La trei luni de la sancțiune: Ce a însemnat suspendarea lui Geoană?

Acum fix trei luni, pe 13 decembrie, Victor Ponta reușea o lovitură de imagine, suspendându-l din partid pe Mircea Geoană, în ciuda opoziției unor oameni precum Iliescu, Andronescu sau Vanghelie. Dar măsura supendării nu l-a încurcat prea tare pe șeful Senatului. Geoană și-a continuat activitatea de senator în cadrul grupului PSD ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat, în condițiile în care Ilie Sărbu n-a băgat în seamnă orgoliile ginerelui său. Apoi Geoană a participat la majoritatea ședințelor importante ale partidului, mai puțin la Birourile Permanente, și a făcut declarații publice despre partid ori de căte ori a avut ocazia. Dar cireașa de pe tort de abia acum vine: suspendatul Geoană a reușit să-și strângă în tot acest timp mai mulți susținători decât Ponta și-ar fi imaginat vreodată.


Sărbu a refuzat să se implice în lupta ginerelui său. Geoană, drepturi depline în grup

Cu un Regulament cam neclar, suspendarea lui Geoană nu i-a afectat prea mult activitatea obișnuită. Deși primul zvon după suspendarea a fost acela că fostului lider al PSD i se va interzice participarea la ședințele de grup din Senat, informația nu a fost niciodată confimată.“ De când a fost suspendat, dacă a lipsit la două-trei ședințe. În rest a fost la toate”, ne-a lămurit unul dintre senatorii social-democrați.Explicația oficială: ”suspendarea n-are treabă cu activitatea din Parlament”, chiar dacă activitatea se face în numele partidului, ne-a explicat același senator.Neoficial însă, această suspendare nici măcar nu există, cel puțin nu în acte. Surse din departamentul tehnic al grupului PSD ne-a asigurat că din Kiseleff nu a fost trimis niciun document care să ateste vreo măsura luată împotiva lui Geoană. Mai mult, potrivit unor surse din apropierea lui Ilie Sârbu, liderul de grup al PSD, acesta ar fi spus de mai multe ori că nu se implică în războiul personal dus de generele său și că nici dacă i s-ar fi cerut, el nu i-ar fi interzis vreodată participarea lui Geoană la ședințe.

Suspendat, dar prezent la ședințele de partid

Ca dovadă, la o săptămână după suspendare, Geoană a fost prezent la o reunițune a parlamentarilor și conducerii partidului cu aleșii locali ai PSD. Întrebat dacă Mircea Geoană a fost invitat sau a venit pur și simplu, Sărbu a evitat subiectul dar a transmis ulterior prin consilierii săi că fostul lider al formațiunii n-are nevoie de nicio invitație. O lună mai târziu, Geoană a luat parte și la Consiliul Național al PSD, unde s-a hotărât semnarea protocolului cu PNL. Ce-i drept, Geoană a stat mai mult pe holuri, lucrând intens la strângerea de oameni în jurul său.

Geoană, liber la declarații interzise

Sancțiunea lui Ponta nu l-a oprit pe Geoană nici măcar din făcut declarații în numele partidului. Astfel, Geoană s-a lansat în afirmații cu privire la alianța cu PNL, a lansat mesaje pentru UDMR și a sugerat până și că ar mai putea intra într-o viitoare competiție electorală prezidențială.

Participare în BPN prin interpuși

În acest context, suspendarea lui Geoană s-a limitat strict la neparticiparea la ședințele Biroului Permanent Național, acolo unde și-a păstrat însă oamenii de nădejde, în frunte cu Marian Vanghelie, Dan Nica, Gheorghe Nichita, Rodica Nassar, Ion Prioteasa, Adrian Severin sau Ion Toma, cel din urmă suspendat la rândul său de curând.

Oaste mare în vreme de suspendare

Războiul deschis cu Ponta i-a adus din câte se pare lui Geoană mai multe beneficii decât pierderi. Planurile de formare a unui pol în cadrul PSD, care să dea lovitura la momentul oportun, au prins tot mai mult contur, iar de la simplele tatonări din toamna anului trecut s-a ajuns acum la programe puse pe hârtie și la contabilizarea oastei tot mai numeroase a lui Geoană.

Ponta îl vrea exclus, dar Geoană nu se dă dus

La jumătatea perioadei de suspendare, Mircea Geoană este amenințat însă cu excluderea. Ponta, Năstase și Dragnea se arată hotărăți să elimine pericolul, iar situația ar urma să fie tranșată în această săptămână. Doar că Geoană are mai mulți susținători decât s-ar fi crezut.

Potrivit surselor din partid, Geoană contează pe faptul că nu există dovezi pentru excluderea sa, atâta timp căt nu se pune problema fracționării PSD-ului, ci doar creării unei platforme, la fel cum se întâmplă, spre exemplu, și în PDL. În plus, Geoană are sprijinul lui Ion Iliescu, care nu aprobă jocul dictatorial al lui Ponta.

sursa: ImpactNews

Etichete:, , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: