lângă Antonivka, ucigând doi soldați ucraineni și rănind încă patru.

Ria Novosti

26 nov.2022

▪️ Ministerul rus al Apărării a raportat despre atacurile inamice respinse în mai multe direcții, pierderile totale ale armatei ucrainene s-au ridicat la aproximativ 180 de persoane.
Un depozit de muniții pentru HIMARS a fost distrus în regiunea Zaporojie, a informat Ministerul rus al Apărării.
Poporul ucrainean va fi eliberat de conducătorii neonazişti, a spus Lavrov.
▪️ Linia Kievului de a „reduce” Crimeea va eșua, a menționat șeful Ministerului de Externe rus.
▪️ Ministerul rus al Apărării a anunțat întoarcerea a 9 soldați ruși din captivitate.
New York Times a raportat că artileria furnizată de SUA și aliații săi Ucrainei este în mod constant spartă sau deteriorată, ceea ce devine o problemă pentru Pentagon.
▪️Rusia la viitoarea conferință internațională privind armele biologice va ridica problema obiectivelor reale ale bioprogramelor de cercetare ale Pentagonului, inclusiv în Ucraina, a spus șeful trupelor RCBZ.

Boris Rhojin

1. Direcția Svatovskoe
Un mic avans al trupelor noastre. Am mers la Novoselovskoye, pentru care se luptă încă de dimineață.
Dacă este posibil să-l eliberăm complet, aceasta va fi o realizare tactică bună, care va îngreuna punerea în aplicare a planurilor Forțelor Armate ale Ucrainei de a ataca Svatovo.
2. Direcția Artemovsk
Fără modificări semnificative. Inamicul se odihnește în Opytny și Kurdyumovka, transferul rezervelor în zona Artemovsk și Chasov Yar continuă.
Forțele armate ale RF lucrează la transferul de întăriri inamice prin Slaviansk și Kramatorsk.
În Soledar și Belogorovka - fără modificări până acum.
3. Direcția Avdeevskoe
Forțele armate RF iau cu asalt Vodyanoye și Pervomaisky.
Inamicul pregătește linii defensive la nord de Vodyany, așteptând o ofensivă a Forțelor Armate RF în direcția Tonenkoye. De asemenea, Forțele Armate RF atacă Nevelskoye. Inamicul se odihnește în zonele fortificate adiacente satului.
4. Direcția Ugledar
Până acum, nicio modificare.
Forțele Armate RF lucrează la pozițiile Forțelor Armate ale Ucrainei în Ugledar și zonele adiacente.
AFU a tras asupra lui Pavlovka și Nikolskoye.
Novomikhailovka nu a făcut încă prea multe progrese.
În Marinka, luptele de stradă continuă pentru centrul administrativ al orașului.

Etichete:, , , , , , , , , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: