St. Vlaston: Traian Basescu a albit penalii din PD-L

In interviul acordat TVR luni, 14 martie, peresedintele Traian Basescu a sarit in apararea penalilor din PD-L si s-a pronuntat impotriva criteriilor de integritate promovate de grupul reformist condus de Monica Macovei.

Mai precis, presedintele a declarat urmatoarele, apropo de propunerilor celor trei: “Cred ca au avut o lipsa de tact consistenta si am vazut discursuri de infierare de trista amintire”.

La ce discursuri face trimiteri presedintele? La cele prin care reformistii si-au prezentat criteriile de integritate sau la cele care le-au urmat, in care Radu Berceanu, de pilda, spunea ceva de genul “la ce ne putem astepta de la un fost procuror comunist”, facand trimitere la Monica Macovei. Sa presupunem ca la ambele tipuri de discursuri.

In urmatoarea secventa presedintele ii califica pe reformisti: “Niste naivi care vor sa faca ceva pentru PD-L dar nu stiu cum”.

Presedintele Basescu ignora faptul ca Monica Macovei face de ani buni propuneri si si presiuni pentru adoptarea criteriilor de integritate, parand, la un moment dat, ca a convins conducerea PD-L sa le introduca in statut. Toata minunea a durat doar doua saptamani. La ultimul CNC al PD-L s-a produs  respingerea totala si brutala a introducerii in statut a criteriilor Macovei, urmate de suspendarea din partid, dupa trimiterea in judecata pentru fapte penale.

Multi au reclamat  ca sediul acestor discutii este Comisia de Etica a partidului. Bine, bine, dar atunci cand aceasta minunat de inutila comisie nu face niciun demers, nu rezolva nimic, ani la rand, ce-ti ramane sa propui? Un mecanism prin care sanctiunile (suspendarile) sa se produca automat, prin efectul statutului.

Fara sa-l slabeasca cu intrebarile (felicitari moderatoarei TVR, Ramona Avramescu, pentru profesionalismul cu care a condus discutia), la insistenta moderatoarei,  presedintele a dat urmatoarea explicatie apropo de prezumtia de nevinovatie, aplicata politicienilor: “Nu poti sa transformi partidul in instanta, nici nu poti sa frangi cariere numai pentru ca exista o suspiciune”. “Trebuie asteptata sentinta, inainte sa judeci intern. Cred ca asta este solutia corecta”.

Adica, mai pe sleau spus, presedintele este de acord ca eventuale sanctiuni, de exemplu suspendarea din partid, pentru un lung sir de politicieni, inculpati penal, unele trimise si in judecata, sa se produca dupa pronuntarea instantei. Adica dupa cel putin 5-7 ani, daca nu si mai mult. Timp in care unele infractiuni se prescriu, mai uita lumea de ele, judecatorii “uita” si ei de unde au inceput procesele, partidele se schimba la guvernare, banii curg in continuare in conturi straine si, daca e groasa rau, iti mai pierzi urma prin tari exotice, cum au facut atatia: Popa, Nicolaiciuc si altii.

Iar partidul nu preia rolul  instantei. Ca orice organizatie privata isi poate adopta criterii proprii prin care sa-si protejeze imaginea publica. Care imagine este esentiala in procesul electoral, principala ratiune de a exista pentru aceste organizatii.

Asa ca, Monica Ridzi, Pasat, Cantaragiu, finul Falca, Poteras, Solomon, Boureanu, inca vreo 40-50 de primari PD-L aflati in aceeasi situatie, pot rasufla usurati. I-a salvat Traian Basescu. Isi mentin functiile, statutul de influenta in partid sau in stat, veniturile, pana la pronuntarea instantei. Adica la anu’ si la multi ani! Traiasca nasu’!

Mai este ceva de semnalat. Pentru presedintele Basescu trimiterea in judecata, cu un dosar alcatuit de procurori, echivaleaza doar cu o “suspiciune”. Adica, documente, inregistrari, imagini, telefoane ascultate, declaratii de martori, reprezinta doar  suspiciuni. Parca atunci cand era  vorba de membri ai partidelor de opozitie (ultimul exemplu, Nicolescu de la Arges), lucrurile pareau mai grave.

O fi doar o suspiciune, pentru un cetatean de rand. Dar cand ai  fonduri publice in varful pixului, esti acuzat de coruptie sau fraude si esti chiar trimis in judecata pentru asta, lucrurile stau parca altfel. Dar daca, ramas in functie cu sprijinul partidului, continui sa incalci legea, sa faci rost de bani negri, inclusiv pentru pusculita de partid? Ce credibilitate mai poate avea un partid, in preajma alegerilor, cand tolereaza in functii importante oameni trimisi in judecata de procurori pentru fapte de coruptie si fraude din bani publici?

Nu stiu cum se face, dar cand e vorba de vamesi, de politisti, intervin arestari preventive si, cu cat ne ridicam mai sus, in piramida ierarhica, probele devin suspiciuni, sa asteptam verdictul instantei, de ce sa frangi cariere? Adica, anticoruptia este buna pentru catei, nu pentru dulai.

O prima solutie s-a si conturat deja. Premierul Emil Boc a promis ca inalti functionari din administratia publica vor fi destitutiti imediat ce au fost trimisi in judecata pentru fapte penale. Foarte bine. Ce facem insa cu primarii, n-ar trebui sa fie suspendati din functii prin acte ale prefectilor? Dar cu parlamentarii cercetati penal sau trimisi in judecata, cu ei cum ramane? Mai au sprijiunul politic al partidului care i-a propulsat la intrarea in legislativ?

Curios ca niciun partid nu doreste sa duca pana la capat aceasta discutie. Ca si cum daca ignori o problema ea nu exista.

Iar presedintele Basescu a gresit grav albind penalii din PD-L. Cruciada  sa anticoruptie are, se pare, o granita: portile PD-L.

sursa: Contributors.ro

Etichete:, , , , , ,

Comentariile nu sunt permise.

%d blogeri au apreciat: